Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
16. 3. 2016,
7.38

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

nogomet Atletico Madrid Diego Simeone Jan Oblak Jan Oblak

Sreda, 16. 3. 2016, 7.38

6 let, 6 mesecev

Jan Oblak bo počasi vzljubil madridske marčevske večere

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Foto: Reuters

"Pomembno je le, da smo napredovali," je po drami enajstmetrovk, ki je Atletico Madrid še tretjič zapored, drugič z njim med vratnicama, popeljala v četrtfinale lige prvakov, povedal Jan Oblak.

Pred skorajda natanko letom dni si je Atletico, tudi takrat na prijeten madridski marčevski večer, pot v četrtfinale najboljšega evropskega klubskega tekmovanja utrl po enajstmetrovkah, takrat proti Bayerju Leverkusnu.

To je bila tekma, v kateri je Jan Oblak izkoristil poškodbo Miguela Angela Moye v prvem polčasu, zaklenil svoja vrata in stopil na mesto, ki je bilo poleti 2014, ko je njegov zdajšnji delodajalec zanj odštel rekordnih 16 milijonov evrov, zanj tudi rezervirano.

Na mesto poveljnika zadnje vrste Atletica, ki ji bo prinašal mirnost in skrbel, da bo ta takšna, kakršna je že zadnjih nekaj sezon, v katerih je vseskozi pri evropskem in seveda španskem nogometnem vrhu.

Prav na takšen položaj se je pri vsega 23 letih slovenski reprezentant tudi dokončno postavil. Tekma proti PSV Eindhovnu, na kateri so navijači na prvi gol čakali vse do enajstmetrovk, je bila že 25., ki jo je v tej sezoni končal z nedotaknjeno mrežo v vseh tekmovanjih.

Toliko tekem brez prejetega zadetka med vratarji, ki so na plačilnih seznamih klubov iz petih najboljših evropskih lig (Anglija, Španija, Nemčija, Italija in Nizozemska), ni zbral nihče več.

S Fernandom Torresom se je Jan Oblak objemal lani proti Bayerju Leverkusnu in tudi letos, ko je Atletico pot v četrtfinale lige prvakov našel mimo PSV. | Foto: Reuters S Fernandom Torresom se je Jan Oblak objemal lani proti Bayerju Leverkusnu in tudi letos, ko je Atletico pot v četrtfinale lige prvakov našel mimo PSV. Foto: Reuters

Osrečil ga je tisti, ki naj bi bil nasprotnikov adut

Tudi v torek zvečer je na polnem Vicenteju Calderonu v Madridu dobro poveljeval obrambi nogometašev v rdeče-beli športni opravi, bil v dolgih 120 minutah igre vseskozi na pravem mestu in z dvema posredovanjema vnesel mir med soigralce.

Pri enajstmetrovkah se, podobno kot Jeroen Zoet na strani Nizozemcev, ni najbolj izkazal. Prvih sedem strelov je končalo v njegovi mreži. V osmo ga je osrečil rezervist PSV Luciano Narsingh, ki je na igrišče prišel tik pred koncem podaljškov in naj bi bil adut Nizozemcev. Žogo je poslal v prečko in Oblak je postal eden izmed junakov, ki jih zdaj slavijo v Madridu.

Za odločilno enajstmetrovko stoji veliko ljudi

 | Foto: Reuters Foto: Reuters

Med najbolj veselimi novega uspeha Atletica je bil zagotovo njegov trener, ki je klub, s katerim je navduševal tudi kot igralec, v zadnjih letih spet postavil na evropski zemljevid. "Za odločilno enajstmetrovko Juanfrana stoji veliko ljudi in trdega dela. Sijajno je, da smo se spet uvrstili v četrtfinale," je na delo vseh v klubu v svojem slogu najprej opozoril Diego Simeone.

"Za nami je zelo zahtevna tekma. PSV je odličen tekmec, zato smo zelo veseli. Veseli me izjemna podpora občinstva kot tudi dejstvo, da smo tekmo končali s kar nekaj zelo mladimi nogometaši, ki so pokazali, da so sposobni največjih izzivov," je še povedal Argentinec, ki na klopi Atletica sedi od decembra 2011.

V manj kot petih letih ga je popeljal do lovorik v španskem prvenstvu, pokalu in superpokalu. Ob uspehih v ligi prvakov, v kateri je bil od zmage leta 2014 oddaljen le nekaj minut, je osvajal tudi v Evropi. Bil je zmagovalec evropske lige in evropskega superpokala.

Pomembno je le, da jim je uspelo

"Pomembno je le, da smo napredovali. Vedeli smo, da ne bo lahko, saj je PSV sijajna ekipa. Tudi lani smo se v četrtfinale uvrstili po enajstmetrovkah, a to ni pomembno. Šteje le, da nam je uspelo," je po tekmi mirno razlagal Oblak, ki je pot med zvezde začel pri Olimpiji.

23-letni Slovenec je v torek zvečer še 25. v tej sezoni zaklenil svoja vrata. | Foto: Reuters 23-letni Slovenec je v torek zvečer še 25. v tej sezoni zaklenil svoja vrata. Foto: Reuters "Med enajstmetrovkami ni lahko. Vseskozi moraš biti zbran, nekaj je tudi sreče, a vedno ti ne uspe. Nam k sreči je. To je na koncu tudi najbolj pomembno. Da smo se uvrstili med najboljših osem. Ni pomembno, kako," je bil vesel vratar Atletica, ta se je v četrtfinale uvrstil že tretjič zapored, v sezoni 2014/15 je igral celo v finalu. Pohvalil je tudi soigralce. "Bil sem miren, saj sem videl, da so zelo samozavestni. Bil sem prepričan, da bodo pri izvajanju enajstmetrovk uspešni," je povedal.

Ne zanima ga, kaj bo na žrebu

"Ni pomembno," je Oblak odgovoril na vprašanje o željah za četrtfinale in podobno odgovoril tudi na vprašanje, ali bi bil vesel novih tekem proti klubu, iz katerega je pred letom in pol prišel v Madrid. Lizbonski Benfici, ki si je mesto v žrebu četrtfinala zagotovila z zmago nad Zenitom. "Ni pomembno. Proti vsakemu se bomo morali zelo potruditi za napredovanje," se ni pustil zmesti Oblak, ki v tej sezoni brani sijajno.

Gol prejme šele na vsakih 224 minut

V španski ligi, v kateri je s soigralci na visokem drugem mestu, je na 29 tekmah kar 19-krat ohranil nedotaknjeno mrežo. Le 19 žog je končalo v njegovi mreži. V ligi prvakov mu je to uspelo kar na šestih tekmah od osmih, ki jih je v tej sezoni odigral Atletico. Prejel je le tri gole.

Na 37 tekmah je dobil le 15 golov - v španskem pokalu, od katerega so se Madridčani poslovili v četrtfinalu, ni branil -, kar pomeni, da gol prejme enkrat na 224 minut. Sijajna statistika, h kateri so seveda veliko pripomogli tudi njegovi soigralci. Skupaj tvorijo najbolj trdno obrambo evropskega nogometa ta hip.

Dokončno je lahko pozabil na leto 2014

Oblak je bil z Atleticom letos in lani v Evropi na srečnejši in tudi spretnejši strani drame enajstmetrovkami. Toda to ne pomeni, da ima na strele z bele točke le lepe spomine. Še zdaleč ne. Poskrbeli so za enega najbolj grenkih, če ne celo najbolj grenkega na njegovi mladi nogometni poti. Z Benfico je leta 2014 prav po enajstmetrovkah v Torinu izgubil veliki finale evropske lige proti Sevilli.

Ne spreglejte