Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sreda,
27. 12. 2017,
11.30

Osveženo pred

6 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,98

Natisni članek

Matjaž Kek NK Rijeka Arsenal Dinamo Zagreb Eduardo Da Silva

Sreda, 27. 12. 2017, 11.30

6 let, 3 mesece

Eduardo da Silva

Matjaž Kek bi lahko pripeljal velikega zvezdnika

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,98
Eduardo da Silva | Foto Reuters

Foto: Reuters

Slovenski strateg Matjaž Kek išče zamenjavo za prvega napadalca Maria Gavranovića, ki se bo v zimskem prestopnem roku poslovil od Rijeke. Med kandidati se je čez noč pojavil tudi Brazilec s hrvaškim potnim listom Eduardo da Silva, nekdanji ljubljenec navijačev zagrebškega Dinama, ki pri 34 letih išče novega delodajalca.

Privrženci Rijeke so z zanimanjem pospremili razmišljanje Eduarda da Silve, ki je pred kratkim prekinil sodelovanje z brazilskim prvoligaškim klubom Atletico Paranaense in se želi vrniti na Hrvaško.

Morda bi sprejel ponudbo Rijeke

Matjaž Kek želi v zimskem prestopnem roku pripeljati kakovostnega napadalca. | Foto: Reuters Matjaž Kek želi v zimskem prestopnem roku pripeljati kakovostnega napadalca. Foto: Reuters V Zagrebu ima družinski dom. Poročen je s Hrvatico Andreo, s katero imata dva otroka. Zato je izrazil željo, da bi v kratkem našel novega delodajalca in igral nogomet veliko bližje domu, kot je bilo to v Braziliji.

"Fizično se počutim odlično. Verjamem, da lahko na vrhunski ravni igram vsaj še dve ali tri sezone. Nisem še pozabil, kako se dosegajo zadetki. Če bo prišla kakšna dobra ponudba … Če bi bila iz Rijeke in bi mi predstavili dober projekt, bi jo morda sprejel. Zakaj pa ne," je 34-letni napadalec povedal za reški časnik Novi list in razvnel domišljijo navijačev hrvaškega prvaka.

Na Reki je v tem tisočletju igralo kar nekaj znanih napadalcev. Če bi se jim pridružil da Silva, bi bil najbolj znan po Nemcu Frediju Bobiču, rojenem v Mariboru, ki se je od aktivnega igranja nogometa poslovil prav na Reki.

Še vedno je v vrhunski formi

Zadnjo tekmo za Hrvaško je odigral leta 2014. | Foto: Reuters Zadnjo tekmo za Hrvaško je odigral leta 2014. Foto: Reuters Trener Matjaž Kek si je v zimskem prestopnem roku zadal cilj, da najde novega prvega napadalca. Švicarski reprezentant Mario Gavranović se poslavlja. Najverjetneje se bo odpravil v Zagreb, kjer bi lahko okrepil jesenskega prvaka Dinama, kar bi bil velik udarec za ambicije Rijeke.

Če bi ga na Rujevici nadomestil izkušeni da Silva, eden najboljših hrvaških reprezentantov zadnjega desetletja, bi poskrbel za okrepitev, ki bi še kako odmevala. Brazilec, ki bo prihodnje leto dopolnil 35 let, zagotavlja, da je še v vrhunski formi.

Dodal je tudi, da se zanj zanimajo tudi nekateri avstrijski klubi. Če ga bo hotela navdušiti Rijeka, bo torej morala pohiteti. Da Silva je te dni v Zagrebu, kjer preživlja božično-novoletne praznike.

Šporar predrag za Rijeko

Med kandidati za novega napadalca Rijeke je bil tudi Andraž Šporar, ki bi lahko pozimi zamenjal klub in kot posojeni napadalec Basla zapustil nemški Bielefeld. Vodstvo Rijeke je priznalo, da je Ljubljančan predrag, tako da ne bodo vztrajali pri njegovem prihodu.

Slovenski reprezentant Andraž Šporar se pozimi ne bo preselil na Reko, kjer bi ga lahko vodil nekdanji slovenski selektor Matjaž Kek. | Foto: Vid Ponikvar Slovenski reprezentant Andraž Šporar se pozimi ne bo preselil na Reko, kjer bi ga lahko vodil nekdanji slovenski selektor Matjaž Kek. Foto: Vid Ponikvar

Se bo pa Rijeki na pripravah na spomladanski del pridružil Filip Dangubić, 22-letni napadalec, ki se je v zadnjih sezonah kot posojeni nogometaš Rijeke dokazoval v Sloveniji. Odličen vtis je pustil tako pri Krki in Krškem kot tudi v Celju, kjer je bil v jesenskem delu najboljši strelec kluba. 

Kariero mu je pokvaril brutalen prekršek Taylorja

Eduardo da Silva se je v dresu Dinama v kvalifikacijah za evropskega tekmovanja meril tudi z Mariborom. | Foto: Reuters Eduardo da Silva se je v dresu Dinama v kvalifikacijah za evropskega tekmovanja meril tudi z Mariborom. Foto: Reuters Eden najbolj priljubljenih Brazilcev v tem delu Evrope je vrsto let navduševal pri zagrebškem Dinamu, kjer je bil kralj strelcev, saj je v sezoni 2006/07 na 32 prvenstvenih tekmah dosegel kar 34 golov, nato pa je leta 2007, ko je bila njegova forma na vrhuncu, prestopil k londonskemu Arsenalu.

Pri topničarjih mu ni šlo slabo. Trener Arsene Wenger mu je zaupal, nato pa je napočila tekma, ki mu je uničila dobršen del kariere. Na dvoboju z Birmingham Cityjem mu je Martin Taylor z brutalnim štartom dvojno zlomil levo fibulo in izpahnil levi gleženj. To je bil velik udarec za Arsenal, ki mu je šlo takrat odlično in je bil v igri za angleški naslov, pa tudi za hrvaško nogometno reprezentanco, ki je na Euru 2008 ostala brez najboljšega strelca in izpadla v četrtfinalu.

Da Silva se je na igrišča vrnil slabo leto pozneje, a na angleških zelenicah ni bil več tako učinkovit kot pred hudo poškodbo. Leta 2010 se je preselil v Ukrajino, nosil dres Šahtarja in štirikrat zapored postal prvak, se vmes dokazoval v dresu brazilskega velikana Flamenga, letos pa je v domovini igral za Atletico Paranaense.

Vrhunec klubske slave je doživel v angleškem prvenstvu, ko je branil barve londonskega velikana Arsenala. | Foto: Reuters Vrhunec klubske slave je doživel v angleškem prvenstvu, ko je branil barve londonskega velikana Arsenala. Foto: Reuters

Zadnji nastop za Hrvaško je vknjižil na svetovnem prvenstvu leta 2014, nato pa se razočaran nad statusom, ki mu ga je na tekmovanju namenil selektor Niko Kovač, saj je na igrišču prebil le 21 minut na srečanju s Kamerunom, poslovil od reprezentančnega nogometa. Hrvaški ljubitelji nogometa ga na delu niso spremljali že kar nekaj let. Bo kmalu drugače?

Ne spreglejte