Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Četrtek,
1. 9. 2016,
14.44

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,15

2

Natisni članek

FIFA Franz Beckenbauer

Četrtek, 1. 9. 2016, 14.44

6 let, 6 mesecev

Franc Beckenbauer

Nemčijo pretresa škandal, v katerega se je zapletel legendarni Kaiser

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,15

2

Beckenbauer | Foto Guliver/Getty Images

Foto: Guliver/Getty Images

Nekdanji nemški nogometni zvezdnik Franz Beckenbauer je vpleten v korupcijsko afero, domnevnim kupovanjem glasov pri izboru gostitelja svetovnega prvenstva 2006. Švicarski tožilci so sprožili preiskavo, v kateri bodo zaslišali tudi častnega predsednika Bayerna.

Nekdanji nogometni as Franz Beckenbauer uživa v Nemčiji ogromen ugled. Pred desetletji je spadal med najboljše nogometaše na svetu in si prislužil vzdevek Kaiser (cesar), z ZRN postal evropski in svetovni prvak, z Bayernom osvojil Evropo, uspešno kariero pa je nadaljeval tudi kot trener, selektor in klubski funkcionar. Bayern mu je dodelil naziv častnega predsednika Bayerna, s katerim kraljuje v nemškem klubskem nogometu.

Večmilijonska podkupnina?

Leta 1974 je ZRN pomagal do svetovnega naslova. | Foto: Getty Images Leta 1974 je ZRN pomagal do svetovnega naslova. Foto: Getty Images Na prvi videz popolno medijsko podobo 70-letnika je v zadnjih mesecih očrnila korupcijska afera, ki se nanaša na obdobje, ko si je Nemčija zagotovila mesto gostitelja svetovnega prvenstva 2006. Takrat je bil Beckenbauer predsednik organizacijskega komiteja SP. Obstaja sum, da si je Nemčija pot do organizacije največjega nogometnega dogodka zagotovila z večmilijonsko podkupnino. Po navedbah nemškega časnika Spiegel naj bi romala na račun štirih Azijcev, ki so bili takrat v izvršnem odboru Fife in so imeli glasovalno pravico pri izboru gostitelja SP 2006. Glasovanje je potekalo pred 16 leti, Nemčija pa je tesno premagala JAR z 12:11.

Beckenbauer je lani dvignil veliko prahu s skrivnostno izjavo, da je kot predsednik organizacijska komiteja SP 2006 storil napako. Možnost, da bi Nemčija kupovala glasove, je ostro zanikal.

Etični komite Mednarodne nogometne zveze (Fifa) je marca sprožil preiskavo proti šestim vplivnim nemškim nogometnim funkcionarjem. Med njimi je bil tudi Beckenbauer in zanikal, da bi bil vpleten v kakršnekoli nečedne posle. Zdaj se bo moral zagovarjati tudi v Švici. Predstavniki švicarskega tožilstva so potrdili, da so opravili osem preiskav v Avstriji in Švici. Dve ure so se mudili tudi v Beckenabauerjevem domu v Salzburgu. Če bi bil nekdanji kapetan reprezentance ZRN prepoznan za krivega, bi ga po švicarski zakonodaji lahko doletela vsaj triletna zaporna kazen. Iz Švice so sporočili, da bi se lahko proces zavlekel in trajal nekaj let. 

Nemčija je leta 2000, ko se je odločalo o gostitelju SP 2006, premagala Južno Afriko z 12:11. Prejela naj bi vse razpoložljive evropske glasove (osem), na pomoč pa so ji priskočili še štirje azijski. Zanimivo je, da se je predstavnik Oceanije, Novozelandec Charles Dempsey, takrat vzdržal glasovanja. Ostalo je pri 12:11 in tesni, a še kako dragoceni zmagi Nemčije. Glasovalno pravico Fife ima pri izboru prireditelja svetovnih prvenstev 24 članov.

Denar za podkupnine zagotovil direktor Adidasa

Nemci naj bi si znesek, s katerim so kupili štiri glasove, sposodili pri nekdanjem generalnem direktorju Adidasa Robertu Louisu-Dreyfusu. Ta naj bi pred 15 leti po skrivnih kanalih nakazal nemški zvezi dobrih 10 milijonov švicarskih frankov, s katerimi se je nemška zveza lotila podkupovanja štirih azijskih članov izvršnega odbora Fife.

Beckenbauer | Foto: Guliverimage/Getty Images Foto: Guliverimage/Getty Images

Poldrugo leto pred začetkom SP 2006, pet let po spornem izboru prireditelja, naj bi Dreyfus zahteval povračilo sredstev. Takrat je Nemška nogometna zveza (DFB) Fifi nakazala 6,7 milijona evrov, denar pa se je nato znašel na Dreyfusovem zasebnem računu. Louis-Dreyfus, ki je leta 2009 umrl, naj bi tako imel prste vmes pri nečednem poslovanju organizacijskega komiteja SP 2006.

Fifi 6,7 milijona evrov za kulturne namene?

Najboljše nogometaše na svetu je leta 2006 pozdravila Nemčija. Predsednik organizacijskega komiteja je bil Beckenbauer, eden izmed treh podpredsednikov, ki so skrbeli za nemoten in večkrat pohvaljen potek tekmovanja, pa je bil Wolfgang Niersbach, dolgoletni predsednik nemške zveze.

Niersbach je lani v imenu zveze zanikal obtožbe in pojasnil, da je bil znesek namenjen kulturnemu programu Fife. "Zveza ni odkrila nobenih nepravilnosti. Ni dokazov, da so bili glasovi pridobljeni nezakonito. Znesek 6,7 milijona evrov ni povezan z izborom gostitelja,'' je nemška zveza navedla, da je bil znesek namenjen kulturnemu programu Fife.

Nemški časnik Der Spiegel je poročal o tem, da ni organizacijski komite v svojih poročilih nikoli navedel ali prikazal tega zneska, kar se tiče kulturnega programa, pa naj bi Fifa znesek povezovala z organizacijo slavnostne prireditve v Berlinu, ki pa je bila pozneje odpovedana.

Švicarski tožilci preiskujejo tudi vpletenost nekdanjih Beckebauerjevih sodelavcev pri organizacijskem komiteju za SP 2006. To so Theo Zwanziger (71 let), Horst R. Schmidt (74) in Wolfgang Niersbach (65)

Ne spreglejte