Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Petek,
10. 10. 2014,
10.27

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

slovenska nogometna reprezentanca Kevin Kampl Srečko Katanec Dejan Lazarević Valter Birsa Švica

Petek, 10. 10. 2014, 10.27

8 let

Novaković se približuje Zahoviću

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Milivoje Novaković je v 79. minuti prevzel odgovornost, vzel žogo v roko, jo namestil na belo točko in z natančnim strelom premagal švicarskega vratarja. Ljudski vrt je bil na nogah, Švica na kolenih.

"Če daš, si kralj, če pa ne daš, si – vemo kaj," o najstrožji kazni in pritisku, ki vlada nad izvajalcem, razmišlja Milivoje Novaković. V državnem dresu jih je izvedel že veliko, zato je bil lažje kos pritisku. V reprezentanci je poleg njega za strele z bele točke zadolžen še Valter Birsa, ki pa je takrat že zapustil igro, tako da je odgovorna naloga padla na pleča 35-letnega Ljubljančana.

"Ko sem zadel, se mi je odvalil kamen od srca. Težko je prevzeti odgovornost v takem trenutku, a sem bil odločen, izbral kot, streljal, kot sem streljal, in hvala bogu tudi zadel. Na koncu ni pomembno, kdo ga je dal, pomembneje je, da smo premagali Švico. Zmagal je kolektiv," je pohvalil soigralce, ki so se borili kot risi in favorizirani Švici kljubovali z izjemno obrambo, ki ji je poveljeval razigrani vratar Samir Handanović.

Boril se bo zato, da bo vladal mir v reprezentanci

Novaković, ki je v državnem dresu dosegel že 26. zadetek, si je po dvoboju pošteno oddahnil. Priznal je, da je imela Slovenija opravka z zelo kakovostnim tekmecem, ki je v Mariboru dokazal, zakaj je eden izmed favoritov skupine.

"Vedel sem, pod kakšnim pritiskom smo. Zato sem tudi vedel, kaj prinaša ta strel z bele točke. Zdaj smo odgovorili na kritike, ki jih je bilo v zadnjem času kar nekaj. Hočemo mir v reprezentanci in se bomo borili za to," je poudaril napadalec japonskega prvoligaškega kluba Shimizu S-Pulse, ki je težko poslušal kritike na račun neučinkovitosti slovenskega napada. Njegov zadetek v švicarski mreži je bil prvi, ki ga je Slovenija dosegla v tem letu. Navijači so ga dočakali šele na peti tekmi, pred Novo se je kot zadnji skoraj pred letom dni v Celju na prijateljski tekmi s Kanado med strelce vpisal Birsa.

Eno pivo za Kevinovo zdravje

Kazenskega strela ne bi bilo, če švicarske obrambe ne bi izigrala sovrstnika Kevin Kampl in Dejan Lazarević. Prvi je po posredovanju švicarskega branilca Johana Djourouja padel v kazenskem prostoru, sodnik pa je brez oklevanja pokazal na belo točko, drugi pa je to omogočil z igrivo globinsko podajo.

"Kevin mora zdaj dati za pivo. Tako je obljubil. Na Kevinovo zdravje bomo spili eno pivo, to si več kot zasluži, to pa bo tudi vse, saj nas v nedeljo čaka nova pomembna tekma. V Litvi bomo skušali zmagati, potem pa lahko mirno spijemo še dva," se je nasmehnil najstarejši slovenski reprezentant, ki je v dvoboju z deseto reprezentanco sveta (po kriteriju jakostne lestvice Mednarodne nogometne zveze) dokazal, da še zdaleč ni za staro šaro.

O tem, ali Slovenija bolje igra z enim ali dvema napadalcema, noče razpredati. Na tekmi s Švico se je pokazalo, da se je Katančevi četi bolje godilo, ko je bil v konici napada le eden. "Ne smemo pametovati o tem, kako igrati. O tem se bo odločil selektor, mi pa moramo upoštevati njegove želje in se ne smemo vmešavati. Le tako nas lahko poboža nekaj od gor, kot nas je tudi proti Švici."

Kriv je, da ni Slovenija že prej odločila tekme

Žal mu je za imenitno priložnost, ki se mu je ponudila v sodnikovem podaljšku. Lazarević je hitro potegnil po levi strani, nato predal žogo Novakoviću, ta pa se je malce preveč obotavljal, tako da je priložnost, pri kateri je zadišalo po vodstvu z 2:0, splavala po vodi.

"Lazo (Dejan Lazarević, op. p.) mi je dal malce prelahko žogo. Če bi bila močnejša podaja, bi bolje sprejel žogo in bi takoj streljal na gol. O tem sva se pogovorila, tako da ni zamer. Na koncu smo zmagali, sam pa sem kriv, da nismo že prej odločili tekme," je priznal, da bi se lahko v tistem trenutku, ko se je sam znašel pred švicarskim vratarjem, odzval veliko bolje.

O Lazareviću, zlatem adutu s slovenske klopi, ki je poživil igro v protinapadih in nekajkrat domiselno izigral švicarsko obrambo, je bil Nova poln hvale že po gostovanju v Estoniji. Pohvale na račun Domžalčana so deževale tudi po srečanju v Ljudskem vrtu. "Ima vse možnosti, da bo velik igralec. Je še mlad in se počasi privaja na reprezentanco. Ima kakovost, to pa zagotovo potrebujemo. V drugem polčasu smo videli, kako je naredil razliko. Morda za začetek potrebuje še malce moči in tekem v nogah, mi pa mu bomo stali ob strani in mu pomagali, tako kot drugim reprezentantom," skuša pomagati mlajšim soigralcem z nasveti.

Rekorder Zahović mu beži le še za devet zadetkov

Novaković je že dlje časa drugi najboljši strelec vseh časov. Rekorder Zlatko Zahović mu po novem beži le še za devet zadetkov. Kaj bi šele bilo, če bi Nova za reprezentanco debitiral prej, tako pa je prvi nastop vknjižil šele pri 27 letih. Izpustil je tudi polovico kvalifikacijskega ciklusa za SP 2014 in ostal brez možnosti, da bi hitreje ujel legendarnega Mariborčana. V nedeljo ima priložnost, da se ponovno vpiše med strelce, kar pa po njegovih besedah ne bo niti približno preprosto. "V Litvi bo še težje kot s Švico, ker nimamo na voljo dovolj časa, da se privadimo na umetno travo." Na Japonskem, kjer si služi kruh, igra le na naravni podlagi, a je tudi poudaril, da so nekoliko bolj trde kot v Evropi, s tem pa tudi bolj podobne umetnim. To bi lahko bila voda na slovenski mlin v Vilni. "V Litvi se moramo 'stepsti', tako kot smo se proti Švicarjem. Le tako nam lahko priskoči na pomoč sreča," vztraja pri tem, da si mora Slovenija priložnosti priboriti z borbenostjo. Tako kot že ves čas poudarja selektor Srečko Katanec.

Ne spreglejte