Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
31. 3. 2020,
14.46

Osveženo pred

4 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,10

Natisni članek

slovenska ženska nogometna reprezentanca Borut Jarc Nogometna zveza Slovenije FIFA

Torek, 31. 3. 2020, 14.46

4 leta

Lestvica Fife

Zgodovinski podvig Slovenk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,10
Slovenska ženska nogometna reprezentanca | Slovenske nogometašinje so v kvalifikacijah za EP doma izgubile z Rusinjami (0:1), nato nadigrale Kosovo (5:0), namučile evropske prvakinje Nizozemke (2:4), v gosteh napolnile mrežo Turčije (6:1), ostale praznih rok na Nizozemskem (1:4) in premagale Kosovo (3:0). | Foto Blaž Weindorfer/Sportida

Slovenske nogometašinje so v kvalifikacijah za EP doma izgubile z Rusinjami (0:1), nato nadigrale Kosovo (5:0), namučile evropske prvakinje Nizozemke (2:4), v gosteh napolnile mrežo Turčije (6:1), ostale praznih rok na Nizozemskem (1:4) in premagale Kosovo (3:0).

Foto: Blaž Weindorfer/Sportida

Pandemija koronavirusa je preplavila nogometni svet z manj prijetnimi novicami, za eno lepših v nehvaležnem obdobju, ki je športnike prikoval na dom, pa je poskrbela slovenska ženska nogometna reprezentanca. Na lestvici Mednarodne nogometne zveze (Fifa) ni bila še nikoli tako visoko, kot je prav zdaj. Povzpela se je na 49. mesto, kar je zgodovinski uspeh ženske slovenske reprezentance. ''Kapo dol igralkam, ki pa naj se spomnijo, da smo šele na polovici poti,'' jim čestita selektor Borut Jarc in napoveduje izboljšanje rekorda.

Slovenske nogometašinje se za razliko od močnejšega spola še niso uvrstile na katero izmed največjih mednarodnih tekmovanj, a vseeno pišejo zgodovino. Tako dobre, če gre verjeti izračunom, po katerih se oblikuje mednarodna jakostna lestvica Fife, še niso bile. Na zadnji lestvici, ki je ugledala luč sveta pred dnevi, je Slovenija na visokem 49. mestu (za primerjavo, Kekova četa je trenutno na lestvici Fife 64. reprezentanca sveta). S tem je dosegla rekord, kar zadeva ženski nogomet na slovenskih tleh.

Selektor Borut Jarc (skrajno desno) je ponosen na varovanke in zadnje rezultate. | Foto: Blaž Weindorfer/Sportida Selektor Borut Jarc (skrajno desno) je ponosen na varovanke in zadnje rezultate. Foto: Blaž Weindorfer/Sportida

Selektor Borut Jarc, ki vodi slovensko žensko izbrano vrsto dobri dve leti, je prepričan, da je to zgolj napoved še lepših časov. ''Zagotovo smo vsi – strokovni štab, igralke, Nogometna zveza Slovenije in naši zvesti navijači – veseli, da nam je v tako kratkem času uspelo priti med 50 najboljših na svetu. Kapo dol igralkam, ki pa naj se spomnijo, da smo šele na polovici poti. Čaka nas še ogromno trdega dela, da bi dosegli tisto, kar si vsi skupaj želimo. Verjamem, da bomo dovolj vztrajni, da bomo po ustaljeni poti nadaljevali, ko se poleže pandemija in vse, kar danes hromi ves šport,'' je za uradno stran Nogometne zveze Slovenije (NZS) povedal štajerski strateg, ki je prejšnji mesec z varovankami občudoval prvo uvrstitev med 50 najboljših, zdaj pa je lahko zaploskal novemu rekordu.

Najboljše nogometašinje, kar jih premore Slovenija, bodo znova na delu septembra. | Foto: Blaž Weindorfer/Sportida Najboljše nogometašinje, kar jih premore Slovenija, bodo znova na delu septembra. Foto: Blaž Weindorfer/Sportida

Nogometne zelenice zaradi pandemije koronavirusa do nadaljnjega samevajo. Slovenske nogometašinje bi morale aprila nadaljevati kvalifikacijski ciklus za evropsko prvenstvo, a je višja sila dvoboja z Rusinjami in Estonkami prestavila na jesen. Če se bodo razmere za igranje izboljšale, bosta odigrana oktobra. Slovenke se potegujejo za nastop na Euru, ki bi moral po prvotnem načrtu potekati prihodnje leto v Angliji, a ga zaradi prestavitve moškega Eura (iz 2020 na 2021) najverjetneje čaka nov termin.

Slovenke v kvalifikacijski skupini A zasedajo tretje mesto. Zaostajajo le za evropskimi prvakinjami Nizozemkami in Rusinjami. Naslednja tekma jih čaka septembra, ko se bodo pomerile s Turkinjami.

Fifa lestvica (marec 2020):

1. ZDA 2181 točk
2. Nemčija 2090
3. Francija 2036
4. Nizozemska 2032
5. Švedska 2007
6. Anglija 1999
7. Avstralija 1963
8. Brazilija 1958
9. Kanada 1958
10. Severna Koreja 1940
...
24. Rusija 1708
49. Slovenija 1471
69. Turčija 1365
125. Kosovo 1104
...

Ne spreglejte