Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Četrtek,
28. 6. 2018,
12.24

Osveženo pred

5 let, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,08

Natisni članek

FIFA SP 2018 Damir Skomina

Četrtek, 28. 6. 2018, 12.24

5 let, 10 mesecev

NAPOVED 15. TEKMOVALNEGA DNE SP 2018 (3. KROG)

Skomino čaka nenavaden derbi, ki močno buri duhove

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,08
Damir Skomina | Foto Reuters

Foto: Reuters

Danes bodo znani še zadnji udeleženci osmine finala svetovnega prvenstva v nogometu. V skupini G sta to Anglija in Belgija, ki bosta v medsebojnem obračunu odločili o tem, kdo bo zmagovalec skupine. Dvoboj bo sodil Damir Skomina, na koncu pa bi lahko o boljšem odločil celo žreb. V skupini H se za dve vstopnici za osmino finala potegujejo še trije kandidati. V boljšem položaju sta Senegal in Japonska, svojo računico ima tudi Kolumbija.

Japonska – Poljska /danes ob 16.00/

Volgograd, kapaciteta 43.713 sedežev, sodnik: Janny Sikazwe (Zambija)

Verjetni začetni postavi:
Japonska (4-5-1): Kawashima; Sakai, Yoshida, Shoji, Nagatomo; Haraguchi, Hasebe, Kagawa, Shibasaki, Inui; Osako
Poljska (4-4-2): Szczesny; Pazdan, Bednarek, Bereszynski, Piszczek; Goralski, Krychowiak, Rybus, Zielinski; Lewandowski, Kownacki

Japonska za zanesljivo napredovanje potrebuje le še točko. | Foto: Reuters Japonska za zanesljivo napredovanje potrebuje le še točko. Foto: Reuters Pred Japonci je na videz lahka naloga. Za zagotovitev napredovanje potrebujejo le točko, na drugi strani pa bo stala Poljska, ki je po dveh porazih že ostala brez vsakršnih možnosti za nastop med najboljšimi 16.

"Nismo ekipa, ki bi znala igrati na remi. Naš cilj bo zmaga, nove tri točke. S tem se želimo izogniti kalkulacijam," razmišlja japonski kapetan Makoto Hasebe. Bo proti Poljakom uresničil cilj?

Prvi zvezdnik Poljske Robert Lewandowski, ki nosi kapetanski trak, se želi posloviti od prvenstva vsaj z zadetkom. Na tem prvenstvu se zvezdnikom Bayerna ne dogaja veliko dobrega. V četrtek so številni nemški asi doživeli šok in izpadli s SP, kralj strelcev Lewandowski pa jim bo sledil le dan pozneje.

Kaj pravi stavnica?

Stavnice v vlogo manjšega, a neizrazitega favorita postavljajo Japonsko. Več o kvotah ...

Brazilija Srbija
Sportal Brazilci poslali domov Srbe, senzacionalno slovo Nemcev

Senegal – Kolumbija /danes ob 16.00/

Samara, kapaciteta 41.970 sedežev, sodnik: Milorad Mažić (Srbija)

Verjetni začetni postavi:
Senegal (4-3-3): Ndiaye; Sabaly, Koulibaly, Sane, Wague; Kouyate, Ndiaye, Gueye; Mane, Niang, Sarr
Kolumbija (4-2-3-1): Ospina; Arias, D. Sanchez, Mina, Mojica; Uribe, C. Sanchez, Cuadrado, Quintero, James Rodriguez; Falcao

Kdo bo danes bolj razpoložen za ples? Kolumbijci ali Senegalci? | Foto: Reuters Kdo bo danes bolj razpoložen za ples? Kolumbijci ali Senegalci? Foto: Reuters Senegal je na dobri poti, da postane edini afriški udeleženec v osmini finala. Če bo danes proti Kolumbiji ostal neporažen, bo napredoval med najboljših 16. To bi mu lahko uspelo tudi ob porazu, a bi mu morala na pomoč priskočiti Poljska in na drugi tekmi skupine H premagati Japonsko z večjo razliko, kot bi Senegalc izgubili proti Kolumbijcem. V igri je torej še veliko kombinacij.

Senegalski selektor Aliou Cisse ni bil zadovoljen s predstavo proti Poljski (2:1), zato naj bi se s formacije 4-4-2 vrnil na 4-3-3, s katero je igral proti Japonski (2:2). Levi iz Terange potrebujejo zadetek prvega zvezdnika Sadia Maneja. Dosegel jih je 15, nikoli, ko je bil strelec, pa Senegal ni izgubil.

Pri kafetarjih bo manjkal poškodovani zvezni igralec Abel Aguillar, v obrambo pa se po odsluženi kazni vrača Carlos Sanchez, ki mu je na srečanju z Japonsko rdeči karton pokazal slovenski sodnik Skomina. Selektor Jose Pekerman je bil zadovoljen z zadnjo zmago nad Poljsko (3:0), veliko pričakuje od Jamesa Rodrigueza, prvega strelca SP 2014.

Kaj pravi stavnica?

Stavnice v vlogo izrazitega favorita postavljajo Kolumbijo, tisti, ki bi stavili na Senegal, pa bi lahko napolnili svoje žepe. Več o kvotah ...

Sportal Kotaleči se Neymar, Nemčija, ki je že drugič v zgodovini klecnila v Rusiji, in besna Jelena

Anglija – Belgija /danes ob 20.00/

Kaliningrad, kapaciteta 33.973 sedežev, sodnik: Damir Skomina (Slovenija)

Verjetni začetni postavi:
Anglija (3-5-2): Pickford; Cahill, Stones, Jones; Alexander-Arnold, Lingard, Dier, Loftus Cheek, Rose; Rashford, Kane
Belgija (3-4-2-1): Courtois; Vertonghen, Kompany, Alderweireld; Dembele, Fellaini, Carrasco, Meunier, T. Hazard, Tielemans; Batshuayi

Angleži so z zmago nad Panamo s 6:1 poskrbeli za največje število doseženih zadetkov na eni tekmi na SP 2018. | Foto: Reuters Angleži so z zmago nad Panamo s 6:1 poskrbeli za največje število doseženih zadetkov na eni tekmi na SP 2018. Foto: Reuters Dvoboj velikanov, ki ga noče dobiti nihče. Zmagovalec skupine G se bo namreč v izločilnem delu, ki ga bo začel v osmini finala proti drugouvrščeni izbrani vrsti v skupini H (to so lahko Japonska, Kolumbija oziroma Senegal), preselil v polovico razpredelnice, v kateri ne manjka svetovnih velesil. Tam so še Brazilija, Francija, Argentina, Portugalska, Urugvaj in Mehika, javnost na Otoku pa meni, da bi imeli trije levi na poti do senzacije v Rusiji lažje delo v spodnji polovici, v kateri so za zdaj Španija, Hrvaška, Švedska, Švica, Danska in Rusija. V evropski druščini je za zdaj največ pokazala slovenska soseda.

Podobno razmišljajo tudi navijači rdečih vragov iz Belgije, zato je pred današnjim derbijem v Kaliningradu, ki ga napovedujejo kot poslastico, usoda še nejasna. Bomo spremljali atraktiven nogomet ali namero, da bi vse tri točke končale v žepu tekmeca?

Kdo bo spočil več zvezdnikov?

Bosta Eden Hazard in Romelu Lukaku le "gledalca"? | Foto: Reuters Bosta Eden Hazard in Romelu Lukaku le "gledalca"? Foto: Reuters Oba selektorja sta napovedala kar nekaj sprememb. Španec Roberto Martinez, ki vodi Belgijo, v začetno enajsterico morda ne bo poslal kar treh najboljših napadalcev. Manjkal bo Romelu Lukaku, strelec štirih zadetkov na tem prvenstvu, ki si je proti Tuniziji lažje poškodoval gleženj. Ne bo tudi Driesa Mertensa, ki je v Rusiji navdušil z lepim zadetkom proti Panami, vprašljiv pa je tudi nastop Edena Hazarda.

Selektor Anglije Gareth Southgate, ki je na SP 2018 zelo ponosen na kapetana Harryja Kana, s petimi zadetki prvega strelca tekmovanja, naj bi spočil ogromno prvokategornikov, tudi Jordana Hendersona in Raheema Sterlinga. Southgate je zgodbe o tem, da bi bila Anglija raje druga v skupini G, označil za pretirane in arogantne. Opozoril je, da trije levi od leta 2006 sploh še niso dobili dvoboja v izločilnem delu velikega tekmovanja, zato jih ne bi smelo skrbeti, s kom bi se morebiti križali v polfinalu.

Skomina se bo predstavil drugič na SP

Damir Skomina bo danes sodil drugič na SP 2018. | Foto: Reuters Damir Skomina bo danes sodil drugič na SP 2018. Foto: Reuters Dvoboj med reprezentancama, ki se lahko pridružita Urugvaju in Hrvaški, edinima udeležencema SP 2018, ki sta v skupinskem delu osvojila vseh devet mogočih točk, bo sodil Slovenec. Damir Skomina bo delil pravico na tekmi, na kateri ne bo manjkalo zvezdnikov, večinoma iz angleških klubskih velikanov. Ko je nazadnje v ligi prvakov sodil Liverpoolu, je doživel silovite kritike iz tabora Rome, pri kateri je igral tudi belgijski as Radja Naingollan. Novopečeni soigralec Samirja Handanovića pri milanskem Interju presenetljivo sploh ni odpotoval na SP 2018. Njegov selektor Martinez se je odločil drugače. Za zdaj mu gre odlično.

Kako bo po današnjem dvoboju, ki bi se lahko zapisal v zgodovino kot tisti, na katerem bo o boljšem/slabšem pri vrhu lestvice G odločal kriterij rumenih kartonov? Po dveh tekmah imata Belgija in Anglija popolnoma enako razliko v zadetkih (8:2) in število točk. Če bosta danes remizirali, bi zmagovalca skupine določil kriterij fair-playa.

Boljši bi bil tisti, ki bi prejel manj rumenih in rdečih kartonov. V tej statistični prvini so Angleži v prednosti pred tekmecem, saj so do zdaj prejeli rumeni karton manj od rdečih vragov. Če bi bili ekipi izenačeni tudi v tem pogledu, bi o zmagovalcu, presenetljivo, odločil žreb!

Kaj pravi stavnica?

Stavnice v vlogo favorita ne postavljajo nobenega. Anglija je v blagi prednosti, a sta kvoti zelo izenačeni. Več o kvotah ...

Marcelo
Sportal Brazilci so si dve uri po tekmi globoko oddahnili

Panama – Tunizija /danes ob 20.00/

Saransk, kapaciteta 41.684 sedežev, sodnik: Nawaf Shukralia (Bahrajn)

Verjetni začetni postavi:
Panama (4-5-1): Penedo; Machado, Baloy, Torres, Davis; Barcenas, Avila, Gomez, Godoy, Rodriguez; Tejada
Tunizija (4-3-3): Ben Mustapha; Nagguez, Benalouane, Meriah, Maaloul; Khaoui, Skhiri, Sassi; Ben Youssef, Khazri, Sliti

Pred Panamo je zgodovinska priložnost. | Foto: Reuters Pred Panamo je zgodovinska priložnost. Foto: Reuters V Saransku bo Panama, letošnja novinka na svetovnih prvenstvih, skušala osvojiti zgodovinsko prvo točko na največjem tekmovanju. V neposrednem obračunu za tretje mesto se bo pomerila s Tunizijo, ki ima več izkušenj z nastopi na SP. Zaradi kartonov bosta manjkala Michael Murillo in Armando Cooper, pri Tunizijcih imajo težave s poškodbami vratarjev. Manjkala bosta tudi poškodovana branilca Dylan Bronn in Syam Ben Youssef. 

"Nismo favoriti, a se želimo posloviti od prvenstva brez poraza," pravi selektor Paname Hernan Gomez, njegov stanovski kolega na klopi afriškega predstavnika Nabil Maloul pa je izrazil veliko željo, da Tunizija končno zmaga v dvoboju na svetovnem prvenstvu. Na zmago čaka že 40 let! Po zmagi nad Mehiko (1978) je nanizala štiri remije in kar devet porazov.

Kaj pravi stavnica?

Stavnice v vlogo favorita postavljajo Tunizijo. Več o kvotah ...

Švedska Mehika
Sportal Zgodovinski prizori, ki jih lahko spiše le nogomet
Ne spreglejte