Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
29. 7. 2009,
22.19

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sreda, 29. 7. 2009, 22.19

8 let

Mariborčani slavili na Letzigrundu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Nogometaši Maribora so na prvi tekmi 3. kroga kvalifikacij za ligo prvakov v gosteh premagali Zürich s 3:2 (2:2). Povratna tekma bo na sporedu čez teden dni v Mariboru.

Dvoboj v Švici je še enkrat več potrdil, da ima Maribor v tej sezoni dve plati. Slabša je tista iz domačega prvenstva, kjer jim nikakor ne uspe zabiti gola oziroma osvojiti točke. Druga je pa evropska, kjer se tekmečeve mreže tresejo zelo pogosto. Tudi nocoj pri favoriziranem švicarskem prvaku so se. Mariborčani so namreč učinkovito izkoriščali vse vrzeli precej nezanesljive zadnje vrste Züricha in še bolj nezanesljivega vratarja Andree Guatellija. Tako so si pred povratno priigrali zelo dober izid, ki obeta napredovanje v četrti predkrog.

Mariborčani so sicer že na začetku tekme doživeli šok. Po napaki Matjaža Lundra, ki je gostiteljem odprla pot proti golu, so Švicarji v tretji minuti zadeli. Če Ericu Hassliju s prvim strelom ni uspelo zatresti mariborske mreže, pa je v drugo kljub številnim gostujočim branilcem za 1:0 zadel bržčas najbolj znan nogometaš v Zürichovem moštvu Johan Vonlanthen. Toda če Štajercem v domačem prvenstvu nikakor ne uspe doseči gola, je povsem drugače v teh kvalifikacijah.

Tavares izenačil in povedel

V 12. minuti so tako vse bolj razigrani slovenski prvaki odgovorili z izenačujočim zadetkom, ki ga je po napaki vratarja Guatellija (ta je izpustil visoko žogo po podaji Zorana Pavloviča) iz bližine dosegel Marcos Tavares. Švicarji so pred tekmo prav Brazilca izpostavljali kot najnevarnejšega moža Maribora, svoj "sloves" pa je slednji ob nezanesljivi švicarski obrambi znova upravičil v 21. minuti, ko je s strelom z roba kazenskega prostora in z rahlo "pomočjo" Alaina Rochata "vijoličaste" povedel v vodstvo.

Podobno kot Mariborčani po prvem golu, pa so se tudi Švicarji hitro pobrali. Tako je v 29. minuti Dušan Djurić lepo podal za hrbet mariborskih branilcev, kamor je utekel Hassli in prefinjeno ukanil Marka Raniloviča. Proti pričakovanjem - ne nazadnje so Švicarji le veljali za favorite - pa so bili do konca polčasa izbranci Darka Milaniča tisti, ki so bili nevarnejši. Tako je, denimo, Pavlovič, ki je že v 15. minuti zatresel prečko, ob koncu polčasa s prostega strela s 23 metrov zgrešil cilj le za nekaj centimetrov.

Pavlovič zapravil enajstmetrovko

Zato pa se je lahko veselil v 50. minuti. Mariborski kapetan je namreč zadel za 3:2, ko je zelo slabega Guatellija ukanil kar neposredno iz kota. Prednost pa bi gosti lahko znova zapravili le nekaj sekund pozneje, ko je na drugi strani le za las zgrešil Vonlanthen, še lepšo priložnost pa so imeli domačini v 73. minuti, ko je Ranilović žogo po Hasslijevem strelu srečno preusmeril v prečko.

Švicarji so nato povsem prevzeli pobudo, bili nevarni, v 82. minuti pa so vseeno do strela z bele točke (po prekršku nad Alešem Mertljem) prišli Mariborčani. Toda Pavlovič je žogo poslal visoko čez gol. Kazen bi kmalu sledila, toda dva zelo nevarna Vonlanthnova strela je Ranilovič izvrstno obranil.

Ne spreglejte