Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sreda,
1. 5. 2013,
0.28

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Dušan Kosič Sašo Udovič liga prvakov liga prvakov Real Madrid Borussia Dortmund

Sreda, 1. 5. 2013, 0.28

8 let

Kosičeva besedna igra: ''Če smo realni, si Borussia zasluži finale''

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
''Tik pred koncem sem že pomislil, da se bo Mourinho spet dvignil iz pepela. A zmanjkalo mu je nekaj minut,'' je napeto dramo, ki je Borussii prinesla najslajši poraz v zgodovini, opisal Dušan Kosič.

Zaključek srečanja na štadionu Santiago Bernabeu ni pustil nobenega ravnodušnega. Dva pozna zadetka belih baletnikov sta poskrbela za končnico, ki se je ne bi sramovali tudi v Hollywoodu. ''To je bila drama, na koncu vredna Hitchcocka. Nekaj, kar nogomet ponuja v najbolj dramatični obliki,'' je Sašo Udovič, standardni strokovni gost oddaje lige prvakov na Planet TV, iskal primerjave med slovitim angleškim filmskim režiserjem, mojstrom srhljivk, ter povratno polfinalno tekmo lige prvakov v Madridu. ''Še enkrat smo lahko videli, kaj je nogomet. Real je bil klinično mrtev, si ustvaril nekaj zrelih priložnosti, a ni zadel. Izgledalo je, da bomo gledali nezanimivo končnico, z dvema goloma pa se je vse obrnilo na glavo,'' je pojasnil Dušan Kosič, ki z nekdanjim reprezentančnim napadalcem ''zlate Katančeve generacije'' sestavlja zdaj že uigran komentatorski par. Pri obeh navijaško srce resda bije v ritmu Reala, kar pa ju ni zmotilo pri objektivni oceni, kdo si je zaslužil mesto v velikem finalu. ''Dejstvo je, da je Real pot v finale izgubil na prvi tekmi v Dortmundu. Vprašanje pa je, kaj bi bilo, če bi dosegel prvi gol v Madridu že v prvem polčasu. Ali pa v prvih desetih minutah drugega polčasa. Ker Real je potreboval samo en gol in vse je že viselo v zraku. Borussia se je zadnjih deset minut zaprla. Malce mi je žal Reala, mi pa ni žal Borussie, da je šla naprej. Zaslužila si je finale. Pač, dnevna forma njenih igralcev je bila na višji ravni od tistih, ki igrajo za Real. Lewandowski je realiziral vse priložnosti. Skoraj vse, od novega gola so ga danes delili centimetri. Lahko bi rekli Lewandowski : Real 4:3. Danes pa se je izkazalo, da ne Ronaldo, ne di Maria, ne Higuain, ne Özil niso bili na ravni Lewandowskega. Če se samo spomnimo prvih treh mrtvih priložnosti Reala,'' je Udovič poudaril razliko med španskim in nemškim velikanom, ki je odločila finalista. Ljubljančan pa je dodal še nekaj. Dejal je, da bo Borussia ne glede na to, ali bo v sredo napredoval Bayern ali Barcelona, izjemno težak tekmec v finalu za vsakogar.

Borussia položila izpit zrelosti

Rumeno-črni so imeli v tej evropski sezoni večinoma vzpone in le nekaj redkih padcev. Nenazadnje so prvič izgubili šele v Madridu, pa še to s takim rezultatom (0:2), ki jih ni zabolel, ampak po sodnikovem zaključnem pisku razveselil. ''Ko smo spremljali njihovo pot do polfinala, smo rekli, da so lepi za oko, da pa še niso zreli. Danes so položili še ta izpit. Na koncu so resda puščali vtis, da jim lahko spodleti, a če smo realni, si Borussia zasluži finale. In še nekaj je. Vedno igra dobro, ko je v drugem planu,'' se je Kosič, ki mu gre v zadnjem času izredno dobro na klopi Triglava, dotaknil finala, ki se bo 25. maja igral na Wembleyju. In kjer se bo Borussia najverjetneje pomerila s starim znancem iz bundeslige, Bayernom. Takrat je v besedo vskočil voditelj Dani Bavec in ponovil posrečeno Kosičevo besedno igro, ki jo je izrekel nenamerno. ''Realno je Borussia v finalu. Zanimivo se sliši,'' se je nasmehnil in prenesel nasmeh tudi na lica strokovnih gostov v studiu. ''Res je, nogometaši Borussie so dokaj mladi, a so tudi iz pravega testa. Zadnjih pet minut, ko je bila panika, so zdržali. Imeli so malce sreče, malce znanja in uspelo je,'' je pohvalil prvega finalista športni direktor Krke. Ni pozabil dodati, da je morala Borussia zaradi poškodbe Maria Götzeja popolno spremeniti sistem in zdržala na Santiago Bernabeuu pred 80.000 gledalci.

Včasih je težje dati gol, ko že sam vidiš žogo v mreži

Udovič je po tekmi pojasnil, da ga je navdušila obramba Borussie, predvsem tisti nogometaši, ki so bili zadolženi za pokrivanje Cristiana Ronalda. ''Borussia je bila danes vedno korak z Ronaldom,'' je omenil, nato pa se je debata zaustavila ob imenitni priložnosti Dortmunda, ko se je sam pred španskim vratarjem znašel Ilkay Gündogan, a se je z vrhunsko refleksno obrambo izkazal Diego Lopez. ''Včasih je težje dati gol, ko že sam vidiš žogo v mreži. Sašo, ti si bil napadalec, in to zagotovo veš. Takih zadev ni enostavno zaključiti,'' je dejal strateg kranjskega prvoligaša, izzvani Udovič pa potrdil njegove besede: ''Včasih si želiš zadetek bolj kot vsak, pa ne gre. To je res. Kosič je hudomušno pripomnil, da se neizkoriščene priložnosti dogajajo tudi zaradi tega, ker se pri sebi že pripravljaš na to, kako se boš veselil zadetku. Ki ga kasneje ni. Oba gosta sta se strinjala, da sta Karim Benzema, prvi strelec za Real, in Kaka popravila stvari v napadu. ''Kaka je v 25 minutah dokazal, da lahko poživi igro Reala. Mogoče ni tisti, kot smo ga vajeni iz Milana, a z njim dobi igra Reala na hitrosti. Ima izvrsten timing. Pravi Kaka manjka temu Realu,'' je mnenja Udovič, pri drugem golu galaktikov, ko se je med strelce vpisal branilec Sergio Ramos, pa je ''Dule'' pripomnil: ''Tega obramba Borussie ne bi smela dovoliti. Ramos je lahko sam čakal nekaj sekund. Danes je nadomestil Pepeja v vseh vlogah. Poleg tega, da je 'pretepal' nogometaše Borussie, je dal še gol,'' je ocenil prispevek Ramosa, ki v primeru, če bi se Real prebil v finale, v Londonu zaradi novega rumenega kartona ne bi smel zaigrati.

In še beseda ali dve o sodnikih? Če je bilo delivcem pravice ob prenosih prejšnjih tekem lige prvakov namenjenih veliko kritik in začudenih vzdihov, kako navkljub številčnim pomočnikom niso opazili nekaterih potez in jih naredili ''sporne'', je tokrat Anglež Howard Webb zadovoljil okus obeh strokovnih gostov. ''Odlično je sodil in me pozitivno presenetil. Mogoče je bila sporna le tista roka Hummelsa, to pa je tudi vse,'' je poudaril Udovič. Želimo si, da se bo tako na srečanju med Barcelono in Bayernom izkazal tudi Damir Skomina. Gledala in hkrati ocenjevala ga bo vsa nogometa Evropa ....

Ne spreglejte