Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Torek,
17. 11. 2015,
10.12

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Marinko Galić slovenska nogometna reprezentanca Ukrajina

Torek, 17. 11. 2015, 10.12

8 let

"Tej Katančevi ekipi manjka želja po krvi"

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Legendarni slovenski branilec Marinko Galić verjame, da bi se lahko Slovenija uvrstila na EP 2016, a bo morala zaigrati drugače kot v Lvovu, kjer ga je razočarala. Pogreša pripadnost reprezentanci.

Slovenija si bo danes zvečer prizadevala nadoknaditi zaostanek dveh zadetkov in si na krilih razprodanega Ljudskega vrta zagotovi nastop na evropskem prvenstvu v Franciji.

"Če bodo naši nogometaši igrali tako, kot so na prvi tekmi, bo to misija nemogoče. Potem bi lahko izgubili tudi povratno tekmo, pa čeprav bodo igrali v Ljudskem vrtu, ki daje tej generaciji takšen dodaten zagon in energijo, kot jo je naši generaciji Bežigrad," Marinko Galić opozarja, da slovenska reprezentanca niti v najhujših sanjah ne sme ponoviti predstave iz Lvova. Če jo bo, bo že vnaprej obsojena na neuspeh.

Kaj naj spremeni? Kako lahko po mnenju nekdanjega prostega branilca zlate Katančeve generacije najde pot do napredovanja? "Če se bo 'utrgalo' vsem skupaj in bodo igrali tako kot v svojih klubih, si lahko zagotovimo nastop na EP 2016. To je to."

Če je nekdo zadovoljen s klubom, denarjem in avtom ...

Upa, da bo tako, čeprav je bil na prvi tekmi v Lvovu neprijetno presenečen nad predstavo izbrancev Srečka Katanca. Najbolj ga je zmotilo pomanjkanje borbenosti, ki je krasila in označevala slovenske nogometne junake, ko so se pod vodstvom istega selektorja uvrstili na EP 2000 in SP 2002. Takrat je bil Galić komandant obrambe. "Danes bodo igrali odločilno tekmo. Gre za evropsko prvenstvo. To ni prijateljska tekma, ko bi se lahko sprehajal po igrišču. Ne more se dogajati, da dajejo najstarejši igralci največ od sebe. Igralo se bo le 90 minut. Če ne misliš teči od prve do zadnje minute, potem to ni dobro. Nekdo je talentiran, pa ga je treba čakati do 90. minute? Če je nekdo zadovoljen že s svojo klubsko kariero, dobrim denarjem in avtom, potem je tako," je kritičen do nekaterih zdajšnjih slovenskih reprezentantov, ki bolje igrajo v klubih kot v državnem dresu.

Strinja se s tem, da je vloga selektorja pri motivaciji pomembna, a … "Če je nekomu vseeno in te gleda, a sploh ne sliši – žal so pri nas tudi taki –, ti ne pomaga nihče. Niti Miroslav Blažević - Ćiro," se je spomnil na nekdanjega hrvaškega selektorja, znanega kot izjemnega motivatorja brez dlake na jeziku.

Tudi ko jim ni šlo, so jim gledalci zaploskali

Kaj sploh še manjka slovenskim reprezentantom, da bi lahko dosegali boljše rezultate in večkrat zadovoljili iz leta v leto bolj izbirčne navijače? "Manjka jim nekaj, kar smo imeli mi. Pripadnost reprezentanci. Razlika je velika. Mi smo se morali dokazovati, saj je bilo takrat dosti težje oditi v tujino kot danes. Najboljša promocija je bila predstava v reprezentanci. Ni ti preostalo drugega, kot da si dal vse od sebe. Bili smo tudi odlična klapa, hoteli smo doseči nekaj velikega. Tudi ko nam ni šlo po načrtih, smo vedno dobili aplavz od občinstva. Spominjam se, da smo doma izgubili z Norveško, pa je Srečko prejel ovacije, saj smo se maksimalno borili in nam le višja sila ni dovolila, da bi zmagali"

Nekdanji branilec, ki je v državnem dresu zbral 66 nastopov in okusil igranje na obeh največjih tekmovanjih, tako pri današnjem rodu igralcev pogreša pripadnost reprezentanci. Tudi zato, ker jim je v obdobju, ko je Slovenija tudi formalno postala del Evropske unije, lažje prestopati v želene tuje klube.

Osrednja branilca Ukrajine sta neokretna in počasna

Če bi se zvečer izšlo kot v najlepših sanjah, bi Slovenija lahko nadoknadila zaostanek. Možnost še obstaja, je pa Primorcu, ki je življenjsko in družinsko srečo našel na Štajerskem, najbolj žal, da si ni priigrala boljšega izhodišča v Lvovu. "Po 20 minutah prve tekme sem si mislil, da imamo res lepo priložnost za napredovanje. Srednja branilca Ukrajine delujeta neokretna, sta počasna in nezanesljiva. Tudi zvezna vrsta ni delovala pretirano dobro. Izkazalo pa se je, da lahko vsak proti tebi igra vrhunsko, če ga ne pritiskaš in mu omogočiš veliko prostora," zameri slovenskim nogometašem slabo pokrivanje ukrajinskih tekmecev, pri katerih sta pričakovano izstopala najboljša posameznika Andrij Jarmolenko in Jevgen Konopljanka.

Po prvi tekmi je bil nekdanji slovenski reprezentant še srečen, da je Katančeva četa zapustila Ukrajino in Areno Lviv z le dvema zadetkoma razlike.

"Imeli smo srečo. Glede na priložnosti Ukrajincev bi lahko izgubili tudi z 0:3, potem pa bi bilo že konec zgodbe. Tako pa jih še lahko ujamemo. Vsak polčas po en gol, pa bo. Treba bo paziti le na obrambo, pa tudi na Jarmolenka, ki nam je na levi strani povzročal največ težav."

Biti pošteni do sebe in gledalcev

Prepričan je, da bi lahko Slovenija zvečer iztržila ugoden rezultat, a se bo morala odločiti za spremembe. "Nekaj bo treba spremeniti v glavi in doseči preklop. Boljše je, da smo pošteni sami do sebe in do ljudi, ki bodo prišli gledat predstavo," je dal primer.

"Vstopnice za današnjo tekmo so stale 28 evrov. Če se na tekmo pripelješ iz Ljubljane ali z Obale in pripelješ še kakšnega člana družine, je to velik strošek. Tole bi povedal o reprezentantih. Če veš, da nisi sposoben, in čutiš, da ne moreš, potem reci selektorju, naj v igro uvrsti koga drugega, ki bo dal sto odstotkov, pa čeprav je slabši od tebe," je predlagal nekdanji slovenski reprezentant.

Zadnjo tekmo v državnem dresu je odigral pred 13 leti, ko je Slovenija na SP 2002 izgubilo uvodno tekmo proti Španiji. S tisto tekmo se je tudi končala pravljica o zlati Katančevi četi. Bi lahko današnji dan poskrbel za rojstvo nove pravljične zgodbe o čudežnem preobratu na tekmi proti Ukrajini?

Ne spreglejte