Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Sreda,
24. 12. 2014,
16.37

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Real Madrid Atletico Madrid Barcelona Bojan Jokić Jan Oblak Jan Oblak Cristiano Ronaldo Cristiano Ronaldo

Sreda, 24. 12. 2014, 16.37

8 let

Real že dolgo ni bil tako velik favorit

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Po prvi polovici sezone španskega nogometnega prvenstva, za nami je 16 od 38 prvenstvenih krogov, je jasno marsikaj.

Predvsem to, da je velik favorit za končni naslov Real. Čeprav ima na vrhu lestvice le točko prednosti pred drugouvrščeno Barcelono in tudi tekmo manj, je jasno, da v Španiji že dolgo časa nihče ni bil tako izrazit favorit za končni naslov, kot so trenutno Madridčani.

Ne zaradi bere točk v prvem delu sezone, predvsem zaradi obraza, ki ga kažejo v zadnjih tednih, pravzaprav mesecih. In zdi se, da bodo podobni oziroma še boljši tudi v prihodnosti. Na začetku sezone so najprej presenetljivo izgubili v San Sebastianu proti Real Sociedadu, kmalu za tem so si privoščili še poraz pred domačimi navijači proti mestnemu tekmecu Atleticu.

Takrat se je zdelo, da bo imel Carlo Ancelotti težave, pojavila so se tudi namigovanja, da bo moral oditi, kar je za tako velik klub povsem pričakovano, a od takrat so se stvari zasukale v povsem drugačno smer. Prav poraz proti branilcu naslova španskega prvaka je bil prelomnica v sezoni Reala. Od takrat je začel mleti nasprotnike kot po tekočem traku in v vseh tekmovanjih nanizal neverjetnih 22 zmag.

Zdaj je prvi favorit za lovorike v vseh tekmovanjih, v katerih nastopa. V državnem prvenstvu in pokalu pa tudi v ligi prvakov. Vmes je v klubske vitrine pospravil še naslov klubskega svetovnega prvaka. Na igrišču glavno vlogo igra kdo drug kot Cristiano Ronaldo. Portugalec je na 14 prvenstvenih tekmah, kolikor jih je odigral, zabil neverjetnih 25 golov.

Zlati časi Barcelone so minili

Barcelona še vedno drži stik z vrhom, a je kljub temu poskrbela, da je čez obdobje Lionela Messija in druščine, v katerem so osvojili vse, kar se je osvojiti dalo, marsikdo naredil križ. Čas, ki vleče vzporednice tudi z neverjetnimi dosežki španske reprezentance, je postal pretekli.

Luis Enrique še vedno išče rešitve, a jih ne najde. Številni nekdanjemu nogometašu katalonskega velikana zamerijo tudi to, da spreminja način igre Barcelone, po katerem je ta znana že desetletja. Da posega v DNK njene igre, mu očitajo. V vedno težavnem okolju z nogometom obsedene Katalonije mlademu trenerju ni lahko. Dejstvo, da ima njegov klub prepoved nakupovanja v letu 2015, k temu prav zagotovo ne pripomore.

Zdaj je jasno, da so bili dosežki Josepa Guardiole vse prej kot lahko delo. Vsi, ki so na klop Barcelone prišli za njim, se zdajšnjemu trenerju münchenskega Bayerna niso niti približali. Tudi zdajšnji vodja katalonskega orkestra seveda ne, zato bi bilo presenečenje, če bi se na Camp Nou ob koncu sezone veselili lovorike.

Atletico pod vodstvom Diega Simeoneja v boju z nekajkrat bogatejšima Realom in Barcelono seveda ne more ponoviti čudeža iz prejšnje sezone, a še vedno meša štrene pri vrhu. Kljub temu bi se morala zgoditi senzacija, da bi Atletico ponovil dosežke iz prejšnje sezone. A nikoli ne reci nikoli, dokler je mogoče. In ne pozabimo, španski prvaki so v igri za lovoriko v prav vseh treh tekmovanjih. V obeh domačih in v ligi prvakov.

Villarreal je prijetno presenetil

Najbolj prijetno presenečenje sezone je Villarreal, ki s svojim proračunom, skromnim za španske razmere, ustvarja čudeže. Pod vodstvom širši javnosti ne preveč znanega trenerja Marcelina je navdušil predvsem ob koncu sezone in s petimi zaporednimi zmagami poskrbel, da je na zimski odmor odšel s petega mesta. Z le točko zaostanka za tistim, ki prinaša ligo prvakov. Presenetil je tudi Eibar. Novinec v ligi, ki je trenutno daleč nad mesti, ki pomenijo boj za obstanek med elito.

Valencia in Sevilla, ki se morata pred vsako sezono spopasti z odhodi nosilcev v bogatejše klube, sta prav tako pri vrhu. Pričakovano, v drugi polovici sezone ju čaka hud boj za mesta, ki prinašajo Evropo oziroma predvsem za ligo prvakov, kar je velik cilj obeh.

Pričakovan nabor klubov, ki se borijo za obstanek

Razočaral je Athletic Bilbao, udeleženec lige prvakov, ki je zdaj v drugi polovici lestvice, več so prav gotovo pričakovali tudi pri Realu Sociedadu, na klop katerega se je pred časom usedel David Moyes. Škot, ki je v pretekli sezoni na klopi Manchester Uniteda pogorel. Prav zanimivo bo spremljati, kako se bo znašel na Iberskem polotoku.

Klubi, ki se bojujejo za obstanek, in tako bo verjetno tudi v drugem delu sezone, so pričakovani. Povratnik v prvo ligo Deportivo, Elche, Cordoba, Granada, tudi Almeria so tam, kamor spadajo.

Ne spreglejte