Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
8. 10. 2014,
15.15

Osveženo pred

6 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sreda, 8. 10. 2014, 15.15

6 let, 8 mesecev

Ali trenirate pravilno? Preizkusite slovensko tekaško aplikacijo Osebni tekaški trener.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Aplikacija Osebni tekaški trener je delo trenerja Marka Mraka in računalniških strokovnjakov, z njeno pomočjo pa lahko z nekaj kliki oblikujete tekaški trening, prilagojen vaši pripravljenosti.

Aplikacija Osebni tekaški trener omogoča, da na podlagi vhodnih podatkov določite, koliko časa in kako intenzivno boste trenirali, da boste dosegli zastavljeni cilj. Seveda ob predpostavki, da bo aplikacija poskrbela za uravnotežen trening, kar pomeni, da morate po treh tednih povečevanja obremenitve trening spustiti na tako raven, da organizmu počitek in regeneracijo za nove podvige in še težji trening.

Kako uporabljati aplikacijo?

V aplikacijo na spletni strani http://www.osebnitrener.com/ vpišete osnovne podatke o letih, višini in spolu, ki so pomembni za izračun maksimalne frekvence srčnega utripa. Ta se računa po novejši formuli in se razlikuje glede na spol.

V naslednjem koraku izberite trening. V bazi treningov so trenutno treningi za pripravo na Ljubljanski maraton, po 15. 10. pa bodo tam na voljo različni treningi za pripravo na 10, 21 in 42 kilometrov, treningi za izboljšanje frekvence nog, rekreativni tek, intervalni trening, izboljšanje hitrosti tekača in podobno.

Ko izberete trening, vpišite osnovne podatke za izračun vašega individualnega treninga.

Srčni utrip v mirovanju je podatek, ki se uporablja za določanje obremenitve na treningu in se izračunava po Karvonen formuli.

Datum začetka treninga je pomemben, saj se vam trening generira od želenega datuma naprej.

Da boste tekli po vaših zmožnostih in željah, je treba vpisati čas testa, ki ga opravite sami. Preprosto pretečete poljubno razdaljo ali vpišete čas vaše zadnje tekme in razdaljo, ter določite, koliko časa bi trenirali v mesecu dni.

Na podlagi vnesenih podatkov vam bo program pripravil enomesečni ciklus treningov in progresivno določil obremenitev, izračunal čas intervalov na 400, 800 in 1200 metrov.

Poleg treninga vam program za dva tedna vnaprej prikaže, kakšno vreme vas bo razvajalo na treningu. Ker se podatki dnevno spreminjajo, se spreminja tudi vreme v aplikaciji. Glede na kraj bivanja program izračuna tudi podrobnosti, kot so denimo, kdaj pade mrak in kdaj se zdani, kar vam bo olajšalo odločitev, ali se na trening podati s svetilko ali brez, pomaga pa tudi pri predvidevanju časa, ki vam ga bo vzel tek na 10, 21 ali 42 km.

Skratka, kot zagotavlja Marko Mrak iz studia Marko Mrak, aplikacija Osebni tekaški trener poskuša dati čim več informacij o tem, kako trenirati in kako izboljšati tekaško pripravljenost.

Aplikacijo bodo v prihodnje nadgradili še z videoposnetki tehnike teka in različnimi testiranji ter napotki, skratka, uporabnikom bo postala še bolj prijazna in preprostejša za uporabo.

Ne spreglejte