Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Četrtek,
18. 2. 2010,
9.44

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Četrtek, 18. 2. 2010, 9.44

6 let, 7 mesecev

Sodniški napaki v Münchnu in Portu (video)

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Na sredinih prvih tekmah osmine finala lige prvake sta pred domačimi navijači z 2:1 zmagala Bayern in Porto, ki pa sta do zmag nad Fiorentino oziroma Arsenalom prišla z izdatno sodniško pomočjo.

Na Allianz Areni v Münchnu je bil Bayern proti oslabljeni Fiorentini velik favorit, a je do zmage z 2:1 prišel po težkih mukah. Prvi gol so Münchenčani zabili tik pred koncem prvega polčasa, ko je z enajstmetrovke zadel Arjen Robben, a nato je domačina šokiral danski branilec Per Kröldrup v 50. minuti. Le dve minuti kasneje je sodnik Tom Henning Ovrebo, ki se je v svoji dosedanji karieri že nekajkrat ''osmešil'' s svojimi odločitvami, izključil gostujočega branilca Massima Gobbija. V 89. minuti pa je Miroslav Klose zadel iz očitnega nedovoljenega položaja, kar je nemški napadalec po tekmi tudi priznal.

''Nisem videl posnetka, a se mi zdi, da je bil nedovoljen položaj,'' je bil pošten Klose. A kljub podarjenemu golu Bavarci verjamejo, da so zmagali zasluženo. ''Prepričan sem, da smo si zmagoviti gol zaslužili, čeprav je res, da je bil dosežen iz očitnega nedovoljenega položaja. Imeli smo srečo, da je sodnik naredil napako v našo korist,'' so bile besede eden ključnih mož Bayerna Karla-Heinza Rummeniggeja. ''Nismo igrali dobro. Tega se zavedamo. Na povratni tekmi bomo morali igrati veliko bolje, kar se bo, v to sem prepričan, tudi zgodilo. Potrebno je upoštevati, da imamo mlado ekipo, ki še nekoliko niha,'' pa je po tekmi dejal strelec prvega gola Arjen Robben.

Sodnik mora na pregled

V taboru Italijanov so bili besni. ''Igrali smo dobro, a smo izgubili. Po sodnikovi krivdi. Prevečkrat se dogajajo sodniške napake. Če sodniki niso sposobni opravljati svojega dela tako, kot bi ga morali, naj odgovorni poskrbijo za spremembe. Stranskemu sodniku s te tekme pa priporočam, da kar najhitreje obišče okulista,'' se je po tekmi slikovito izrazil predsednik Fiorentine Diego Della Valle. Zelo jezen je bil tudi eden izmed glavnih zvezdnikov ekipe iz Firenc.

''Sramotno je, da se takšne napake dogajajo na takšni ravni. Tudi glavni sodnik bi lahko videl napako. Jaz sem jo s klopi za rezervne igralce,'' je dejal Riccardo Montolivo. In kaj pravijo italijanski mediji? ''Vijoličasti okradeni, zmaga podarjena Bayernu,'' so zapisali pri Gazzetti dello sport, ''Sodnik, zamenjaj poklic,'' pravi naslov v La Repubblici, ''Kraja v Münchnu,'' pa so zapisali v Corrieri dello Sportu.

Wenger: Portu so podarili gol

Kaj se je dogajalo v Portu? V enajsti minuti je za domače zadel Silvestre Varela, v 18. minuti pa je izkušeni branilec Arsenala Sol Campbell izenačil na 1:1. Londončani so imeli ugoden izid pred povratno tekmo, a jih je v 51. minuti razžalostil kolumbijski napadalec Radamel Falcao. Nič ne bi bilo narobe, če Portugalci gola ne bi zabili po ekspresno hitro izvedenem indirektnem strelu, ki ga je po nespretnem posredovanju gostujočega vratarja Lukasza Fabianskega dosodil Martin Hansson. Sodnik jim je dovolil, da so presenetili branilce Arsenala in z lahkoto zabili zmagoviti gol.

''Kot prvo, indirektnega strela sploh ne bi smelo biti. Campbell namreč ni namerno podal žoge Fabianskemu, ki jo je prijel v roke, pač pa se je naključno odbila od njegove noge. Sodnik bi se moral odločiti drugače,'' je krivdo za poraz na sodnika zvalil trener Londončanov Arsene Wenger in nadaljeval: ''Kar se je zgodilo kasneje, je pa tako ali tako smešno. Bolje bi bilo, če bi sodnik dosodil enajstmetrovko. Nismo uspeli postaviti niti živega zidu, ko so nogometaši Porta že izvajali svoj indirektni strel. Ne vem, očitno ta sodnik ni nikoli igral nogometa, v nasprotnem primeru bi ga razumel. Sodnik je Portu podaril gol. To je dejstvo.''

Odgovorni nočejo ukrepati

Na vrhunski nogometni ravni je vse več sodniških napak. To je dejstvo. Bliža se svetovno prvenstvo v Južnoafriški republiki in le upamo lahko, da tam ne bo kakšnih večjih napak. Čeprav je jasno, da bo, glede na to, kaj se dogaja v zadnjem času, težko. Če bi imeli sodniki pogled v video posnetke in bi se lahko odločili naknadno, bi bil marsikateri problem rešen. A odgovorni ljudje na čelu s predsednikom Mednarodne nogometne zveze (FIFA) Sepp Blatter o tem nočejo niti slišati. Za zdaj …

Ne spreglejte