Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Četrtek,
1. 9. 2011,
11.56

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Četrtek, 1. 9. 2011, 11.56

7 let, 12 mesecev

Zgodovinska za Slovenijo in tudi Keka

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Estonija, s katero se bo ekipa Matjaža Keka v petek v Ljubljani pomerila v izjemno pomembni tekmi kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2012, je stara znanka slovenske izbrane vrste.

Doslej sta se Estonija in Slovenija pomerili šestkrat, veliko uspešnejša pa je slovenska vrsta, ki je zabeležila pet zmag in en remi. Izgubila še ni in prepričani smo, da bo tako ostalo tudi po petkovem obračunu v Ljubljani. Estonija je sicer v marsičem povezana s Slovenijo in tudi njenim zdajšnjim selektorjem. Matjaž Kek je namreč prav na tekmi proti Estoniji debitiral na klopi slovenske vrste. Še veliko bolj zgodovinska je tekma, ki je bila v Talinu odigrana 3. junija leta 1992. To je bila namreč sploh prva uradna tekma nogometne reprezentance samostojne Slovenije. Končala se je z remijem 1:1, prvi gol v zgodovini izbrane vrste pa je zabil Igor Benedejčič.

A kljub temu, da je statistika medsebojnih tekem izrazito na strani Slovenije, bo potrebno biti v petek zelo pazljiv. Estonci so v teh kvalifikacijah dokazali, da znajo biti zelo neugoden tekmec. Nenazadnje so v Beogradu premagali Srbijo in pripravili prvovrsten šok. Tudi na zadnji tekmi z Estonijo, ko je Slovenija v teh kvalifikacijah gostovala v Talinu, so naši nogometaši do točk prišli po trdem boju in s kančkom sreče.

Nazadnje se je Slovenija z Estonijo pomerila oktobra lani, ko je Slovenija v estonski prestolnici prišla do pomembnih treh točk. A pot do uspeha še zdaleč ni bila lahka. Kar 65 minut so se Kekovi varovanci mučili, da bi prišli do zmage, nato pa je na sceno stopil rezervist Zlatko Dedič. V akciji za zadetek si je Bojan Jokić na robu kazenskega prostora pripravil ugoden položaj za strel, tega je izvedel slabo, a je žoga prišla do Dediča, ta je takoj sprožil, žogo pa je v lastno mrežo nato nespretno pospravil Andrej Sidorenko. Do konca tekme se izid ni spremenil in Slovenci so domov odpotovali s polnim izkupičkom. Potrebno je izpostaviti tudi nekaj dobrih obramb Samirja Handanoviča, ki je poskrbel, da je slovenska mreža ostala nedotaknjena.

Slovenska reprezentanca se je z Estonijo pomerila tudi februarja 2007. Prav toliko časa je Matjaž Kek selektor slovenske vrste. Takrat, to je bila prijateljska tekma v Domžalah, je prvič sedel na klop Slovenije, s katero mu je manj kot tri leta pozneje uspel velik met. Uvrstitev na svetovno prvenstvo 2010. Takrat je v slovenski vrsti nastopilo kar nekaj izmed zdajšnjih reprezentantov. Tekmo je odločil Klemen Lavrič, takratni kapetan reprezentance, ki je v prvem polčasu uspešno realiziral strel z bele točke.

Po dveh zaporednih porazih proti Litvi in Hrvaški je bilo jasno, da Slovenija, takrat pod vodstvom dr. Zdenka Verdenika, nima več možnosti za vidnejšo uvrstitev v takratni skupini kvalifikacij za evropsko prvenstvo. Vseeno je v Talinu prišla do zanesljive zmage. Estonija je sicer zabila prvi gol na tekmi, nato pa je izid preobrnil Džoni Novak z dvema izmed treh golov, ki jih je zabil v 71 reprezentančnih nastopih, zmago Slovenije pa je potrdil Zlatko Zahovič.

Po dveh dobrih rezultatih, remiju s takratno svetovno podprvakinjo Italijo v Ljudskem vrtu, in remiju na gostovanju pri Ukrajini v Kijevu, je Slovenija v tretji tekmi doma izgubila proti Litvi. V četrti tekmi je doma s 3:0 odpravila Estonce in se vrnila v boj za najvišja mesta v skupini. Prvi gol na tekmi je pred iztekom prvega polčasa zabil Zahovič, kmalu po začetku drugega dela igre je na 2:0 povišal Primož Gliha, tik pred koncem tekme pa je končni izid postavil rezervist Vlado Kokol. Selektor Verdenik je bil lahko zadovoljen z začetkom prvih kvalifikacij slovenske reprezentance. Osvojil je pet točk v štirih tekmah.

To je bila šele tretja uradna tekma slovenske reprezentance, ki jo je v njenem začetnem obdobju vodil Bojan Prašnikar. Tekma v Ljubljani je bila na nek način ''povratna'' za tekmo v Talinu slabo leto pred tem. Slovenija je prišla do zmage z 2:0, potem ko sta v dveh minutah gola zabila najprej Samir Zulič, nato pa še Udovič.

To je bila zgodovinska prva uradna tekma slovenske reprezentance, ki jo je takrat vodil eden izmed najuspešnejših slovenskih trenerjev Prašnikar, ki je bil kasneje še v dveh obdobjih njen selektor. V njej so igrali ''očetje'' slovenskega reprezentančnega nogometa, kot so Marko Simeunovič, Alfred Jermaniš, Robert Englaro, Gliha, Zoran Ubavič in Igor Benedejčič, ki je v 73. minuti zabil tudi zgodovinski, prvi uradni gol za izbrano vrsto samostojne Slovenije. In to le minuto za tem, ko je namesto Jermaniša vstopil na igrišče.

Ne spreglejte