Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Torek,
1. 6. 2010,
13.49

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Torek, 1. 6. 2010, 13.49

8 let

Simeunovič: Z Mount Everesta smo skočili na glavo

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Marko Simeunovič je igral na svetovnem prvenstvu leta 2002. Nekdanji reprezentant predvsem obžaluje, da se je v Južni Koreji zgodil velik prepir med selektorjem in zvezdnikom Zlatkom Zahovičem.

Član elitne deseterice po številu nastopov v reprezentančnem dresu je Marko Simeunovič. Izmed skupaj 56 tekem, ki jih je odigral za Slovenijo, je dve vpisal na SP leta 2002. V predtekmovalni skupini B proti Španiji in Južnoafriški republiki. Obe je Slovenija izgubila, z 1:3 in 0:1. ''Zdi se mi, da se takrat nismo zavedali, za kako veliko tekmovanje gre. Kar nekaj takratnih reprezentantov je že imelo izkušnje z velikih tekem, jaz sem denimo igral v ligi prvakov in na evropskem prvenstvu, zato smo takrat igrali le tekmo kot vsako drugo. Niti se nismo zavedali, da nas spremlja na sto tisoče navijačev in igramo na največjem tekmovanju na svetu. To je bil za nas le posel. Kasneje smo se šele zavedali, kaj nam je uspelo,'' se je spektakla izpred osmih let spomnil danes 43-letni poslovnež.

Neumnost brez primere

Žal prva misel, ko se spomnimo na SP 2002, ni slovenski uspeh, pač pa velik spor med takratnim selektorjem Srečkom Katancem in prvim zvezdnikom reprezentance Zlatkom Zahovičem na tekmi s Španijo, po katerem je moral slednji zapustiti ekipo in se je vrnil v Lizbono, kjer je takrat igral za Benfico. ''To, kar se je zgodilo takrat, je nekaj najbolj neumnega, kar se je lahko zgodilo. Neumnost, ki ji ni primere. Takšne stvari bi se morale reševati prej, ne pa na največjem tekmovanju. Razočarali smo številne, najbolj so trpeli navijači, ki so nas prišli spremljati na drug konec sveta. Nikoli si ne bom mogel oprostiti tega, kar se je takrat zgodilo. Lahko bi rekli, da smo priplezali na Mount Everest, nato pa z njega skočili. Na glavo!'' je bil kritičen Simeunovič in nadaljeval: ''Nič čudnega, da smo potem izgubili še dve tekmi in brez točke zapustili prvenstvo. Namesto, da bi tam uživali, se je po prvi tekmi prvenstvo za nas spremenilo v trpljenje. Po tekmi s Španijo smo imeli polne glave vsega, le nogometa ne. Vrstili so se številni pogovori, pogajanja in podobno. Spali smo bolj malo. Na tekmo z Južno Afriko se nismo mogli normalno pripraviti.''

Če ne bi bilo spora …

Nekdanji vratar, ki je najgloblji pečat pustil v Mariboru, je prepričan, da bi, če se ne bi zgodil velik škandal, Slovenija prišla do osmine finala. ''V to sem stoodstotno prepričan. Takrat smo bili ekipa, ki je bila težko premagljiva. Proti Španiji smo izgubili, čeprav bi se lahko tekma razpletla drugače, a to je bilo pričakovano. Južna Afrika in Paragvaj pa sta bili ekipi, ki bi ju zagotovo lahko premagali. A na tak način ni šlo in prvenstvo smo zapustili povsem praznih rok. Razbiti in potolčeni. Škoda,'' je še povedal vratar, ki je za Slovenijo igral od leta 1992 do 2004. Letošnje prvenstvo bo seveda spremljal in verjame, da bo za slovenski nogomet povsem drugačno, kot je bilo tisto izpred osmih let. ''Kaj takega, kar se je zgodilo nam, zagotovo ne pričakujem. Mislim, da so zdajšnji fantje dovolj pametni, da so se naučili iz naših napak. Tudi ekipa je zelo kakovostna in verjamem, da se lahko prebije v drugi krog. Skupina, v kateri je Slovenija, je podobna, kot smo jo imeli mi, morda celo malce lažja. Pričakujem, da nam bodo zdajšnji fantje poleti pripravili veliko razlogov za veselje. V to sem prepričan,'' je zaključil nekdanja številka ena slovenske vrste in za konec pohvalil svojega naslednika v vratih Slovenije. ''Samir Handanovič ima vse, kar potrebuje vrhunski vratar. Slovenija z njim v postavi je zelo močna. Prepričan sem, da se bo izkazal tudi na letošnjem svetovnem prvenstvu in kmalu zaigral v kakšnem izmed največjih svetovnih klubov,'' je vratarju Udineseja laskal Simeunovič.

Ne spreglejte