Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Petek,
8. 1. 2016,
13.09

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

NK Maribor NK Maribor NK Olimpija NK Olimpija NK Domžale ND Gorica NK Rudar NK Zavrč NK Celje NK Krka NK Krško Prva liga Telekom Slovenije priprave

Petek, 8. 1. 2016, 13.09

6 let, 7 mesecev

Maribor in Domžale v Turčijo, Olimpija pa raje v Istro

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Večina klubov bo priprave na spomladanski del Prve lige Telekom Slovenije začela v ponedeljek, 11. januarja. Najdlje bo pot ponesla nogometaše Maribora in Domžal, Olimpija pa bo odšla na Hrvaško.

Kmalu bo šlo zares. Za Krško že gre, saj so se priprave za izbrance Tomaža Petroviča, ki so v Prvi ligi Telekom Slovenije prezimili na zadnjem mestu, začele že v sredo. Preostali prvoligaški klubi bodo pljunili v roke v ponedeljek in začeli nabirati kilometrino, s pomočjo katere želijo v spomladanski del vstopiti dobro pripravljeni.

Pomanjkanje finančnih sredstev, ki je v nekaterih klubih vsakodnevni pojav in se mu žal ni mogoče izogniti, bo odrejalo dinamiko priprav. V obdobju, ko na sončni strani Alp vladajo zimski pogoji in je marsikatero igrišče prekrila snežna podlaga, bi si marsikdo želel selitve v tople kraje, kjer bi lahko računal na odlične trenažne pogoje. Ker pa si tega privilegija ne morejo privoščiti vsi, bo pot v oddaljene dežele med pripravami doletela le nekaj izbrancev.

Le dva kluba se bosta odpravila v Turčijo, ki je v zadnjih letih postala odmevno mednarodno središče zimskih priprav. Številni hoteli in dobro pripravljena igrišča ponujajo razkošje, za katerega se vsako leto odloči ogromno klubov. Letos bo zaradi političnih zapletov manj ruskih, slovensko čast pa bosta branila dva predstavnika.

Vijolice najprej v Moravske Toplice, nato pa v Belek

Branilci naslova Mariborčani se tudi letos ne bodo izneverili tradiciji. Spomladanske priprave bodo opravili tudi v Turčiji. Pred tem se bodo za deset dni odpravili v Moravske Toplice, nato pa bodo odpotovali v Belek, turistično oblegano mesto v Antalyi, kjer bodo ostali dva tedna (od 6. do 20. februarja). V tem času se bodo lahko pomerili s številnimi kakovostnimi tekmeci iz tujine, kar bo olajšalo delo strokovnemu vodstvu Maribora pri iskanju odgovora na vprašanje, kako dobro je pripravljena ekipa. Na Štajersko se bodo vrnili teden dni pred začetkom spomladanskega dela prvenstva.

Domžalčani v Mozartovem mestu, nato za deset dni v Turčijo

Vijolice ne bodo edini slovenski klub, ki se bo med pripravami na spomladanski del vkrcal na letalo. V Turčijo se bodo odpravili tudi Domžalčani, kjer se bodo pod vodstvom Luke Elsnerja, nesojene želje vodstva Olimpija za naslednika Marijana Pušnika, pripravljali od 1. do 12. februarja. Mariborčani bodo v Beleku, Domžalčani pa v bližnjem mestecu Lara.

Domžalčani so sporočili, da bodo v 60 dneh opravili 50 treningov, pred odhodom v Turčijo pa se bodo odpravili tudi v Salzburg, kjer se bodo na prijateljski tekmi pomerili z avstrijskim prvakom.

Olimpija odhaja v Novigrad

V Turčiji ne bo jesenskih prvakov, ki še iščejo novega stratega. Olimpija se je odločila, da bo osrednji del priprav opravila na Hrvaškem. Konec januarja bo za dober teden dni odpotovala v Novigrad, kjer bo nastopila na mednarodnem turnirju Istria Winter Cup, do takrat pa se bo na spomladanske izzive pripravljala v slovenski prestolnici oziroma njeni okolici.

Lani so se mudili v Umagu, tokrat pa odhajajo v Novigrad, kjer je zaživel nov kompleks s petimi igrišči, ki je prepričal vodstvo zeleno-belih, da se odreče morebitni selitvi v Turčijo. Zeleno-bela nogometna odprava se bo v Ljubljano vrnila 7. februarja, prednost pred tekmeci pa bo leta 2016 uradno začela braniti 20 dni pozneje, ko bo v Stožicah gostoval Koper.

Koprčani tudi v Medulin, Zavrč odpovedal sodelovanje

Kanarčki bodo večino priprav opravili doma. Za razliko od večine slovenskih tekmecev lahko na Obali računajo na prijetnejše pogoje, tako da bodo glavnino dela opravili na Primorskem. Za deset dni se bodo odpravili na jug Hrvaške in v Medulinu sodelovali na pripravljalnem turnirju Arena Cup.

V mestecu pri Pulju, ki je iz leta v leto bolj priljubljena pripravljalna destinacija športnih kolektivov, bi se moral muditi tudi Zavrč, a je petouvrščeni slovenski klub odpovedal sodelovanje na turnirju. "Ne gremo v Istro. Vse priprave bomo opravili doma. Imamo vse, kar potrebujemo. Imamo dovolj igrišč z umetno in naravno travo, da se bomo lahko dobro pripravili," je prepričan Miran Vuk, snovalec kadrovske in organizacijske politike pri Zavrču.

Celje proti Stojanovićevemu Dinamu, Rudar s Kekovo Rijeko

Na Hrvaško se bo za kratek čas odpravila tudi celjska zasedba. Nastopila bo na turnirju Istria Winter Cup, kjer se bo merila zlasti s klubi iz držav, nastalih na področju nekdanje Jugoslavije. Nastanjena bo v Umagu. Če bo Celjanom v prihodnjih tednih ponagajalo vreme, se bodo morda na Hrvaško podali še za kak konec tedna, sicer pa bodo moč za spomladanski del nabirali v knežjem mestu. Imeli bodo to čast, da bodo 21. januarja kot prvi slovenski prvoligaški klub nastopili proti Petru Stojanoviću v novem modrem dresu, saj se bodo pomerili z zagrebškim Dinamom.

V Istri bodo intenzivni del priprav opravili tudi Velenjčani, ki nočejo ponoviti slabe izkušnje iz prejšnjega leta, ko so zaradi zategovanja pasu vse priprave opravili doma, rezultati v uvodnih spomladanskih krogih pa so bili porazni. Knapi načrtujejo kopico močnih prijateljskih srečanj, med drugim tudi proti srbskemu prvaku Partizanu in Kekovi Rijeki, ki ni izgubila vse od poletja in evropske tekme z Aberdeenom.

Gorica na severovzhod države, Krka v Strunjan

Gorica nima večjih težav s snegom, tako da bo večino priprav opravila doma. Prihodnji mesec se bo za teden dni odpravil v Moravske Toplice, kjer bo nastanjena v hotelu Vivat, nato pa se vrnila v mesto vrtnic.

Novomeščani bodo sprva trenirali doma, v začetku februarja pa bodo za teden dni odšli v Strunjan. Na Obali so se pripravljali že lani in bili zelo zadovoljni s pogoji. Nato se bodo vrnili v dolenjsko prestolnico, kjer bodo nadaljevali treninge na naravni in umetni travnati podlagi.

Krško vsaj v nečem prvo

Edini, ki so že začeli priprave, so Krčani. Začeli so delovno, saj so čistili sneg s travnate površine. "Moramo začeti prej od preostalih, saj smo zadnji, Maribor nam beži za 30 točk," nam je v šali pripomnil Luka Žinko, izkušeni nogometaš pri Krškem, ki s soigralci že polni baterije v Posavju, večinoma na igrišču z umetno podlago. Resnična razlika je 24 točk, vodilna Olimpija pa zadnjeuvrščenemu Krškemu beži se več, 27 točk.

Če novincem v prvoligaški druščini sneg ne bo resneje prekrižal načrtov, bodo glavnino priprav opravili v Krškem. Morda se obeta tudi kakšen krajši izlet v toplejše istrske kraje, zlasti ob koncu tedna, kjer bi lahko odigrali kakšno pripravljalno tekmo, sicer pa bodo Krčani obsojeni na domače okolje.

Velika večina prvoligaških klubov bo uvodni trening v novem letu opravila v ponedeljek. Velike pozornosti bo deležen trening Olimpije, saj bi se lahko prvič predstavil novi trener jesenskih prvakov.

Ne spreglejte