Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Četrtek,
1. 10. 2020,
16.24

Osveženo pred

3 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,19

3

Natisni članek

Zlatko Zahović Luka Zahović NK Maribor NK Maribor

Četrtek, 1. 10. 2020, 16.24

3 leta, 6 mesecev

Luka Zahović po štirih letih spet zapušča NK Maribor

Zahovićeva druga priložnost, da stopi iz očetove sence

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,19

3

Zdaj je dokončno jasno, da Luka Zahović po štirih letih drugič zapušča NK Maribor. Podpisal je triletno pogodbo s poljskim prvoligašem Pogonom Szczecinom in se v tujino še drugič podal na misijo, da bi dokazal, da ni zgolj sin Zlatka Zahovića.

Luka Zahović, ki je sodeloval pri vseh velikih uspehih Maribora v zadnjih letih in bil v tem obdobju njegov najboljši strelec, zapušča Ljudski vrt. | Foto: Vid Ponikvar Luka Zahović, ki je sodeloval pri vseh velikih uspehih Maribora v zadnjih letih in bil v tem obdobju njegov najboljši strelec, zapušča Ljudski vrt. Foto: Vid Ponikvar

Potem ko je na začetku nove sezone izgubil pomembno vlogo in odigral le 75 prvenstvenih minut na tekmi v Domžalah, je bilo že nekaj časa jasno, da je Luka Zahović blizu slovesu iz Maribora.

Danes je to postalo tudi dokončno. Na Poljskem je podpisal triletno pogodbo z dvakratnim poljskim prvakom (2001 in 1987) Pogonom Szczecinom, ki je v prejšnji sezoni v najboljši poljski nogometni ligi pristal na šestem mestu.

"Analizirali smo nogometno tržnico, proučili več možnosti in izbrali Luko. Je dvakratni najboljši strelec slovenske lige, ki lahko še napreduje," je prihod nove in, kot je rekel, tudi zadnje okrepitve v letošnjem poletnem prestopnem roku za klubsko spletno stran komentiral Dariusz Adamczuk, športni direktor Pogona.

Pri tem ob prihodu novega napadalca, ki bo na dresu nosil številko 10, niso pozabili omeniti, da gre za sina Zlatka Zahovića, ki je v evropskem nogometu pred dvema desetletjema pustil pečat.

Kolumna o Luki Zahoviću iz arhiva (maj 2019):

Luka Zahović
Sportal Trpljenje mladega Zahovića

Čeprav je bil zelo uspešen, ga je vedno spremljala očetova senca

Veselje ob zadetku, ki ga je leta 2015 zabil za remi proti lizbonskemu Sportingu. | Foto: Reuters Veselje ob zadetku, ki ga je leta 2015 zabil za remi proti lizbonskemu Sportingu. Foto: Reuters Senca slovitega očeta, tudi on se je proslavil s številko 10 na hrbtu, bo Luko spremljala vsepovsod, a v tujini veliko manj, kot ga je v Sloveniji.

Tam je bil prepogosto zgolj Zahovićev sin s posebnimi privilegiji, ki je igral samo zaradi očeta, s sedeža športnega direktorja idejnega vodje izjemno uspešnega Maribora.

Po odmevnem marčevskem Zlatkovem odhodu je pod vodstvom Sergeja Jakirovića še igral in na 11 prvenstvenih tekmah zabil tri gole, potem se je njegov status v ekipi drastično spremenil. 

Na koncu Maribor zapušča potihoma, pa četudi je v vijoličasti majici pustil globok pečat.

V petih letih je za Maribor v 199 nastopih v vseh tekmovanjih zabil kar 82 golov in Ljudski vrt zapustil na visokem osmem mestu večne lestvice strelcev bogate klubske zgodovine.

Dvakrat je bil najboljši strelec slovenskega prvenstva, v katerem se je z Mariborom veselil kar petih lovorik. Dvakrat je bil z njim pokalni prvak. Bil je zraven obakrat, ko je Maribor igral v ligi prvakov, v letih 2014 in 2017, in tudi, takrat resda v obrobni vlogi, ko je vijoličastim uspel velik evropski podvig in so se uvrstili v izločilne dele lige Europa.

Na 16 derbijih, ki jih je odigral proti Olimpiji, je zabil šest golov. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Na 16 derbijih, ki jih je odigral proti Olimpiji, je zabil šest golov. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Prvič je bil mlad in neuspešen, kako bo tokrat?

Prva tuja preizkušnja se mu ni posrečila. Čeprav je Maribor leta 2015 z njim zaslužil skoraj milijon evrov, se v Heerenvenu ni obnesel. Na Nizozemskem je v enem letu zbral vsega osem nastopov, a ni niti enkrat zadel.

Takrat se je na tuje prodal kot 19-letnik. Danes odhaja, ko je star 24 let in ima za sabo precej več. Tudi tri reprezentančne nastope. In novo priložnost dokazati, da ni zgolj Zahovićev sin.

Ne spreglejte