Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Petek,
1. 3. 2013,
13.40

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Petek, 1. 3. 2013, 13.40

8 let

Letos brez lovorike, čez nekaj let pa šampionska Olimpija?

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Jesenski podprvaki so odločeni ubraniti drugo mesto. Za kaj več bo potrebna višja sila, saj je Maribor prehud tekmec. To je deloma nakazal že v sredo. Olimpija mora ostati dosledna delu na dolgi rok.

Plače prihajajo redno, organiziranost kluba je na vedno višji ravni. Olimpija dopolnjuje konvoj mladih reprezentantov, ambicije so pod vodstvom 36-letnega stratega, ki ga odlikuje zgledno delo z mladimi, razumljivo visoke, potem pa vedno nekaj zmanjka. Vitrine naslednika bežigrajske Olimpije še samevajo, težko pričakovane lovorike očitno ne bo prinesla niti sezona 2012/13. Primerjava z Mariborom dokazuje, da še nekaj manjka. Večja pripadnost okolja, zlitega v ljubljanski kotlini, ki noče ali pa ne zna več iskreno dihati v zeleno-belem ritmu, pa tudi prisotnost mariborskega kompleksa. Pomagalo pa bi tudi nekaj dodatnih milijonov v klubski blagajni. Mlade sile Olimpije morda v izjavah delujejo neustrašno in napovedujejo enakovreden boj z Mariborom, na roko pa jim ne gre več stvari. Porazni iztržek v medsebojnih tekmah, spodrsljaji na "manjših" tekmah, pa tudi visok jesenski zaostanek, zaradi katerega se cilji spogledujejo z ohranitvijo drugega mesta. Ta je realen.

Razdrh izpostavil štiri korake do napredka v igri

Ljubljanski prvoligaš se je kot edini poleg Maribora odločil za daljši pripravljalni postanek v oddaljeni deželi in že s tem nakazal, da si lahko privošči več kot večina klubov 1. SNL.

Prve daljše priprave pod vodstvom 36-letnega Vrhničana naj bi zagotovile, da bo ekipa pridobila še štiri dodatne korake, ki jim jih želi vcepiti trener: "Od 1. septembra, ko sem postal trener Olimpije, se držimo načina, ki je prinesel rezultate. Bi bili pa radi še boljši v tem, kar smo postavili. Prvi cilj je hitrejša igra, drugi igra, bolj nevarna za gol, ki bi lahko potekala tudi po globini, tretji je bolj dovršena menjava ritma, da bomo vedeli, kdaj 'umrtviti' igro ali pa narediti drugačno spremembo v ritmu, zadnji pa je povezan s številom kakovostnih igralcev. Zagotavljam, da bomo v drugem delu prvenstva bolj čvrsti. Po strukturi smo precej lahka in nizka ekipa, in to se da spremeniti," je osnovne cilje, s katerimi želi v spomladanskem delu osvajati veliko točk, naštel Andrej Razdrh. Če gre dan soditi po jutru, več od drugega mesta niti ne bo možno. Bo pa že to uspeh, saj so na lestvici relativno blizu Domžale in Koper, zaradi dejstva, da si bo prek pokala eno izmed evropskih vozovnic (če prihodnjo sredo ne bo čudeža v Ljudskem vrtu) zagotovil srečnež iz terceta Celje, Triglav in Aluminij, pa se bo med evropskimi kandidati v prvenstvu bil še krčevit boj. In še kdo se lahko vmeša.

Osnovni cilj je zagotovitev Evrope

"Naš cilj je osvojitev pokala. Bo težko uresničljiv, a v pokalu je teoretično lažja pot do lovorike kot v prvenstvu. Sploh če pogledamo, kakšno je stanje na lestvici. Je pa pokal specifično tekmovanje," je pred prvim delom spomladanske trilogije večnega derbija ugotavljal Razdrh in imel prav. Olimpija je bila blizu, a tudi daleč od končnega uspeha. Po vodstvu z 1:0 je kazalo dobro, nato pa so sledile črne minute. Nekaj podobnega na začetku februarja na prijateljski tekmi v Splitu, kjer je Olimpija navkljub odličnim predstavah z močnimi skandinavskimi tekmeci v Španiji nakazala, da je v obrambi še zelo ranljiva. To se je ponovilo tudi v sredo. "Prvenstvo? Vemo, kakšna je situacija. Mi bomo naredili vse, da vsako tekmo odigramo najboljše, kar znamo. In jo dobimo. Osnovni cilj je zagotovitev Evrope. Če se bo dalo kaj več, zakaj pa ne," je Razdrh izpostavil nujnost, da "zmaji" tudi v prihodnje nastopajo v evropskih tekmovanjih.

Prišla Mitrović in Gerić, Jović ostaja na stranskem tiru

Čeprav so bili februarja v Španiji, nekaj dni pa tudi v Dalmaciji, so med pripravami še vedno naleteli na ogromne težave. Ko so se vrnili v domovino, so jih pričakale zasnežene poljane, z njimi vred pa le prisilna rešitev treningov na umetni podlagi.

Na podoben ukrep so naleteli skoraj vsi slovenski prvoligaši, prizaneseno je bilo le nekaterim primorskim. Pred prvim derbijem so nogometaši Olimpije pobegnili še v Novigrad, kjer pa jih je tudi presenetil sneg, in kmalu je bilo konec idile. Pri izbiri tekmecev na prijateljskih tekmah je prevladoval kriterij, da naj bodo zelo močni. "Razen uvodne s Šampionom nismo imeli lahke tekme," meni Razdrh, ki je dobil dva novinca. Nemanjo Mitrovića, mladega reprezentanta, ki se še uigrava, da bi postal trden člen obrambe, ter Dejana Gerića, ki je že skoraj zaključil nogometno pot, nato pa bil prvotno mišljen kot zamenjava za poškodovanega upa Anžeta Zorca. Žal je z ekipo zgolj fizično prisoten Boban Jović, še v začetku sezone najboljši posameznik Olimpije in kandidat za mesto v članski izbrani vrsti. Celjan se je odločil, da bo srečo iskal drugje, po koncu sezone pa bo zapustil Ljubljano. Škoda, saj z njegovim neigranjem izgublja tudi slovenski nogomet, kaj šele Olimpija.

Če bodo mladi upi ostali, se obeta zanimiva zgodba

Za slabo voljo je poskrbel tudi obračun stroškov, ki so s prekinjenim sobotnim snežnim eksperimentom, trajal je le 25 minut, nanesli 50.000 evrov. To pa je že lepa vsota, ki bi jo lahko na slovenskem trgu klub investiral v nakup obetavne domače okrepitve. Spor s krovno zvezo, predsednik Izet Rastoder vztraja pri tem, da naj stroške poravna NZS, ne bo prinesel nič dobrega, višek pozitivne energije v Stožicah pa se je porazgubil tudi v zaključku pokalnega srečanja z Mariborom. Kar pa veseli, je pogled na rojstne liste igralcev, saj prevladujejo mladi, ki radi oblečejo tudi državni dres. "Če pogledamo dolgoročno vizijo kluba, imamo 10 do 12 igralcev, ki so rojeni leta 1994 in 1995. Imamo dobro osnovo. V roku leta in pol, če jih bomo znali zadržati, bi lahko bila to zanimiva zgodba. Želimo jo še izboljšati," je ocenil Razdrh. V napovedih nikoli ni "letel", ampak poskušal ostati realen. Tako se lahko Olimpiji obeta še svetla prihodnost. In morda kmalu tudi kakšna lovorika. V tej sezoni je pač še ne bo.

Ne spreglejte