Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Ponedeljek,
24. 8. 2009,
8.50

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Ponedeljek, 24. 8. 2009, 8.50

8 let

Koren in Ačimovič v polno, Šeliga zaklenil vrata

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Kar nekaj slovenskih nogometnih legionarjev se je konec minulega tedna znašlo v osrednjih vlogah. Med strelce sta se vpisala Robert Koren in Milenko Ačimovič.

Anglija West Bromwich Albion je v 4. krogu druge angleške lige, priljubljenega tekmovanja ''championship'', pred domačimi gledalci ugnal Ipswich Town (2:0). Na štadionu Hawthorns se je med strelce vpisal tudi Robert Koren in dosegel prvi zadetek v tej sezoni.

Kapetan slovenske izbrane vrste, ki je blestel na nedavni kvalifikacijski tekmi s San Marinom (dvakratni strelec), je odigral 84 minut, mrežo gostov pa je zatresel v 38. minuti. WBA je v štirih krogih zbral deset točk, trenutno pa zaseda četrto mesto. Watford je - znova brez pomoči Jureta Travnerja - doma remiziral z Blackpoolom (2:2).

Avstrija Dunajska Austria je v 5. krogu avstrijskega prvenstva v gosteh odpravila Sturm (1:0). Zmagoviti zadetek v Gradcu je po strelu z glavo v 79. minuti prispeval Milenko Ačimovič. Nekdanji kapetan slovenske reprezentance, ki se je med strelce vpisal tudi med tednom v evropskem tekmovanju (liga Europa), je tako pomagal ''vijolicam'' do prvega mesta na avstrijski prvoligaški razpredelnici. Magna iz Wiener Neustadta je remizirala proti branilcu naslova - Red Bull Salzburgu (1:1). Sašo Fornezzi je branil vseh 90 minut, zadetek pa je prejel po hudi napaki branilca.

Belgija Gent je v 4. krogu belgijskega prvenstva pred domačimi gledalci prepričljivo ugnal Lokeren (4:1), na lestvici pa zaseda visoko drugo mesto. Za vodilnim Anderlechtom zaostaja le dve točki. V soboto sta dočakala priložnost oba slovenska legionarja. Marko Šuler je odigral vseh 90 minut, Zlatan Ljubijankič, ki je prispeval podajo za en zadetek, pa je igrišče zapustil šest minut pred zaključnim sodniškim piskom. Cercle Brugge Dejana Kelharja (odigral vseh 90 minut, v 16. minuti pa prejel rumeni karton) je v gosteh ugnal Mouscron (1:0).

Italija Udinese je v uvodnem krogu prve italijanske lige osvojil točko proti Parmi (2:2), izenačujoči zadetek pa dosegel v izdihljajih srečanja. Samir Handanovič je na štadionu Friuli med vratnicama ''črno-belih'' stal vseh 90 minut. Slovenska mlada upa pri branilcih naslova iz Milana - Rene Krhin in Vid Belec - nista kandidirala za nastop proti Bariju (1:1), ki se je na presenečenje zbranega občinstva na štadionu San Siro končal brez zmagovalca.

Novopečeni italijanski drugoligaški klub Gallipoli, ki je pred kratkim v svoje vrste pripeljal prvega vratarja mlade slovenske reprezentance Jana Koprivca, je v petek v uvodnem krogu Serie B remiziral pri Ascoliju in osvojil točko (1:1). Mladi Primorec se je izkazal s številnimi izvrstnimi posredovanji, zaradi katerih mu na koncu iz rok ni ušlo priznanje za najboljšega posameznika dvoboja. Njegov starejši rojak in stanovski kolega Jasmin Handanovič zaradi poškodbe ni kandidiral za srečanje med Mantovo in Triestino (0:0).

Nizozemska V 4. krogu nizozemskega prvenstva je na vratih Sparte iz Rotterdama blestel Aleksander Šeliga. Slovenski reprezentant, ki je branil vseh 90 minut, je ohranil nedotaknjeno mrežo na zahtevnem gostovanju pri Ajaxu (0:0). Na znameniti Areni v Amsterdamu je ubranil 15 udarcev, nogometaši Ajaxa pa so proti njegovim vratom ''izstrelili'' kar 40 strelov. Vitesse je razočaral privržence z domačim porazom proti Den Haagu (1:3). Ob polčasu, ko je bil na semaforju izpisan rezultat 0:2, je Dalibor Stevanovič le stežka sprejel odločitev trenerja Huga Broosa, da ne bo več nadaljeval srečanje. Nekdanji nogometaš Domžal in Real Sociedada je ''v afektu'' protestno zapustil slačilnico in štadion, po srečanju pa se je vrnil in soigralcem opravičil za nesmotrno dejanje. Groningen Tima Matavža je remiziral pri Venloju (2:2), vsi zadetki pa so padli v prvem polčasu. Nekdanji napadalec Novogoričanov je odigral 59 minut.

Nemčija Köln ostaja brez zmage tudi po tretjem krogu nemškega prvenstva. ''Kozlički'' so v soboto gostili Eintracht Frankdurt, mreži pa sta ostali nedotaknjeni (0:0). Prvič v tej sezoni se je v začetni postavi znašel kapetan Kölna Milivoje Novakovič, ki je odigral vseh 90 minut, šest minut manj pa Mišo Brečko. Bochum je dan kasneje prišel do prve zmage v tej sezoni. Z 1:0 je ugnal berlinsko Hertho. Zlatko Dedič je pri gostiteljih v igro vstopil v 77. minuti.

V drugi nemški ligi je Koblenz Mateja Mavriča izgubil na gostovanju pri Fortuni v Düsseldorfu (0:1). Pirančan je odigral vseh 90 minut, prejel pa je tudi rumeni karton. Augsburg je brez poškodovanega Gorana Šukala v gosteh odpravil Arminio Bielefeld (2:1).

Francija V 3. krogu francoskega prvenstva je izmed slovenskih legionarjev na igrišče stopil le Valter Birsa. ''Njegov'' Auxerre je moral doma priznati premoč Lyonu (0:3), Primorec pa je v igro vstopil v 69. minuti. Sochaux je izgubil pri Montpellieru (0:2), Bojan Jokič je dvoboj spremljal s klopi za rezervne igralce, Grenoble pa je v nedeljo ostal brez domačih točk proti Lensu (1:2). Boštjan Cesar ni kandidiral za tekmo. Izmed ''slovenskih'' klubov je po treh krogih najvišje uvrščen Sochaux (15. mesto), Grenoble (18.) in Auxerre (20.) pa sta brez točk pri dnu.

Rusija Oba slovenska legionarja v najmočnejšem ruskem klubskem razredu sta konec tedna doživela poraza. Saturn Denisa Haliloviča (igral vseh 90 minut) je izgubil na gostovanju pri Moskvi (0:3), Tom Tomsk Aleksandra Radosavljeviča (na igrišču prebil vseh 90 minut) pa pri Spartaku iz Nalčika (1:3).

Portugalska Nacional je v 2. krogu portugalskega prvenstva gostoval pri branilcu naslova v Portu in pričakovano ostal brez točk (0:3). Nejc Pečnik je v igro vstopil v 60. minuti.

Ne spreglejte