Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Ponedeljek,
13. 12. 2010,
19.02

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Ponedeljek, 13. 12. 2010, 19.02

8 let

Pol stoletja uspehov in časti

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
V nedeljo je bilo v dvorani SNG Maribor zelo svečano. Številni pomembneži in ljudje, ki so krojili zgodovino Maribora, so proslavili 50. obletnico obstoja najbolj trofejnega slovenskega kluba.

''Maribor je največja športna institucija v Sloveniji,'' že dlje časa trdi športni direktor vijoličastih Zlatko Zahovič. O tem, ali je res tako, bi se dalo razglabljati. V Sloveniji je še nekaj športnih klubov z zelo bogato in pestro zgodovino. A da je Maribor eden izmed največjih slovenskih športnih klubov, je jasno. In da ima najbolj zveste in množične navijače, še toliko bolj. Že dolgo v Sloveniji ni bilo na kupu toliko zanimivih imen iz svetovnega nogometa, kot jih je bilo v nedeljo. Od legendarnega prvega kapetana moštva Ota Blaznika do zdajšnjega Marcosa Tavaresa. Od župana Maribora Franca Kanglerja, do predsednika Maribora Draga Cotarja. Od trenerja z največjim številom tekem na klopi vijoličastih Vojislava Simeunoviča, do zdajšnjega uspešnega strokovnega vodje mariborskega trenerskega štaba Darka Milaniča. Od najboljšega strelca v zgodovini kluba Branka Horjaka, do zdajšnjih nogometašev trenutno vodilnega slovenskega prvoligaša. In še bi lahko naštevali …

Zbrani so se s ponosom ozrli na presek petdesetletne zgodovine najbolj trofejnega slovenskega kluba. Prireditev je bila zanimiva. Ni manjkalo smeha in sproščenega vzdušja, glasbe in obujanja spominov. Pozdravna govora sta imela predsednik kluba in župan Maribora, nato so sledile raznorazne podelitve. V Mariboru niso pozabili na nikogar. Vsak, ki je pustil pečat v bogati zgodovini vijoličastega kluba, je prišel na svoj račun. ''Počaščen sem, da sem z vami tem velikem jubileju in lahko pozdravim vse, ki so tvorili zgodovino našega kluba. Maribor je nogometno mesto. Če si rojen v Mariboru, moraš biti nogometaš. Naš klub je ponos tega mesta, ponos cele Slovenije. Petdeset let je za nami, a pred nami so že novi izzivi. Naš cilj je, da se v letu 2011 uvrstimo v evropsko ligo,'' je povedal predsednik Cotar. Župan Kangler ga je dopolnil: ''Maribor je mesto, ki je veliko dalo slovenski kulturi, gospodarstvu, politiki in predvsem nogometu. Po marsičem je naše mesto poznano, a najbolj po našem nogometnem klubu, ki ima dolgo, bogato zgodovino. Želim si, da bi v podobnem slogu nadaljeval. In za konec bi se rad zahvalil vsem navijačem, brez katerih ta klub ne bi bil to, kar je.''

Nato so se vsi prisotni sprehodili skozi pestro zgodovino Maribora. Petdeset let obstoja so pri Mariboru razdelili v pet kronoloških obdobij in podelili priznanja. Tako je posebno priznanje za največ nastopov v vijoličastem dresu med letoma 1960-1970 prejel Tomislav Prosen za 228 nastopov, za desetletje kasneje je priznanje romalo v roke Horjaka (259), med letoma 1981 in 1990 je največ tekem zbral Milan Žurman (24.), v devetdesetih letih minulega stoletja pa sta si nagrado z 294 tekmami razdelila kar dva, Ante Šimundža in Gregor Židan. Največ nastopov v zadnjem desetletju pa je zbral Dragan Jelič, 196. Za konec je športni direktor in tvorec novega, evropskega Maribora Zahovič podelil še najbolj pomembne in prestižne tri nagrade. Za največ golov v dresu Maribora, kar 117, je nagrado prejel Horjak.

Za največ nastopov, 376, je priznanje prejel Prosen, posebna nagrada pa je šla tudi v roke Simeunoviča, ki je v seštevku vseh mandatov na mariborski klopi prebil kar deset sezon in pol. Vsi so zasluženo prejeli velika priznanja in dobili priznanje za vse, kar so naredili za vijoličasti klub. Prireditev se je zaključila s klubsko himno, nato pa so vsi skupaj odšli obujati spomine na številne dogodke iz zgodovine kluba. Dvanajst naslovov slovenskega prvaka (štiri pred samostojno Slovenijo), kar 17 lovorik v slovenskem pokalu (enajst pred samostojnostjo), nastop v ligi prvakov, številne nepozabne evropske nastope in še marsikaj … ''En klub, ena čast,'' pravi slogan kluba, na katerega prisegajo vsi njegovi privrženci.

Ne spreglejte