Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Ponedeljek,
29. 11. 2010,
11.12

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Ponedeljek, 29. 11. 2010, 11.12

8 let

Sedem veličastnih 'el clasicov' (video)

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Znameniti štadion Camp Nou je v španskem prvenstvu doživel že nešteto zanimivih derbijev, ko je v goste prišel Real Madrid. Izbrali smo sedem veličastnih.

Barcelona ima v zadnjem obdobju na svojem štadionu, prekrasnem Camp Nouu, občutno prednost. Madridski Real je v zadnjih 27 tekmah na gostovanju pri gorečem katalonskem tekmecu zmagal le dvakrat, kar 18-krat pa podpisal predajo. V tej sezoni pod taktirko Joseja Mourinha še ni izgubil, tako v Španiji kot tudi v ligi prvakov.

Nepremagan je ostal na 25 tekmah, drevi pa bo v mogočnem derbiju gostoval pri najbližjem zasledovalcu, ki na lestvici ''primere division'' zaostaja le točko. V Barceloni ni manjkalo razburljivih srečanj. Zadnji festival zadetkov smo dočakali pred tremi leti, ko je Lionel Messi s tretjim zadetkom gostiteljem vendarle v izdihljajih srečanja zagotovil remi. Prvo petardo v mreži osovraženega Reala so privrženci ''Blaugrane'' dočakali pred 75 leti, kasneje pa v španskem prvenstvu dočakali še dve ponovitvi (5 : 0). Največ zadetkov je padlo 10. januarja 1943, ko sta se ekipi razšli z neverjetnih 5:5. Gostje iz Madrida so v drugem polčasu nadoknadili zaostanek treh zadetkov. Vratar Reala je moral največkrat po žogo v mrežo pet let kasneje, ko je Barcelona zasenčila tekmeca, brez katerega ne bi bilo ''el clasica'', kar s 7:2. V začetku šestdesetih letih je bogati klub iz španskega glavnega mesta vrnil nekaj udarcev. Na krilih izjemnega Ferenca Puskasa, Alfreda di Stefana, Francisca Genta in ostalih velikanov je nekajkrat povsem nadigral nemočne Katalonce, spomin na zadnjo visoko zmago Barcelone vsaj s petimi zadetki razlike pa je star že slabih 17 let. Osmega januarja 1994 je namreč Romario, strelec treh zadetkov, s pomočjo soigralcev ponižal ''bele baletnike'' s 5:0.

Zadnji ''el clasico'' v Barceloni se je odigral točno pred letom dni. Edini zadetek za tesno zmago gostiteljev je prispeval Zlatan Ibrahimović, ki je v tej sezoni že odločil tudi milanski derbi. Javnost je mnenja, da bo drevi junak Messi oziroma Cristiano Ronaldo.

Ne spreglejte