Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Ponedeljek,
13. 7. 2015,
13.23

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

NK Maribor NK Maribor Astana Zlatko Zahović

Ponedeljek, 13. 7. 2015, 13.23

8 let

Zlatko Zahović: So dobri, a niso na naši ravni

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Le še dva dneva ločita nogometaše Maribora od verjetno najbolj pomembne tekme sezone. Obračuna kvalifikacij za ligo prvakov proti kazahstanski Astani.

"Prvi dve evropski preizkušnji sta za Maribor najbolj pomembni," iz leta v leto ponavlja Zlatko Zahović. Zakaj, ni skrivnost. Če bi se Maribor spotaknil ob prvo stopnico, bi bilo evropskega popotovanja zanj hitro konec. Če bo uspešen, si bo zagotovil še vsaj štiri evropske tekme, to pa je tudi njegov cilj.

V zadnjih letih, ko vladajo slovenskemu nogometnemu prostoru, prvaki ta cilj krepko presegajo. Kar 12 evropskih tekem so odigrali v sezoni 2011/12 in sezono za tem, v sezoni 2012/13 so šli še korak dlje in opravili 14 evropskih preizkušenj, v pretekli sezoni so se ustavili pri 12, a igrali skupinski del lige prvakov, kar je seveda sanjski uspeh. Zato bi bil, če jim tokrat ne bi uspelo, to velik šok.

Žreb je bil neusmiljen, Mariborčanom je namenil prvaka Kazahstana, ki je že nekaj časa v tekmovalnem pogonu, ima veliko denarja, privošči si lahko dražje okrepitve kot vijoličasti in je zelo nevaren. Zaradi Astane v zadnjih dneh ne spi dobro marsikateri mariborski navijač, a glavni snovalec zgodbe o uspehu iz Ljudskega vrta pomirja in sporoča, da se novega izziva ne boji.

Prednost tekmovalni ritem in umetna trava

"Astana je dobra, ima kar nekaj odličnih posameznikov, a kljub temu ni na naši ravni. Ni dvoma, da smo mi tisti, ki smo favoriti, a moramo zdaj to nalogo tudi potrditi," pravi športni direktor. "Prednost Astane je, da je, za razliko od nas, v tekmovalnem ritmu. Neugodno za nas je tudi to, da bo povratna tekma potekala na igrišču z umetno travo," opozarja Zahović, a kljub temu ostaja optimist. Tudi zaradi tega, kar je videl na zadnjih pripravljalnih tekmah Maribora, pa tudi v superpokalni tekmi, ki so jo vijoličasti proti Luki Kopru sicer izgubili.

"Naša forma se stopnjuje. To je pokazala tudi zadnja pripravljalna tekma proti odličnemu ruskemu prvoligašu Kubanu. To je namreč boljše moštvo od Astane," je prepričan Zahović. Tudi on torkovi tekmi daje poseben značaj. "To je za nas tekma leta, kar je razumljivo. Napredovanje nam zagotavlja še vsaj štiri evropske tekme in nas ohranja v igri za želeno evropsko ligo, morda pa nas lahko, tako kot lani, popelje celo do uresničitve sanj," je povedal in seveda mislil na uvrstitev v ligo prvakov.

Sinergija, ki jim bo dala nekaj več

Prepričan je seveda, da bo Mariboru uspelo. Zato, ker se s tribun Ljudskega vrta spet obeta dobra podpora navijačev. Pa seveda tudi zato, ker čuti, kako diha ekipa. "Veseli me, da nam bodo naši navijači v veliko podporo. Sinergija z njimi je bila vedno nekaj posebnega. Zmeraj so nam dali še nekaj več. Velike ekipe so vajene igrati pred bučnimi navijači, a v tej fazi tekmovanja je le malo moštev, ki so lahko v takih okoliščinah konkurenčna Mariboru," napoveduje mož, s čigar prihodom se je začel vzpon Maribora.

"Pristop na takšnih tekmah ni bil nikoli vprašljiv. Pred našimi navijači smo se vedno dobro odzvali. Potrebna je predvsem dobra priprava in prepričan sem, da bomo upravičili vlogo favorita," je še povedal Zahović pred prvim evropskim preizkusom slovenskega prvaka, ki ga v Mariboru že nekaj časa nestrpno pričakujejo.

Ne spreglejte