Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Petek,
13. 3. 2015,
23.09

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Petek, 13. 3. 2015, 23.09

8 let

Maribor po četrto zaporedno, Olimpija po prvo domačo letos

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
V soboto bodo na sporedu tri tekme slovenske prve nogometne lige. Vodilni Mariborčani, ki branijo naslov in so v odlični formi, bodo gostili Zavrč pred kamerami Planet TV.

Maribor je leta 2014 navduševal in svoj pečat pustil tudi v ligi prvakov, letošnje leto pa je prav tako začel sijajno. S tremi zaporednimi prvenstvenimi zmagami se je vrnil tja, kamor spada – na vrh prvenstvene razpredelnice. Mariborčani so zelo suvereni, to želijo potrditi tudi tokrat, ko bodo v Ljudskem vrtu gostili Zavrč.

Po zmagah nad Gorico (5:1), Olimpijo in Celjem v gosteh (1:0 in 2:0) bi bilo presenečenje, če jim to ne bi uspelo. Res je, da je Zavrč v zadnjih dveh krogih osvojil šest točk, med drugim je na kolena spravil tudi jesenske prvake Domžalčane, a točke bo najverjetneje moral iskati drugje. Tudi obe medsebojni tekmi v tej sezoni, vijoličasti so zmagali z 1:0 in 3:0, pravijo, da je tako.

Res je, da trener Ante Šimundža tudi tokrat ne bo mogel računati na Dareta Vršiča in Erika Janžo, a na voljo ima tako kakovosten kader, da to ne bi smela biti prevelika ovira. Prvaki v zadnjem času kažejo taktično zrelost, s katero meljejo nasprotnika. V njihov mlin bi se morali ujeti tudi Zavrčani, pa čeprav se presenečenja v nogometu vedno dogajajo.

Pri gostih se v kader vrača Eros Grezda, medtem ko je nastop Dorisa Kelenca vprašljiv. Zavrč je v zadnjem tednu odigral kar tri tekme, zato gre pričakovati, da bo trener Ivica Solomun poskrbel za nekaj sprememb v postavi.

Rudar letos še ne pozna zmage. Dvakrat je remiziral in enkrat izgubil. Velenjčani so prepričani, da je tokrat čas za zmago. Krka je na zadnjih dveh tekmah izgubila, a še zdaleč ni razočarala. Z 1:2 je klonila v gosteh pri Celju in Domžalah. Novomeščani so predzadnji in za odrešilnim osmim mestom zaostajajo zgolj za točko, zato bodo naredili vse, da nanj skočijo že po tem krogu.

Trener Rudarja Jernej Javornik čaka, kdaj se bo odprlo njegovima napadalcema Ivanu Firerju in Draganu Jeliću. Če se bo to zgodilo danes, bodo Velenjčani veliko bližje uspehu. V obrambi so namreč dokaj trdni, kar so pokazali tudi v zadnjem krogu, ko so pri Olimpiji v Ljubljani remizirali brez zadetkov.

Pri gostih bodo pogrešali kaznovana Jaka Ihbeisheha in Lea Ejupa, se bo pa njihov trener razveselil vrnitve Danijela Rašiča in Nikole Žižića.

Ekipi sta se v tej sezoni med seboj v prvenstvu pomerili dvakrat. Uspešnejši so bili Velenjčani, ki so pred domačimi navijači zmagali s 3:1, medtem ko je bilo v Novem mestu 1:1.

Olimpija je po visoki zmagi na prvi letošnji tekmi, od Radomelj je bila v gosteh boljša s 4:0, dvakrat zapored razočarala navijače na svojem štadionu. Najprej je z 0:1 izgubila na derbiju proti Mariboru, potem je le remizirala proti Rudarju. Je četrta in za tretjim mestom zaostaja že za sedem točk. Jasno, zdaj je cilj zmaga.

Proti komu, če ne proti skromni Gorici, ki se bori za obstanek, bodo Ljubljančani napadli poln izkupiček, a glede na formo, ki jo kažejo, ta seveda ni zagotovljen. Tudi zato, ker bodo morali nastopiti brez najboljšega napadalca Andraža Šporarja, brez katerega jim v napadu nikakor ne steče, mladih vezistov Nika Kapuna in Miha Zajca, pa tudi brez izkušenega Darijana Matića, ki je v tej sezoni motor ekipe.

"Ne glede na njen položaj na lestvici je Gorica spoštovanja vreden nasprotnik, ki je v uvodnem krogu spomladanskega dela namučil prvaka na njegovem igrišču. Moramo biti zbrani od prve do zadnje sekunde tekme in skušati izkoristiti najmanjšo priložnost, ki se nam bo ponudila. Fantje se zavedajo zahtevnosti položaja, v katerem smo, zato bodo naredili vse, da točke ostanejo v Stožicah," je tekmo napovedal trener Olimpije Darko Karapetrović.

Gostje, ki so na osmem mestu in jih čaka trd boj za obstanek – za sedmim Koprom zaostajajo za kar devet točk, pred deveto Krko imajo le točko naskoka –, so na prvih dveh letošnjih tekmah izgubili najprej v Mariboru z 1:5 in potem še proti Kopru z 1:2 na domačem štadionu, v prejšnjem krogu pa na istem prizorišču remizirali proti Radomljam brez zadetkov. Že točka v Ljubljani bi bila zanje lep dosežek.

Zanimivo, prva medsebojna tekma v Stožicah v tej sezoni se je končala z nepriljubljenim rezultatom 0:0, medtem ko so Ljubljančani v Novi Gorici zmagali zanesljivo, s 3:0.

Ne spreglejte