Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Nedelja,
25. 5. 2014,
11.46

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Atletico Madrid Real Madrid Diego Simeone Diego Godin

Nedelja, 25. 5. 2014, 11.46

8 let

Simeone se je posul s pepelom: Diego Costa? Napačno sem se odločil.

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Dve minuti. Le dve minuti sta delili Atletico od največje zmage v zgodovini kluba, a mu zvezde v Lizboni niso bile naklonjene. "Ponosen sem na igralce," se je po porazu tolažil trener Diego Simeone.

Argentinski trener in veliki ljubljenec navijačev Atletica je bil na pragu novega podviga. Po španskem naslovu se jim je nasmihal še evropski, kar bi bila izjemna nagrada neverjetni sezoni 2013/14, a je ostalo le pri nastopu v finalu, saj je Real z nadčloveškimi napori zmogel narediti preobrat in mestnega tekmeca spodmaknil z evropskega vrha.

"Nisem žalosten. Čutim le zagrenjenost, ker nismo uresničili cilja. V nogometu je podobno kot v življenju. En dan imaš vse, drugi dan pa ostaneš brez vsega, a moraš nadaljevati pot in se premakniti naprej," je po napetem finalu dejal Diego Simeone, ki je na štadionu Luz dokazal, kako močna čustva vladajo v odločilni bitki za evropsko krono.

Zmotila sta ga sodnikov podaljšek ter provokacija Varaneja

Če bi njegovi izbranci ohranili tesno prednost do konca sodnikovega podaljška, bi zdaj Evropa razpredala o sanjski ekipi rdeče-belih, tako pa so naslovnice polne presrečnih nogometašev Reala, ki so končno dočakali tako želeno Decimo. Argentinski strateg je čestital belemu baletu, je pa z izbruhom živcev v izdihljajih srečanja nekoliko pokvaril vtis.

Veliko je imel pripomniti o sodniku. Očital mu je, da je redni del srečanja podaljšal za odločno preveč časa (sodniški podaljšek je trajal pet minut), nato ga je razjezila še provokacija mladega branilca Reala, po kateri mu je nizozemski delivec pravice pokazal, da mora zapustiti klop. "Zdaj sem se že pomiril s tem, da se dvoboj konča takrat, ko to želi sodnik. O tem ne bi povedal nič drugega. O Varaneju pa bi dejal le, da je odličen igralec in je pred njim velika prihodnost. Upam, da se bo kaj naučil iz tega in da bo pridobil izkušnjo," je v umirjenem tonu pojasnjeval po srečanju, ki ga ni končal na klopi Atletica.

Takoj po zadnjem zadetku Reala je bil izključen. Ko je Cristiano Ronaldo zadel z bele točke, je mladi Francoz Raphael Varane v slavju brcnil žogo proti rezervni klopi Atletica. Simeone je pritekel na igrišče in želel obračunati z branilcem, nastala je gneča, krajši konec pa je potegnil Argentinec. "Mojim igralcem sem želel povedati, naj ostanejo tekmovalni in dostojanstveni do konca. Ponosen sem na njih, do konca so se borili po vseh močeh," je dejal Cholo. Igralci so upoštevali njegova navodila, sam se jih ni držal.

Diego Godin le ni postal junak srečanja

Urugvajski branilec Diego Godin, eden izmed številnih Diegov pri španskih prvakih, je bil oddaljen le dve minuti od tega, da bi postal osrednji junak finala lige prvakov. Njegov zadetek, ko je izkoristil napako Ikerja Casillasa, pa je na koncu zbledel, saj je Real nato štirikrat zatresel mrežo Atletica. "Zelo sem žalosten, a tudi ponosen na naš celoten klub in navijače. Imeli smo imenitno sezono in bili zelo uspešni na igrišču. To je pač nogomet, kjer lahko zmagaš, a tudi izgubiš. Moramo čestitati prvakom," je dejal strelec prvega zadetka na sklepnem dejanju lige prvakov v Lizboni, ki je z golom na Camp Nouu v zadnjem krogu španskega prvenstva zagotovil deseti državni naslov.

Simeone: Poraz ni vreden solza

V drugem polčasu je Atletico branil tesno prednost, v podaljških pa mu je hitro zmanjkovalo moči. Svoje je naredil tudi šok po prejetem zadetku Sergia Ramosa, doseženega skoraj ob izteku sodnikovega podaljška. "Real je bil boljši v drugem polčasu. Vsi smo postajali utrujeni, Real pa je bil malce boljši. Zaprl nas je na naši igralni polovici, nismo mogli nikamor. Nogomet je zaradi tega tako veličasten. Pravijo, da je vse v zmagah in da je to najpomembneje, a podpora, ki smo je bili deležni od naših navijačev, pravi drugače. Poraz ni vreden solza, zdaj moramo dvigniti glave in se pripraviti na prihodnjo sezono. Trudimo se po najboljših močeh," meni Cholo Simeone, odličen motivator.

Po tekmi se je Simeone soočil s številnimi vprašanji o tem, zakaj je vseeno tvegal ter se odločil za igranje Diega Coste, ki je potem zapustil igrišče že po devetih minutah. "Prevzemam odgovornost za to odločitev. Bila je napačna. Ni bil v tako dobrem stanju, kot je bil dan poprej," je skomignil z rameni Cholo, ki je bil prepričan, da je napadalec po vrnitvi iz Beograda v boljšem stanju, a je bila njegova presoja napačna.

Zdaj se bodo lahko nogometaši Atletica vsaj za nekaj dni odpočili od naporne sezone. Številne čakajo izzivi na svetovnem prvenstvu, nekateri ga bodo le spremljali, potem pa se začnejo že priprave na novo sezono. Simeone bo o njej razmišljal že od ponedeljka naprej.

Ne spreglejte