Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sreda,
9. 12. 2009,
15.49

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sreda, 9. 12. 2009, 15.49

8 let

V skupini F se obeta srhljivka

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Drevi se bo odločajo še o zadnjih štirih potnikih v osmino finala lige prvakov. Napredovanja si v skupini F še vedno nista zagotovila Barcelona in Inter. Ju lahko izločita Dinamo in Rubin?

Zadnja dvoboja v skupini (Liverpool – Fiorentina in Lyon – Debrecen) ne bosta imele posebne veljave. Brez motivacije seveda ne bo šlo, nanazadnje tudi zaradi finančne nagrade, ki jo zmagovita ekipa prejme iz rok Uefe. Če bodo Florentinci (brez kaznovanega kapetana Daria Dainellija in poškodovanih Adriana Mutuja, Marca Marchionnija in Alessandra Gamberinija) na Anfieldu izkusili bes ''rdečih'' (brez Fernanda Torresa, Ryana Babla in Martina Kellyja), ki so v skupini ostali praznih rok in bodo pot nadaljevali v ligi Europa, si bo prvo mesto v skupini in prednost domačega igrišča na povratni tekmi osmine finala zagotovil Lyon.

Na papirju ima namreč lahko opravilo, saj bo doma pričakal skromnega madžarskega prvaka, ki je v petih nastopih ostal brez točk, na Gerlandu pa ne bo mogel računati na pomoč Roberta Feczesina in Vukašina Polekšića. Če se bo dvoboj v Liverpoolu končal brez zmagovalca, bo Francoze (brez Cleberja Andersona, Mathieuja Bodmerja, Jeremyja Toulalana in Alyja Cissokhoja) na vrh popeljala zmaga vsaj z dvema zadetkoma prednosti.

Nedvomni poslastici večera. Vsi štirje kandidati si lahko še zagotovijo nastop v osmini finala, vsi lahko tudi ostanejo brez glavnih nagrad. V najboljšem položaju je Barcelona. Branilec španskega, evropskega in svetovnega naslova bo brez pomoči Gabriela Milita in Dmitra Čigrinskega gostoval pri kijevskem Dinamu, napredovanje pa si lahko zagotovi tudi v primeru poraza z enim zadetkom. Če bi izgubila vsaj za dva, bi se med 16 najboljših uvrstili Ukrajinci (nastopili bodo brez Badra El Kaddourija, Jevgena Hačeridija in Papeja Diakhateja) a v tovrstno presenečenje verjame le malokdo.

Še bolj bo zanimivo v Milanu, kjer bo neprepričljivi Inter (vsaj na evropskih zelenicah) pričakal nepredvidljivi Rubin Kazan. Vnovični ruski prvak bi Mourinhovo četo (tekmo bodo preskočili Cristian Chivu, Davide Santon in Ricardo Quaresma) prehitel tudi z remijem, a le v primeru večjega števila zadetkov (2:2, 3:3, ...). Če bi semafor na San Siru ob koncu pokazal 0:0 ali 1:1, bi se napredovanje veselili ''črno-modri''. V primeru remija v prestolnici Lombardije bi Dinamu do osmine finala pomagala tudi najbolj tesna zmaga, ob njej pa bi semed najboljših 16 prebila še Barcelona. Rusi (nastopili bodo brez Romana Šaronova in Aleksandra Bukharova) verjetno ne bodo želeli tvegati, saj pred gostovanjem v Italiji obljubljajo boj na vse ali nič. Zmaga bi jim evropsko pomlad podarila že neposredno.

Večer bo minil v znamenju srečanja v Stuttgartu, kjer mora istoimenski nemški prvoligaški klub za izpolnitev želja (in brez pomoči Thomasa Hitzlspergerja, Samija Khedire in Martina Laniga) ugnati romunskega prvaka Unirea Urziceni, ki je po petih nastopih zbral dve točki več. Prvo mesto je že oddano Sevilli, ki bo pričakala Glasgow Rangers.

Škoti so se že spoprijaznili z žalostnim evropskim koncem, saj bodo obstali na zadnjem mestu, Unirea (nastopila bo brez kaznovanega Vasileja Mafteija) pa lahko v primeru dveh senzacij (zmaga v Stuttgartu ter domač poraz Seville s Škoti) zimski premor dočaka celo na prvem mestu. Španci bodo v Andaluziji spočili večji del ekipe, počivali – tudi zaradi poškodb - bodo Tom de Mul, Federico Fazio, Luis Fabiano, Lautaro Acosta in Adriano, pri gostih ne bo Jeromeja Rothena, Pedra Mendesa, Maurica Eduja in Andrewa Littla.

Arsenal je zanesljiv potnik v osmino finala, nihče mu tudi ne more več iz rok vzeti prvega mesta. Glavna bitka večera bo potekala med Olympiakosom in Standardom. Grki (nastopili bodo brez Andreasa Vasilogiannisa, Vasilisa Torosidisa, Michala Žewlakowa, Ieroklisa Stoltidisa in Cristiana Raula Ledesme) imajo tri točke prednosti, tako da jim nastop v osmini finala zagotovil že domači remi s tokrat ne preveč ambicioznimi Londončani, ki obljubljajo nastop z rezervno postavo.

Če bi ''rdeče-belim'' vseeno spodletelo, bi svojih pet minut dočakali nogometaši iz Liega (brez kapetana Stevna Defourja, Eliaquima Mangale, Mehdija Carcele-Gonzaleza, Dieumercija Mbokanija in Arnorja Angelija), ki bi morali doma ugnati AZ Alkmaar. Nizozemci (brez kapetana Stijna Schaarsa in Hectorja Morena) pa v sosedskem derbiju ne bodo stali križem rok, saj bi jim zmaga zagotovila tretje mesto in ligo Europa.

Ne spreglejte