Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Četrtek,
28. 6. 2018,
13.03

Osveženo pred

5 let, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,32

Natisni članek

FIFA SP 2018

Četrtek, 28. 6. 2018, 13.03

5 let, 10 mesecev

Nemci jokajo, a so tudi drugi

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,32
Nemčija Južna Koreja | Foto Reuters

Foto: Reuters

Nemci niso edini prvaki, ki jim je spodrsnilo na svetovnih prvenstvih. Kar nekaj reprezentanc, ki so osvojile prejšnjo prvenstvo, se je opeklo že v uvodnem delu.

Nemčija 2018

Že začetna tekma proti Mehiki je pokazala ranljivost zadnjih svetovnih prvakov, ki so izgubili z 0:1.

Videti je bilo, da jih bo nato zmaga proti Švedski v izdihljajih sodnikovega podaljška dvignila. Zmagoviti gol Tonija Kroosa so vsi opevali in z navdušenjem pričakovali obračun z Južno Korejo.

A so se proti Azijcem pokazale stare rane in neprepričljivost nemškega elfa v zaključkih napada. Južna Koreja je na koncu celo z 2:0 šokirala Nemce in jih poslala v domovino. Ti so končali svetovno prvenstvo kot zadnji v skupini.

Tako so postali četrti branilci naslova na zadnjih petih prvenstvih, ki so se poslovili že po skupinskem delu.

Joachim Löw
Sportal Selektor se opravičuje, predsedniku je nerodno, nemška javnost pa zahteva glave

Brazilija 1966

Dvakratni zaporedni prvaki Brazilci so se predčasno poslovili v zadnji tekmi skupinskega dela, v kateri je bila boljša Portugalska. Pred tem jih je Madžarska premagala s 3:1.

Pele je na prvenstvu doživljal frustracije. | Foto: Getty Images Pele je na prvenstvu doživljal frustracije. Foto: Getty Images

Brazilski zvezdnik Pele je doživljal takšne frustracije, da je dejal, da ne bo več nastopil na svetovnih prvenstvih, potem ko je bil deležen številnih prekrškov.

Nemčija
Sportal Zgodovinsko ponižanje, Nemčija je raus*!

Francija 2002

Nogometni navdušenci se spominjate velikega naslova svetovnih prvakov Francozov leta 1998 pred domačimi navijači. Štiri leta pozneje so na Japonsko pripotovali z izjemnimi napadalci. Thierry Henry, Djibril Cisse in David Trezeguet so bili vodilni strelci angleškega, francoskega in italijanskega prvenstva.

Sicer odlični napadalci so na Japonskem streljali s praznimi naboji. | Foto: Getty Images Sicer odlični napadalci so na Japonskem streljali s praznimi naboji. Foto: Getty Images

V skupini z Dansko, Urugvajem in Senegalom so vsi pričakovali njihov pohod v izločilne boje. Ne le da galskim petelinom ni uspelo priti iz skupine, zadeli niso niti gola. Proti Senegalu in Danski so izgubili, z Urugvajem pa remizirali 0:0.

Švedska Mehika
Sportal Zgodovinski prizori, ki jih lahko spiše le nogomet

Italija 2010

Marcelo Lippi se je leta 2010 vrnil na selektorsko mesto štiri leta za tem, ko je Azzurre v Nemčiji leta 2006 popeljal do naslova svetovnih prvakov.

Razočaranje v italijanskem taboru. | Foto: Getty Images Razočaranje v italijanskem taboru. Foto: Getty Images

Prepričan je bil, da bo z istimi igralci prišel uspeh tudi v Južnoafriški republiki, a se je zataknilo. Sprva so Italijani remizirali proti Paragvaju in Novi Zelandiji, na koncu skupinskega dela pa je z 2:3 sledil še poraz proti Slovaški.

Sportal Kotaleči se Neymar, Nemčija, ki je že drugič v zgodovini klecnila v Rusiji, in besna Jelena

Francija 2010

Francozi leta 2006 resda niso osvojili prvenstva, a so igrali v finalu proti prej omenjenim Italijanom. Bolj kot z nogometom so se v Južnoafriški republiki ukvarjali z notranjimi trenji in zunanjimi dejavniki.

Kar nekaj nogometašev so poslali domov ali pa niso želeli igrati za reprezentanco, ki je izgubila proti domačinom, Mehiki, v prvem krogu pa z Urugvajem remizirala 0:0.

Damir Skomina
Sportal Skomino čaka nenavaden derbi, ki močno buri duhove

Španija 2014

Španci so leta 2010 v Južni Afriki zgodovinsko osvojili naslov svetovnih prvakov, velike ambicije pa so imeli tudi v Braziliji.

Španski navijači niso mogli verjeti, kaj se dogaja z njihovo reprezentanco. | Foto: Getty Images Španski navijači niso mogli verjeti, kaj se dogaja z njihovo reprezentanco. Foto: Getty Images

Že po dveh tekmah je bilo konec španskih sanj. Nizozemska jih je premagala s kar 5:1, Čile pa z 2:0.

Diego Maradona
Sportal Maradona se je spet oglasil, okrcal nemško ležernost in sporočil: Še kako sem živ

 

Ne spreglejte