Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Petek,
3. 10. 2014,
8.58

Osveženo pred

3 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

NK Olimpija NK Olimpija NK Maribor NK Maribor Aleksander Šeliga Darko Karapetrović

Petek, 3. 10. 2014, 8.58

3 leta, 10 mesecev

Kapetan Olimpije: Vsa čast Mariboru v Evropi, a tudi mi imamo svoje želje

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Če je Maribor v torek z remijem v Nemčiji dočakal vrhunec prvega dela sezone in občudoval polne tribune v Schalkejevem domu, bo podoben občutek v soboto v Ljudskem vrtu spremljal nogometaše Olimpije.

Zeleno-beli se bodo napotili v Maribor, k največjemu tekmecu, ki dosega uspeh za uspehom in v marsikaterem pogledu velja za vzor ljubljanskemu klubu. Zmaji se bodo po neprijetnih izkušnjah s sramotno praznimi Stožicami lahko v Ljudskem vrtu srečali s polnimi tribunami, kjer bo ogromno navijačev, ki bodo navdušeno pozdravili evropsko razigrane vijolice, bo pa treba prišteti tudi veliko privržencev zeleno-belih.

Še vedno se v velikem loku izogibajo Stožicam, gostovanj pa ne izpuščajo, sploh takšnih, ki pomenijo več kot le tekmo. Če dodamo še rojstnodnevni praznik, ki bo olepšal derbi tako Violam kot Green Dragonsom, bi bila navijaška kulisa v soboto v mestu ob Dravi lahko popolna. Prijateljska tekma s Chelseajem, ki je poleti razvajala ljubitelje nogometa v prepolnih Stožicah, je igralcem Olimpije odprla oči in poskrbela za skomine. Takrat so žareli od sreče, hkrati pa spoznali, kako bi lahko igrali lažje, boljše, predvsem pa drugače, če bi jih bodrile polne tribune. Kaj vse bi lahko počeli bolj sproščeno in še z večjo motivacijo ... A tega ne morejo, takšna je kruta realnost obiskov srečanj v Ljubljani in še nekaj časa bo podobno.

Trener Karapetrović ne čuti pritiska

Morda pa zanimanje kmalu dvigne in na pozitivno plat zasuka udaren rezultat z derbija. Če bi Olimpija premagala vijolice v gosteh in jih po odmevnem evropskem nastopu v Gelsenkirchnu ujela na napačni nogi, bi ubila več muh na en mah. Prehitela bi jih na lestvici in opozorila, da se bo v tej sezoni z njimi resneje srečevala v boju za najvišja mesta, hkrati pa dokazala, da ima kakovost, s katero lahko branilcem državnega naslova zada smrtni udarec.

Mariborčani so že nekaj minut po velikem remiju pri Schalkeju opozarjali na pomembnost slovenskega derbija z Olimpijo. Tako bosta zelo dobro pripravljeni obe strani, kar lahko po dolgem času zagotavlja zanimiv derbi s tekmecema, ki sta na lestvici drug ob drugemu. V preteklosti ni bilo tako, saj je prednost Maribora pogosto znašala tudi več kot deset točk.

Kakšno je trenutno stanje v ljubljanskem taboru? Trener Darko Karapetrović ima vedno manj težav s poškodovanimi igralci, visoka zmaga nad Koprom pa je poskrbela za vse, kar je kot strateg potreboval za dvig samozavesti po nesrečnem porazu v Novem mestu. Prvem in za zdaj edinem v tej sezoni, kar dviguje optimizem pred večnim derbijem: "Ne obremenjujem se z Mariborom. Verjamem, da je podobno z igralci. Ne čutimo pritiska," sporoča trener, ki tesno sodeluje s pomočnikom Aleksandrom Radosavljevićem.

Kranjčan je pred štirimi leti v Južni Afriki slačilnico delil z zdajšnjim kapetanom Olimpije, ki pravi: "Vemo, kaj nas čaka. Največja tekma v jesenskem delu prvenstva, na kateri pričakujem poln štadion in pravi športni boj," napoveduje izkušeni vratar, ki je v mestu ob Dravi skoraj vedno odlično branil.

Kakšno je razmerje moči med najboljšima kluboma?

Poškodba ga je za nekaj krogov oddaljila od mesta med vratnicama, zdaj mu gre na bolje in bi se lahko vrnil v začetno postavo. O tem bo imel končno besedo trener Karapetrović, sam pa od sobotne tekme pričakuje največ, kar lahko slovenski klubski nogomet ponudi v tem trenutku.

"Srečali se bosta dve daleč najuspešnejši moštvi z bogato tradicijo, ki v tej sezoni navdušujeta. O Mariboru ne bi izgubljal odvečnih besed, ker vemo vse o njih. So izjemna ekipa, ki v vsakem trenutku ve, kaj hoče. Mi pa igramo konstantno dobro v državnem prvenstvu in dosegamo bistveno boljše rezultate kot v pretekli sezoni. Zanimivo pa bo videti, kakšno je dejansko razmerje moči med najboljšima slovenskima kluboma," pred tekmo, ki predstavlja vrhunec Prve lige Telekom Slovenije, razmišlja Aleksander Šeliga.

Celjan se zaveda, da Olimpija ne more ničesar izgubiti. V Ljubljano se želi vrniti neporažen. "Vsa čast uspehom Maribora v Evropi, a tudi mi imamo svoje želje. Verjamem, da naše moštvo ne bo podleglo pritisku polnega Ljudskega vrta," je prepričan pred derbijem 12. kroga Prve lige Telekom Slovenije, pa tudi prvega večnega derbija v tej sezoni, saj je bil tisti v Stožicah, mišljen za začetek avgusta, prestavljen na novi, za zdaj še nedoločeni termin.

Ne spreglejte