Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
11. 12. 2008,
22.02

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Natisni članek

Četrtek, 11. 12. 2008, 22.02

8 let, 5 mesecev

Rakovič: Pred prvenstvom je bilo veliko pričakovanj

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Nogometaši Interblocka bodo do spomladanskega dela sezone prezimili na petem mestu. Nad jesenskim delom je črto za Sportal potegnil kapetan Ermin Rakovič …

Nova tekmovalna sezona 2008/09 se je začela tako rekoč po ljubljanskih notah, saj so Ljubljančani 9. julija v vitrino postavili drugo, sicer superpokalno lovoriko. "Kockarjem" je takrat še poveljeval Dragan Skočić, katerega je po 3. krogu PrveLige Telekom Slovenije odpihnil poraz, sicer prvi v tej sezoni, proti Koprčanom. Naslednik 40-letnega Rečana, ki je Interblock (zgodovinsko) preko črnogorske Zete popeljal do 2. kroga kvalifikacij pokala UEFA, je postal Alberto Bigon.

Izkušeni italijanski strokovnjak, ki je na klop sedel 11. avgusta, v slovenski prestolnici ni pustil izrecnega pečata, saj Ljubljančani pod njegovim vodstvom niso blesteli. Še več, ljubljanska posadka v času njegovega "mandata" ni niti enkrat okusila slasti zmage, strateg z Apeninskega polotoka pa se je po takšnih in drugačnih zdravstvenih težavah v domovino dokončno vrnil 27. septembra. Torej, brez uspeha. Slednji pa so se začeli (šele) 24. septembra, ko je krmilo ljubljanske barke prevzel Igor Benedejčič

Mladi zasijali v "zvezdniški" luči

Pa vendar … Kljub temu, da so pred sezono "največji" poznavalci napovedovali, da bo v edinem ljubljanskem prvoligašu nogometna tržnica vnovič najbolj zvezdniško živahna, pa temu tokrat ni bilo tako. Strokovno vodstvo je domneve demantiralo z dejstvom, da so ljubljansko sredino okrepili Dario Zahora, Amer Jukan, Theophile Ntame, Mehmedalija Čović, Josip Iličič, Robert Berič in Antonio Mlinar Delamea, ekipi pa so se pridružili še nekateri nogometaši iz mladinskega pogona. Vedno več priložnosti za dokazovanje so dobivali tudi Luka Majcen, kateri bo moral na svoj prvenec bržčas nekoliko še počakati, Nejc Skubic in Blaž Božič. "To je stvar strokovnega vodstva," je na temo priključevanja mladih nogometašev izkušenejšim uvodoma za Sportal na kratko dejal Ermin Rakovič.

Pričakovanja večja od petega mesta

Kljub vsemu še vedno ljubljanski "dream team" je jesenski del sezone, kljub nekoliko večjim pričakovanjem z vseh strani, s 27 točkami sklenil na petem mestu, potem ko so slast zmage okusili sedemkrat, šestkrat so si razdelili točko, sedemkrat pa so ostali praznih rok. Ocena? "Pred prvenstvom je bilo veliko pričakovanj, a sedaj je, kar je. Zamenjali smo tud nekaj trenerjev in vsak strateg potrebuje čas, da se adaptira na ekipo in ostalo. Ne preostane nam drugega kot da se bo dobro pripravimo na drugi del sezone. Z doseženim ne moremo biti ravno zadovoljni, čeprav smo peti na lestvici, uvrstili pa smo se tudi v polfinale pokalnega tekmovanja," je pogled na lestvico in preboj med štiri najboljše v pokalu pokomentiral ljubljanski napadalec, ki se je v tej sezoni med strelce vpisal zgolj enkrat.

Zahora na kraljevskem prestolu

Prestol najboljšega klubskega strelca je v prvem delu sezone zavzel hrvaški napadalec Zahora, ki je blestel kar dvanajstkrat. Šestindvajsetletni nogometaš je bil efektiven še v pokalu Hervis, ko je s "hat-trickom" ekipi priboril polfinalno vozovnico, med strelce pa se je vpisal še v pokalu UEFA proti Zeti. A številki 12, ki jo je v statistiko vpisal Zahora, ostali niti približno, sicer nekoliko presenetljivo, niso bili blizu. Še najbližje je bil Zoran Zeljkovič, ki je nasprotnega vratarja ukanil trikrat. Potem ko sta bila Aleksandar Rodić in Darijan Matič uspešna dvakrat, je v polno, zgolj enkrat, zadelo še sedem nogometašev. Ljubljančani so bili strelsko učinkoviti 27- krat, prejeli pa so zadetek več od doseženega. "Zadetki so povezani s prvenstveno lestvico. Nismo igrali najbolje, veliko igralcev se je zamenjalo, pristne pa so bile številne poškodbe. Definitivno smo dosegli premalo golov, strelski izkupiček je negativen in to bo potrebno v drugem delu sezone popraviti," je bil povsem realen nogometaš, ki mu dres krasi številka osem.

Nekateri bodo pomahali v slovo

Prvi mož ljubljanske stroke pa se je skozi ves jesenski del ubadal tudi z različnimi poškodbami svojih varovancev, zato je več kot presenetljivo največjo minutažo vknjižil Rok Elsner. In kateri so nogometaši, ki so se v očeh ljubljanskega kapetana predstavili v pozitivni luči? "Nedvomno je to Dario Zahora, ki je poleg prvenstvenih zadetkov bil učinkovit še v pokalu," je nadaljeval 31-letni napadalec in glede največjega razočaranja ambiciozne ljubljanske sredine odločno dodal … "Ni nogometaša, ki bi razočaral."

Januarski prestopni rok se bliža s svetlobno hitrostjo, zato je bržčas zanimivo, na katerega nogometaša so v najbogatejšem slovenskem prvoligašu že vrgli lovke in komu se mislijo zahvaliti za sodelovanje … Na izhodnih vratih so se tako skorajda že znašli Martin Pregelj, Ivan Jolić, Igor Lazič in Janez Zavrl. Nekatere uganke bodo tako bržkone rešene že v prihodnjih dneh, na jasnejše odgovore, kar se seveda tiče igralskega mozaika, pa bomo morali počakati vse do konca meseca januarja.

Evropske zelenice krojijo sanje Ljubljančanov

Kljub petemu mestu na prvenstveni lestvici pa v ljubljanskem taboru povsem optimistično zrejo v prihodnost. Cilji so bržkone jasni …

"Nedvomno. Naš cilj je Evropa. V slednjo se lahko uvrstimo preko pokala ali prvenstva. V pokalu smo se uvrstili v polfinale, kar se tiče prvenstva, pa za drugouvrščenimi Celjani zaostajamo devet točk. Drugo mesto je povsem dosegljivo. Nogomet je zelo nepredvidljiv in nikoli se ne ve, kakšne rezultate bo v drugem delu nanizal Maribor. Je pa že omenjeno drugo mesto povsem realno in uresničljivo … Moramo se čim bolje pripraviti za spomladanski del in zmagovati, potem …" se novih uspehov v nadaljevanju sezone nadeja "Raka".

Zbor 8., v Turčijo 24. januarja

Ljubljanska zasedba, ki se sicer še ni odpravila na težko pričakovan počitek – nogometaši trenirajo do petka, 12. decembra, mlajši igralci pa do 19. decembra –, se bo za nadaljevanje prvoligaškega plesa vnovič zbrala 8. januarja. Potem ko bodo prvotno na sporedu testiranja igralcev, se bodo na devetdnevne priprave izven slovenskih meja odpravili 24. januarja v turško Antalyijo, kjer bodo odigrali tudi pet prijateljskih srečanj.

Glede na to, da se bo ekipa do takrat nekoliko spremenila, se poraja vprašanje, če se bo zbora ambicioznega Interblocka, ki bo v nadaljevanju bržkone hotel pisati novo zgodbo o uspehu, udeležil tudi nekdanji nogometaš Domžal, Mure, Olimpije in Maribora. "Vsekakor. Pogodba me namreč veže do konca sezone 2008/09," je odločno dejal Ermin, in glede svoje minutaže v tej sezoni odkrito odvrnil: "Priznati moram, da nisem pričakoval take minutaže, a navsezadnje je trener tisti, ki odloča, kdo bo igral in kdo ne. Poleg vsega pa sem imel tudi težave s poškodbami. To je bila ena najslabših polsezon v moji karieri. Poskušal jo bom čim prej pozabiti in se dobro pripraviti na nadaljevanje prvenstva," je dejal nekdanji član slovenske izbrane vrste, ki je častni dres oblekel kar petnajstkrat.

Bogatejši za nove lovorike?

Potem ko so Ljubljančani v treh mesecih v tem letu v vitrino postavili dve lovoriki, bodo spomladi bržkone poskušali po sicer nekoliko slabšem začetku obrniti nov list v zgodovini kluba.

Nedvomno še bogatejšega od kmalu iztekajočega in uspešnega leta … Jim bo uspelo? Ob pogledu na igralsko zasedbo, perspektivnega trenerja ter ostalim strokovnim vodstvom, na čelu z direktorjem Nenadom Protego, tega bržkone ne gre dvomiti …

Minutaža:

1630 (19 nastopov) – Rok Elsner 1616 (19) – Darijan Matič 1603 (19) – Dario Zahora 1440 (16) – Matjaž Rozman 1230 (15) - Theophile Ntame 1137 (17) – Zoran Zeljkovič 1076 (14) – Aleksandar Rodić 926 (13) – Ermin Rakovič 917 (13) – Amer Jukan 902 (12) – Krunoslav Rendulić 860 (14) – Dejan Grabič 719 (9) – Erik Salkič 708 (12) – Josip Iličič 639 (8) – Igor Lazič 637 (13) – Suad Grabus 604 (10) – Martin Pregelj 541 (7) – Antonio Mlinar Delamea 540 (6) – Janez Zavrl 506 (8) – Blaž Božič 406 (5) – Nejc Skubic 360 (4) – Janez Strajnar 256 (10) – Luka Majcen 171 (6) – Ivan Jolić 155 (3) – Dejan Gerič 90 (1) – Mehmedalija Čović 56 (5) – Robert Berič 0 (0) – Enes Rujovič in Boštjan Jelečevič *

* - jesenski del izpustil zaradi poškodbe

Kartoni:

Rumeni: 7 - Aleksandar Rodić 5 - Darijan Matič 4 - Luka Majcen in Krunoslav Rendulić 3 - Zoran Zeljkovič 2 - Igor Lazič, Ermin Rakovič, Dario Zahora, Rok Elsner, Theophile Ntame, Dejan Grabič in Blaž Božič 1 - Ivan Jolić, Amer Jukan, Suad Grabus, Janez Zavrl in Martin Pregelj in Josip Iličič Rdeči: 1 - Josip Iličič, Zoran Zeljkovič in Theophile Ntame

Ne spreglejte