Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
17. 6. 2014,
9.44

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

planinarjenje gore

Torek, 17. 6. 2014, 9.44

8 let

1500 ljubiteljev gora v zibelki planinstva zaznamovalo dan slovenskih planinskih doživetij

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Bohinjska Bistrica je bila v soboto prizorišče številnih planinskih doživetij. Na dnevu slovenskih planinskih doživetij se je zbralo 1500 planincev, ki jih ni prestrašila neobetavna vremenska napoved.

Planinska zveza Slovenije že več kot 30 let organizira dan slovenskih planincev, v zadnjih treh letih pa je program še dodatno obogatila in modificirala z različnimi dogajanji prek celotnega dne (od pohodov, izletov, ogledov do ustvarjalnih delavnic in pohodov za najmlajše planince, delavnic GRS, turnokolesarskih izletov ...) za vse starostne skupine – od najmlajših do odraslih planincev.

120 let prve koče predhodnice PZS

Letošnji vseslovenski planinski dogodek je bil posvečen 120-letnici Orožnove koče, prve koče Slovenskega planinskega društva, katerega naslednica je Planinska zveza Slovenije. Odprtje razstave Orožnova koča skozi čas so Bohinjci izvedli na večer pred praznikom slovenskih planincev, razstavo pa si lahko do konca junija ogledate v Kulturnem domu Joža Ažmana v Bohinjski Bistrici.

Planinstvo je turizem in tega se v Bohinju dobro zavedajo

Na slavnostni prireditvi v dvorani Danica v Bohinjski Bistrici so v kulturnem programu govorniki – župan Občine Bohinj Franc Kramar, predsednik PZS Bojan Rotovnik, predsednik PD Srednja vas v Bohinju Janez Korošec in predsednik PD Bohinjska Bistrica Damjan Gašperin – poudarili pomen in priljubljenost planinstva v Sloveniji, kjer pa še marsikje ne prepoznajo pomembnosti planinstva za turizem, a planinstvo je turizem in tega se v Bohinju zelo dobro zavedajo.

V Bohinju je praktično zibelka planinstva, saj so se od tu štirje srčni možje prvič povzpeli na Triglav. Prav tako imamo na bohinjskem koncu najstarejšo kočo Slovenskega planinskega društva (katerega naslednica je PZS) – Orožnovo kočo na Planini za Liscem. Predsednik PZS Rotovnik je predsedniku PD Srednja vas v Bohinju Janezu Korošcu in nekdanjemu (dolgoletnemu) predsedniku PD Bohinjska Bistrica Janku Lapajnetu v zahvalo za dolgoletno in požrtvovalno delo v planinstvu poklonil knjigo Slovensko planinstvo.

Zbrali so se tudi praporščaki

Skupaj z dnevom slovenskih planinskih doživetij je potekal tudi že 3. zbor praporščakov planinskih društev, udeležilo se ga je 50 praporščakov planinskih društev iz vse Slovenije, ki so slavnostni prireditvi s sprevodom ob spremljavi godbe dali dodaten slovesni značaj. Na zboru pa je tekla beseda o sprejetem Navodilu o uporabi grba, zastave in himne Planinske zveze Slovenije in o morebitnih predlogih za spremembo oz. dopolnitev Pravilnika o praporu, praporščakih in postopku, izmenjali so si izkušnje in primere dobrih praks na področju dela praporščakov PD, Meddruštveni odbor planinskih društev Koroške pa je predstavil tudi njihovo oblačilo praporščaka PD.

Na ta dan smo z Bohinjci praznovali tudi 60-letnico PD Bohinjska Bistrica, a praznovanje še ni končano, saj se bo nadaljevalo 13. julija z dnevom bohinjskih planincev, 3. avgusta z dnevom alpske možine in 7. septembra z dnevom Bohinjske planinske poti.

Ne spreglejte