Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
3. 8. 2021,
4.05

Osveženo pred

2 leti, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,24

12

Natisni članek

Anja Osterman Špela Ponomarenko Janić Tokio 2020

Torek, 3. 8. 2021, 4.05

2 leti, 8 mesecev

K-2 na 500 metrov (ženske)

Neverjetna prigoda Slovenk! Tik pred ciljem sta se prevrnili in ostali brez uvrstitve.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,24

12

Ponomarenko Osterman | Špela Ponomarenko Janić in Anja Osterman sta v polfinalnem nastopu doživeli razočaranje. | Foto Reuters

Špela Ponomarenko Janić in Anja Osterman sta v polfinalnem nastopu doživeli razočaranje.

Foto: Reuters

Slovenski kajakašici na mirnih vodah Špela Ponomarenko Janić in Anja Osterman se na olimpijskih igrah v Tokiu nista prebili v veliki finale v disciplini K-2 na 500 metrov. Primorkama se je v prvi polfinalni skupini nasmihala uvrstitev med najboljši štiri, a sta se tik pred ciljem prevrnili. Na koncu sta ostali brez uvrstitve. Bili sta diskvalificirani, ker njun čoln ni prečkal ciljne črte, tako da ne bosta nastopili v finalu B. Na koncu sta v tej disciplini slavili Lisa Carrington in Caitlin Regal iz Nove Zelandije.

Špeli Ponomarenko Janić in Anji Osterman, ki sta imeli danes v vodnem centru Sea Forest visoka pričakovanja, se je izjalovil nastop v prvi polfinalni skupini. Primorki sta ostali brez načrtovanega napredovanja v finale. Tik pred ciljem se jima je pripetila nevsakdanja nesreča, saj sta se prevrnili, končali v vodi in ostali brez uvrstitve.

Ponomarenko Janić Osterman | Foto: Reuters Foto: Reuters

Slovenki sta bili po polovici proge v ozadju, v končnici prve polfinalne skupine v vodnem centru Sea Forest pa sta se približali najboljšim tekmovalkam in bili na robu preboja v veliki finale, a se je njun čoln tik pred ciljem prevrnil. Vodstvo tekmovanja ju je nato diskvalificiralo in jima onemogočilo nastop v finalu B, ki bo na sporedu ob 5.39.

Razočaranje Špele in Anje je bilo veliko. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Razočaranje Špele in Anje je bilo veliko. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

"Težko bo to preboleti"

"To je eden najhujših trenutkov moje kariere. Zgodil se je v najslabšem možnem času, na olimpijskih igrah se mi je pripetilo to, kar se mi ni v vsej karieri. Žalostna sem, težko bo to preboleti," je v solzah dejala Ponomarenko Janićeva, ki se ne zaveda dobro, zakaj je prišlo do neljubega dogodka.

"V težkih pogojih, valovih, sva se na koncu začeli razhajati, nisva bili več usklajeni. Kar naenkrat sva se znašli v vodi. Nisem se mogla uloviti, veslo sem imela najbrž v zraku. Če bi se nama uspelo obdržati, bi zadržali četrto mesto, ki je še vodilo v finale," napake ni mogla povsem razložiti izkušena Koprčanka.

Ponomarenko Osterman | Foto: Reuters Foto: Reuters Anja Osterman si ni nikoli mislila, da bosta končali v vodi

Tudi pri Ostermanovi so že oči izdajale, da je tudi ona pretočila nekaj solz, a se je po dopinški kontroli vendarle nekoliko umirila.

"Do zdaj sva nizali uspeh za uspehom, zdaj nisva ostali le brez finala, ampak tudi brez uvrstitve. Žal mi je, da se je to zgodilo, toda z dvignjeno glavo je treba naprej. Ne vem, kaj se je točno zgodilo, vem samo to, da so se najine sanje tam razblinile. Moram prespati, vedela sem, da bo težko, a da bova končali v vodi, pa res nisem pričakovala," je dejala Ostermanova.

Trener domneva, da je prišlo do nesreče zaradi neusklajenosti. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Trener domneva, da je prišlo do nesreče zaradi neusklajenosti. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

"Jezen sem bil, razbijal sem po tribuni"

V kvalifikacijah, četrtfinalu in tudi med vožnjo v polfinalu nista dajali občutka, da bi se lahko borili za kolajno, a trener Stjepan Janić vendarle meni, da bi v finalu vse šlo na novo in da bi imeli njegovi varovanki dovolj moči, da bi se vmešali v boj za prva tri mesta.

"Še vedno menim, da sta bili pripravljeni za kolajno, čolni so si bili povsem blizu. Madžarki, ki sta blesteli v kvalifikacijah, sta se morali za finale zelo potruditi. A o tem zdaj nima smisla govoriti. Zgodilo se je to, kar se je, jezen sem bil, razbijal sem po tribuni. Zakaj je prišlo do napake? Predvidevam, da zaradi neusklajenosti. Po minuti veslanja zaradi utrujenosti izgubljaš usklajenost. Tehnično so zadnji metri kritični. Zadnji zavesljaji so razpadli, čoln se je nagnil na eno stran in končali sta v vodi," meni trener. Obe bosta dali vse od sebe tudi v posamični konkurenci. | Foto: Reuters Obe bosta dali vse od sebe tudi v posamični konkurenci. Foto: Reuters

Čaka ju nastop še v posamični konkurenci

Ponomarenko Janićevo in Ostermanovo v sredo čaka še nastop v posamični konkurenci, enojcu se zadnje časa nista posvečali, tako da nimata posebno velikih pričakovanj. Kljub tragediji v dvojcih o odpovedi nista razmišljali. "Tukaj sem, da tekmujem. Dala bom vse od sebe, bomo videli, kaj lahko dosežem," je dejala Ponomarenko Janićeva, enako obljublja Ostermanova. Ponomarenko Janić Osterman | Foto: Reuters Foto: Reuters

Na koncu sta slavili Lisa Carrington in Caitlin Regal z Nove Zelandije. Drugouvrščeni Poljakinji Karolina Naja in Anna Pulawska sta na današnji finalni preizkušnji za izjemno novozelandsko posadko zaostali slabo sekundo, tretjeuvrščeni Danuta Kozak in Dora Bodonyi pa nekaj več kot sekundo.

Ne spreglejte