Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Sreda,
3. 12. 2008,
17.57

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sreda, 3. 12. 2008, 17.57

8 let

Prašnikar: Vedno imam pripravljene kovčke

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Bojan Prašnikar je edini Slovenec, ki vodi klub v eni izmed najmočnejših nogometnih lig. Nekdanji selektor Slovenije je strnil misli po več kot letu dni, ki jih je prebil na klopi Energie Cottbusa.

Septembra lani je Bojan Prašnikar nekoliko presenetljivo čez noč postal trener nemškega prvoligaša Energie Cottbusa, ki je bil takrat prikovan na dno Bundeslige. Toda pod vodstvom slovenskega trenerja se je dvignil in ob koncu zasedel 14. mesto v osemnajstčlanski elitni nemški ligi ter si zagotovil obstanek. Nogometaši iz Cottbusa so v drugem delu sezone blesteli in med drugim vzeli skalp tudi slovitemu Bayernu Münchnu.

''Energie je v spomladanskem delu minule sezone res blestel. Presegli smo vsa pričakovanja in na koncu celo brez težav obstali,'' se je v pogovoru za Sportal začetkov v Nemčiji spomnil slovenski trener, ki meni, da je v letu dni veliko napredoval. ''Trenerji se vselej učimo. V Nemčiji sem spoznal veliko novega, pridobil nove izkušnje, zato lahko zdaj mirne vesti rečem, da so se mi zagotovo razširila trenerska obzorja. Tudi sicer pa me je v Nemčiji veliko stvari pozitivno presenetilo. Šele tukaj sem videl, kaj nogomet res lahko ponudi. Tukaj so stvari odlično organizirane. V takšnih pogojih je užitek delati,'' je še dodal strokovnjak, ki je bil v minuli sezoni ocenjen za enega izmed najboljših v nemški prvi ligi, zato je razumljivo, da zanimanje zanj obstaja. ''Bile so že ponudbe in verjamem ter upam, da tudi še bodo,'' je skozi smeh povedal Prašnikar, ki natančnejših informacij o interesentih ni želel razkriti, in nadaljeval: ''Toda za zdaj so moje misli usmerjene zgolj v Cottbus. Tukaj želim ostati do konca sezone in izpolniti cilje, ki smo si jih v klubu zadali.''

Vedno ima pripravljene kovčke

V tej sezoni ima Energie po 15 odigranih prvenstvenih tekmah 12 točk in je na 15. mestu, ki zagotavlja obstanek. Toda nogometašem iz Cottbusa ne gre najbolje, še posebej porazen pa je bil pričetek sezone, ko so bili prikovani na dno.

''Vsekakor bi bilo bolje, če bi imeli več točk. Čeprav je po drugi strani jasno, da smo trenutno tam, kjer smo si želeli. Na mestu, ki zagotavlja obstanek v ligi. Morda smo celo na višjem mestu, kot smo pričakovali, čeprav je dejstvo, da nismo v najbolj ugodnem položaju. Čaka nas še izjemno veliko dela in trd boj za obstanek. To smo tudi pričakovali,'' je dejal trener, ki se po slabšem začetku sezone ne boji, da bi ostal brez službe. ''V trenerskem poslu je vedno tako, da imaš pripravljene kovčke. Nikoli ne veš, kdaj boš moral oditi. Ko smo bili zadnji, seveda ni bilo lepo, a imam srečo, da so v klubskem vodstvu zelo realni in niso vršili pritiska. Vsi skupaj smo verjeli, da bodo prišli lepši dnevi, kot se je zgodilo tudi lani. Tudi z navijači imam še vedno zelo dober odnos. Bili sta morda dve tekmi, na kateri so nam žvižgali, kar pa je tudi normalno, saj smo igrali slabo in izgubljali,'' je bil izčrpen nekdanji slovenski selektor, ki ga do konca jesenskega dela prvenstva čakata še dve prvenstveni tekmi. Doma bo gostil Stuttgart, v gosteh pa igral proti Bayerju Leverkusnu. ''Čaka nas izredno težak zaključek prvega dela sezone. Igrali bomo proti dvema izrazitima favoritoma, toda skušali bomo narediti čim več. Predvsem doma moramo osvojiti kakšno točko,'' si je zaželel 55-letni trener.

Januarja brez Slovenca

V zimskem prestopnem roku bo skušal nekoliko prevetriti ekipo. ''Zagotovo bo prišlo do nekaterih sprememb. Želimo nekaj spremeniti. Skušali bomo pripeljati enega vezista in enega napadalca. Verjetno bo kateri izmed igralcev tudi odšel. Širiti kadra namreč ne moremo. Delati moramo v okviru zmožnosti kluba, ki za nemške razmere niso ravno velike,'' je povedal Prašnikar.

Mnogi nekdanjemu trenerju Maribora, s katerim je igral v ligi prvakov, očitajo, da v klub ni pripeljal nobenega Slovenca. Se bo to zgodilo v januarskem prestopnem roku? ''Nikoli se ne ve, toda za zdaj ne kaže, da bi kupili kakšnega Slovenca. Potrebujemo namreč nogometaše, na katere ne bo potrebno čakati. Takšne, na katere bomo računali takoj. Za zdaj med tistimi slovenskimi nogometaši, ki si jih lahko privoščimo, takšnega ne vidim. Dejstvo je namreč, da je biti obetaven igralec nekaj, biti nogometaš za elitno nemško ligo pa nekaj povsem drugega. Sicer pa slovensko ligo, kolikor se le da, spremljam,'' je povedal nogometni strokovnjak, ki ima v klubu na voljo posebno skavtsko službo, ki je vselej na preži za morebitnimi okrepitvami.

V pogovoru s človekom, ki je bil v kar treh obdobjih selektor Slovenije, seveda nismo mogli mimo izbrane vrste. ''S tem, kar je reprezentanca dosegla jeseni, moramo biti zadovoljen. Zgodil se je velik premik na bolje. Zelo solidno smo štartali v kvalifikacije. Sedem točk, ki smo jih osvojili, je zelo lepa osnova za prihodnost. Je pa dejstvo, da ni narejenega še ničesar. Potrebno bo še veliko dela. Verjamem in upam, da bomo čim dlje v igri za nastop na svetovnem prvenstvu,'' je delo svojega nekdanjega varovanca Matjaža Keka pokomentiral eden izmed najbolj izkušenih slovenskih trenerjev.

S tem, ali bo v prihodnosti še kdaj vodil Slovenijo, se ne obremenjuje. ''Zelo sem ponosen na to, da sem bil trikrat selektor. Malokomu je to uspelo. Glede tega, ali bi še kdaj lahko bil selektor, pa težko govorim. Dejstvo je, da sem zdaj boljši in izkušenejši trener. Morda bi lahko Sloveniji še veliko dal, a je po drugi strani jasno, da ni realno pričakovati, da bi bil še četrtič selektor. Toda nikoli se ne ve. Kdo ve, kaj se bo zgodilo v prihodnosti,'' je pogovor zaključil Prašnikar.

Ne spreglejte