Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Sreda,
16. 9. 2015,
7.21

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Albert Riera Liverpool Galatasaray Andres Iniesta Xavi Hernandez Vicente del Bosque Miran Vuk

Sreda, 16. 9. 2015, 7.21

7 let, 12 mesecev

V Sloveniji je pristal član najslovitejšega rodu v zgodovini nogometa

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Potem ko je v Haloze pripeljal nekdanjega bosanskega reprezentanta Zlatana Muslimovića, je predsednik Zavrča Miran Vuk poskrbel za nov, veliko večji šok. V klub je pripeljal Španca Alberta Riero.

Prihod Zlatana Muslimovića v vrste trenutno petouvrščenega slovenskega prvoligaša pred tedni je bil veliko presenečenje. Napadalec, ki je za Bosno in Hercegovino zbral 30 nastopov in zabil 12 golov, je medtem že petkrat zaigral za Zavrč (vselej je na igrišče prišel s klopi), a še ni zadel.

A če je bil prihod 34-letnega nekdanjega bosanskega nogometnega zvezdnika presenečenje, je podpis pogodbe z Albertom Riero, za katerega je poskrbel predsednik Zavrča Miran Vuk, prvovrstna senzacija. Gre namreč za nogometaša, ki je še leto mlajši, predvsem pa je njegova nogometna pot veliko veliko bolj bogata od Bosančeve.

Kdo je torej Španec, ki je prišel v Haloze? Vezist, rojen na Balearskih otokih, je nogometno pot začel pri najbolj slovitem klubu, ki prihaja od tam, Mallorci. Med njenimi člani je debitiral, ko je bil star 18 let, in za njih igral tri sezone.

Ustalil se je v sezoni 2002/03, ko je postal eden izmed nosilcev Mallorce, ki je osvojila zadnji naslov v svoji zgodovini. Postala je pokalni prvak.

Ko je bil star 21 let, je za pet milijonov evrov prestopil v Bordeaux. V prvi francoski ligi se je hitro dokazal in v dveh sezonah zbral več kot 50 nastopov.

V krstni francoski sezoni je navdušil predvsem v Evropi. V pokalu UEFA je Bordeauxu pomagal do četrtfinala in se na desetih evropskih tekmah kar petkrat vpisal med strelce.

Finale pokala UEFA z Espanyolom in sijajna sezona z Liverpoolom

Potem se je vrnil v Španijo. Preselil se je v Barcelono in zaigral za Espanyol. V treh sezonah je v vseh tekmovanjih zbral skoraj sto nastopov v prvenstvu in Evropi. Leta 2006 je osvojil španski pokal. Leto pozneje je zaigral v finalu pokala UEFA. Vmes je bil pol sezone posojen v Manchester City in v Angliji redno igral.

Leta 2008 ga je kupil Liverpool, ki ga je vodil njegov rojak Rafael Benitez, zanj je odštel 12 milijonov evrov. Predvsem v prvi sezoni je blestel in redno igral, z Liverpoolom se je vse do konca boril za naslov prvaka in sezono končal na drugem mestu. Uspešen je bil tudi v Evropi. V ligi prvakov je s soigralci obstal v četrtfinalu.

V drugi sezoni je izgubil mesto v začetni enajsterici, igral je veliko manj in leta 2010, po 55 nastopih in petih zadetkih v dresu slovitega angleškega kluba, odšel v Grčijo.

Z Galatasarayjem je pisal evropsko zgodovino

Za Olympiacos je igral redno, osvojil naslov grškega prvaka in se že po enem letu preselil v Galatasaray. V Turčiji je dve sezoni blestel, igral redno in osvojil štiri lovorike. Dvakrat je bil državni in dvakrat pokalni prvak.

V sezoni 2012/13 je globok pečat pustil tudi v Evropi. Temu slovitemu turškemu klubu je pomagal do drugega najboljšega evropskega dosežka v zgodovini, četrtfinala lige prvakov, od katere se je poslovil po hudem boju z madridskim Realom.

V tretji sezoni je izgubil mesto v moštvu, igral ni skorajda nič in januarja lani, torej pred le dobrim letom in pol, se je dogovoril za predčasno prekinitev štiriletne pogodbe s Turki. Ob tem je na svoj bančni račun prejel kar 750 tisoč evrov.

Spori v Italiji, vrnitev na Mallorco in zdaj Slovenija

Od takrat je šla njegova pot strmo navzdol. Marca je podpisal predpogodbo z italijanskim prvoligašem Udinesejem, ki je začela veljati julija. Vmes je zaigral za Watford v prvi angleški ligi (tamkajšnji drugi nogometni razred), po sezoni se je preselil v Udinese, a v Vidmu je šlo vse po zlu.

Ni bil niti blizu prve postave, prah je dvignil tudi z zapisom na svojem uradnem profilu na Twitterju. "Udinese. Najslabši klub, v katerem sem kadarkoli igral," je napisal in seveda razjezil svoje delodajalce.

Novembra je poskrbel za razlog, zaradi katerega so Italijani z njim enostransko prekinili pogodbo. Brez dovoljenja je izpustil trening in se napotil na turnir pokra v – Slovenijo.

Včasih za 200, zdaj za dva tisoč evrov na mesec

Marca letos se je za kratek čas vrnil na Mallorco, v njenem dresu je v drugi španski ligi zbral šest nastopov, a julija spet postal prost igralec.

Zdaj je prišel tja, kamor je v zadnjem času očitno že zahajal. V Slovenijo, kjer bo vsaj do konca sezone branil barve Zavrčanov in, kot je povedal predsednik Vuk za MMC, mesečno zaslužil dva tisoč evrov neto.

Zanimivo. Predvsem zato, ker gre za športnika, ki je z nogometom nekoč v žep pospravil več kot 200 tisoč evrov na mesec.

Ne spreglejte