Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sreda,
21. 12. 2011,
11.34

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

slovenska nogometna reprezentanca

Sreda, 21. 12. 2011, 11.34

7 let, 12 mesecev

Slovenija zaključila leto na 26. mestu

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Na vrhu lestvice, ki jo izbira Mednarodna nogometna zveza (FIFA), bo še četrto leto zapored končala Španija. Med najboljših 20 reprezentanc na svetu se je prebila BiH, Slovenija je zadržala 26. mesto.

Na lestvici ni prišlo do večjih sprememb. Med najboljših 20 se je prebila Bosna in Hercegovina, ki je bila prej tri mesta nižje, Slovenija pa je pod vodstvom novega selektorja Slaviše Stojanovića, prihodnji izpit ga čaka 29. februarja 2012 s Škotsko, zadržala 26. mesto. Na lestvici kraljujejo evropske države. Španija odhaja na novoletne praznike že četrtič zapored z najboljšo popotnico, za drugo mesto pa velja v prihodnjih mesecih pričakovati goreč boj med Nizozemsko in Nemčijo, saj znaša razlika med sosedama le 20 točk. Najboljša južnoameriška reprezentanca je Urugvaj. Zmagovalci letošnjega pokala Amerike so leto zaključili na četrtem mestu, Brazilci so se zadovoljili s šestim, Argentinci pa desetim mestom.

Najvišje uvrščena reprezentanca z območja nekdanje Jugoslavije je Hrvaška. Osvojila je osmo mesto, sledijo pa BiH (20.), Slovenija (26.), Srbija (27.), Črna gora (51.) in Makedonija (103.). V zadnjih 12 mesecih je največji napredek pokazala izbrana vrsta Walesa. Valižani, ki so pred kratkim ostali brez selektorja Garyja Speeda, so se s 113. mesta zavihteli med najboljših 50 reprezentanc na svetu in leto 2011 končali na 48. mestu. Stojanovićevi izbranci se bodo v kvalifikacijah za SP 2014, ki ga bo gostila Brazilija, pomerili s Švico, Norveško, Albanijo, Islandijo in Ciprom. Na papirju je najvišje uvrščena Švica (17. mesto), druga je Norveška (25. mesto - pred Slovenijo ima le osem točk prednosti). Albanija je 74., Islandija in Ciper pa izven najboljše stoterice (104. in 127. mesto).

Največji skok v enem mesecu je med 100 najboljšimi reprezentancami uspel Vietnamu, ki je pridobil 35 mest in je sedaj na 99. mestu, najbolj strm padec pa je doletel izbrano vrsto Zimbabveja, ki je iz 70. padel na 98. mesto.

Ne spreglejte