Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
25. 1. 2017,
16.49

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,28

2

Natisni članek

Miha Zajc NK Olimpija NK Olimpija Antonio Delamea Mlinar

Sreda, 25. 1. 2017, 16.49

6 let, 6 mesecev

Razprodaja v Olimpiji

Šampionska Olimpija razpada: Miha Zajc in kapetan sta odšla

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,28

2

Miha Zajc, Antonio Mlinar Delamea | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Kar smo napovedali v torek, se je danes zgodilo. Reprezentanta Miha Zajc in Antonio Delamea Mlinar sta zapustila Olimpijo. Prvi odhaja v prvo italijansko ligo, podpisal je pogodbo z Empolijem. Drugi odhaja v ZDA. Podpisal je pogodbo s članom tamkajšnje profesionalne nogometne lige MLS, klubom New England Revolution.

Miha Zajc bo po novem igral za italijanskega prvoligaša Empoli, s katerim je podpisal štiriinpolletno pogodbo. Dvaindvajsetletnega vezista so pri Empoliju že ponosno predstavili kot novo okrepitev in zapisali, da gre za enega od največjih upov slovenskega nogometa. Prestop so potrdili tudi pri Olimpiji.

"Empoli je znan po tem, da skrbi za razvoj svojih nogometašev, ki jih pozneje proda v še večje in bolj ugledne klube. Ni skrivnost, da je vodstvo omenjenega italijanskega prvoligaša v preteklosti izvedlo nekaj večmilijonskih odmevnih prestopov, kar je zgolj potrditev tega, da smo predvsem želeli poskrbeti za Mihovo prihodnost, za katero ne dvomim, da bo bleščeča. S tem je vodstvo Olimpije izpolnilo obljubo do Mihe Zajca, da mu bo ob pravi priložnosti in predvsem v pravem trenutku omogočilo odhod v tujino," je povedal predsednik Olimpije Milan Mandarić in dodal, da cilji kluba ostajajo isti. V Ljubljani si želijo ubraniti naslov državnega prvaka in pečat pustiti tudi v Evropi.

Miha Zajc ob podpisu pogodbe:

Odškodnina milijon in pol evrov?

Kolikšna je odškodnina, ki so jo na račun njegove prodaje zaslužili pri Olimpiji, za zdaj uradno ni znano. Po pisanju nekaterih italijanskih in slovenskih medijev naj bi znašala nekje med 1,5 in dvema milijonoma evrov. Na Transfermarktu, spletni strani, specializirani za nogometne prestope, je zapisana odškodnina milijon in pol evrov. Če ta številka drži, je Zajc peta najdražja okrepitev v zgodovini kluba.

Pri Empoliju z njim mislijo zelo resno. Morda se zgodi, da bo v dresu novega kluba zaigral že v nedeljo, ko bo Empoli v prvenstvu gostoval pri Crotoneju.

V Empoliju Slovence dobro poznajo

V Empoliju bo igral pod vodstvom Giovannija Marusciella. | Foto: Getty Images V Empoliju bo igral pod vodstvom Giovannija Marusciella. Foto: Getty Images Empoli, ki je do zdaj odigral deset sezon v prvi italijanski ligi, je bil v prejšnji sezoni deseti v elitni italijanski nogometni ligi.

Trenutno je 17., tik nad mesti, ki ob koncu sezone vodijo v drugo ligo, a ima kar 11 točk prednosti pred 18. mestom. V 21 tekmah je zbral 21 točk.

Njegov trener je 45-letni Italijan Giovanni Marusciello.

Zajc sicer ni prvi Slovenec, ki bo oblekel dres Empolija. Kot prvi je zanj igral napadalec Matjaž Florjančič med letoma 1993 in 1994. V prvi italijanski ligi je zanj odigral 28 tekem in dosegel šest golov.

Med letoma 2004 in 2005 je bil njegov član še en nekdanji slovenski reprezentant, Zlatko Dedić. V drugi ligi je takrat zbral deset nastopov, a se ni vpisal med strelce.

V serie B je z Empolijem nastopil tudi Jasmin Handanović. Zdajšnji vratar Maribora je v sezoni 2010/11 za toskanski klub branil na 26 tekmah, nato pa odšel v Ljudski vrt. 

Izziv je bil prevelik, da bi ga izpustil iz rok

Šampionska Olimpija razpada. | Foto: Vid Ponikvar Šampionska Olimpija razpada. Foto: Vid Ponikvar Ob selitvi na Apeninski polotok je nekaj besed spregovoril tudi dozdajšnji motor ljubljanske ekipe, ki pravi, da je bil izziv prevelik, da bi ga izpustil iz rok.

"Predvsem bi se želel zahvaliti NK Olimpija Ljubljana in še posebej njegovemu predsedniku Milanu Mandariću, ki je bil od prvega dne maksimalno korekten do mene in hkrati dovzeten za moje ambicije. Ob tej priložnosti bi želel vnovič ponoviti, da nisem imel namena hiteti z odhodom v tujino, toda želja vodilnih ljudi v Empoliju, da se jim priključim takoj in obenem zavzamem pomemben položaj v začetni enajsterici moštva, je bila preprosto prevelika, izziv pa preveč mikaven, tako da smo se na koncu, in sicer v obojestransko zadovoljstvo, dogovorili za moj prestop," je po prestopu povedal Zajc.

Član Olimpije je bil dve leti in pol. V tem času je odigral 86 tekem. Ob tem je prispeval 20 golov in 11 podaj. V dresu Olimpije se je prebil tudi do članske reprezentance, za katero je pod vodstvom Srečka Katanca do zdaj odigral tri tekme.

Kapetan Antonio Delamea Mlinar po petih letih in pol zapušča Olimpijo. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Kapetan Antonio Delamea Mlinar po petih letih in pol zapušča Olimpijo. Foto: Žiga Zupan/Sportida Odšel je še kapetan, Olimpija je ostala brez branilcev

Le kakšno uro za tem, ko so pri Olimpiji potrdili odhod Zajca, je postalo jasno, da so prvaki ostali tudi brez kapetana Antonia Mlinarja Delamee. Petindvajsetletni branilec je podpisal pogodbo s članom ameriške profesionalne lige MLS New England Revolution, kar so pri tem klubu, ki je član najboljše ameriške lige vse od njenega začetka, tudi potrdili. Pri Olimpiji se za zdaj še niso javili.

Petindvajsetletnik Olimpijo zapušča po petih letih in pol, v katerih je za Olimpijo odigral 105 tekem. V preteklosti je imel nemalo težav s poškodbami, ki so zavrle njegov razvoj, a nato v tej sezoni potrdil potencial in se prebil tudi do dresa reprezentance, ob tem pa v zadnjem času nosil tudi kapetanski trak članskega moštva.

Olimpija je tako po Dejanu Kelharju izgubila še enega branilca, ki je bil v prvem delu sezone standardni član začetne enajsterice Ljubljančanov in postal tudi njen kapetan.

Antonio Mlinar Delamea ob podpisu pogodbe z New England Revolution:


 

Ne spreglejte