Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Uroš Iskra

Nedelja,
12. 7. 2015,
21.21

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Roberto Firmino Memphis Depay

Nedelja, 12. 7. 2015, 21.21

7 let, 12 mesecev

Noro: še začelo se ni dobro, pa so za okrepitve zapravili že več kot milijardo in 400 milijonov evrov

Uroš Iskra

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Analitiki, ki so pred začetkom nogometne tržnice napovedali, da bodo v tem poletju podrti vsi rekordi, se niso motili. Klubi v petih najmočnejših ligah so že zdaj zapravili več kot milijardo evrov.

Natančneje milijardo in 421 milijonov evrov, kar je, glede na to, da se je poletni prestopni rok odprl 1. julija, ogromno. Prestopni rok traja vse do konca avgusta, zato si lahko le mislimo, koliko prestopov in zapravljanja bo še, številka, ki že zdaj jemlje sapo, se bo še krepko dvignila.

Prvo ime tega prestopnega roka je v nedeljo zvečer postal Raheem Sterling, mladi obetavni Anglež, za katerega se je že dolgo vedelo, da kariere ne bo nadaljeval pri Liverpoolu. Eden in edini pravi snubec je bil vseskozi Manchester City, ki je Liverpool omehčal šele, ko je prišel s ponudbo v vrednosti 68 milijonov evrov. Prestop še ni uradno potrjen z obeh strani klubov, a posel je sklenjen in lahko z gotovostjo trdimo, da gre za najdražji nakup tega poletja in 13. najdražji vseh časov.

Komaj 20-letni Anglež je postal tudi najdražji Anglež vseh časov in za Garethom Balom drugi najdražji Britanec. V konkurenci nogometašev do 21 let pa je to najdražji nakup vseh časov.

Tudi pri drugem najdražjem nakupu imajo prste vmes Liverpoolčani, le da so tukaj oni v vlogi kupca. Za še lani povsem neznanega Brazilca Roberta Firmina, sploh za tiste, ki ne spremljajo vsak dan nemške bundeslige, so odšteli 41 milijonov evrov.

Po tretji najdražji nakup je trenutno podpisan Kolumbijec Jackson Martinez, ki ga je Atletico iz Porta pripeljal za 35 milijonov evrov, omenimo pa še "četrtouvrščenega" Turka Ardo Turana, ki je za milijon manj kot Martinez prestopil v Barcelono.

Prvo mesto med klubi, ki so do zdaj največ zapravili, drži Valencia, v tem poletju je za okrepitve zapravila že več kot 100 milijonov evrov, torinski Juventus skoraj 90 milijonov, zanimivo veliko je zapravil tudi madridski Atletico (75 milijonov evrov), med Angleži pa po astronomski visoki odškodnini za talentiranega angleškega reprezentanta največ Manchester City - 71 milijonov evrov. Poleg Sterlinga so za tri milijone kupili še 18-letnega Turka Enesa Ünala.

Kaj se še pričakuje?

Glede na to, da si vsi klubi želijo čim prej zgraditi moštvo za novo sezono in začeti uigravanje, kakšnih večjih prestopov takoj po začetku vseh turnej, ki so pred vrati, ne gre pričakovati. Do konca poletja pa bi vseeno znalo biti še zanimivo.

Po dokončni prodaji Sterlinga v Man City, nam namreč še vedno ostane kopica odprtih vprašanj, med katerimi imajo glavno vlogo, Juventusov dvojec Paul Pogba in Arturo Vidal, napadalec francoskega prvaka PSG, Edinson Cavani (PSG). Za Pogbaja so največ zanimanjana pokazali pri Barcleoni, Vidala si želi Arsenal, pri Cavaniju pa je snubcev več. Tukaj je še Angel di Maria (Man Utd), ki naj bi bil po novem na prodaj in se zanj resno zanima PSG, delodajalca pa bi lahko zamenjal tudi Nicolas Otamendi (Valencia), velika želja rdečih vragov.

Ne pozabimo tudi na Jana Oblaka. Če bo Manchester United, ki si za vsako ceno želi v svojih vrstah slovenskega vratarja, Atleticu primoran plačati odkupno klavzulo, bi lahko Slovenec v naslednjih dneh zasedel vsaj drugo mesto. Odkupna klavzula Oblaka se giba med 40 in 45 milijoni evrov.

Ne spreglejte