Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Sreda,
27. 5. 2009,
12.40

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sreda, 27. 5. 2009, 12.40

8 let

Ferguson: Želimo med nogometne bogove

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Če bo Manchester United drevi premagal Barcelono v finalu nogometne lige prvakov, bo Alex Ferguson postal drugi trener po Bobu Paisleyju, ki se bo lahko pohvalil s tremi naslovi evropskega prvaka.

Alex Ferguson, ki je trener Manchestra Uniteda že neverjetnih 22 let, je naslov evropskega prvaka osvojil leta 1999 in lani. Zdaj ima priložnost, da na prestol Stare celine stopi še tretjič, s čimer bi izenačil rekord Boba Paisleyja, ki je tri naslove evropskega prvaka osvojil z Liverpoolom.

Hkrati bo v primeru zmage Manchester United postal prva ekipa, ki ji uspelo osvojiti dva zaporedna naslova v ligi prvakov, ki obstaja od leta 1992. ''Jasno je, da me takšni dosežki mikajo. Veliko je bilo že ekip, ki so poskušale nekaj podobnega, a jim ni uspelo. Upam, da nam bo,'' si je zaželel škotski trener in nadaljeval: ''Pričakujem zelo zanimivo tekmo. Spremljal sem nedavni derbi španske lige, ko je Barcelona s 6:2 premagala Real. To za Madridčane ni bil poraz, to je bilo ponižanje. Na tej tekmi je bilo vidno, česa so Katalonci sposobni. Čeprav so zaostajali in bili v slabem položaju, so prišli do preobrata in poteptali tekmeca. Jasno so dali vedeti, da se ti, če padeš v njihov 'stroj', ne obeta nič dobrega.'' Sedeminšestdesetletni trener, ki se lahko pohvali že s kopico lovorik, v Rimu pričakuje zanimivo tekmo. ''Nobena izmed ekip ne bo želela oddati žoge. Tako Manchester United kot Barcelona sta moštvi, ki radi držita žogo v svoji posesti. Zato bo zelo zanimivo videti, kdo se bo bolje znašel,'' je še povedal Ferguson.

V finalu najboljši ekipi

''Če želimo med nogometne bogove, moramo osvojiti ta naslov. To je odlična priložnost, da se postavimo ob bok največjim v zgodovini nogometne igre. Verjamem, da nam bo uspelo. Sicer pa je naša ekipa zelo mlada in lahko v prihodnosti naredi še marsikaj. Toda zakaj bi čakali, novo lovoriko bomo skušali osvojiti že zdaj,'' si je zaželel Ferguson in še dodal: ''Želimo si zmagati v kateremkoli tekmovanju nastopamo. Ne bo nam lahko, a sem optimističen. Mislim, da bo tekmo odločila obramba. Ko moji branilci igrajo tako, kot znajo, jim ni para. Če bodo igrali dobro, se lahko nadejamo zmage. Toda za zmago je potrebno zabiti gol in zato lahko napovem, da bodo finale odločili igralci, ki kreirajo igro in zabijajo gole. Bomo videli, kaj se bo zgodilo. Eno je jasno. Obeta se veliki in zgodovinski finale. Čeprav so imeli nogometaši Barcelone veliko sreče, da so se prebili do finala, so si mesto v njem povsem zaslužili. Nenazadnje so zabili največ golov od vseh ekip v tekmovanju in že skozi celotno sezono igrajo spektakularno. Na drugi strani smo mi, ki smo v zadnjih dveh letih osvojili vse, kar se je osvojiti dalo, nedvomno sta v finalu najboljši ekipi na svetu ta hip. Zato bo ta spektakularen.''

Kapetan bo nared

Manchester United, ki je Barcelono sicer izločil v polfinalu minule sezone lige prvakov, ko je zmagal s skupnim izidom 1:0 (edini gol je zabil Paul Scholes), bo sicer v skorajda popolni zasedbi.

Manjkal bo le kaznovani Darren Fletcher, nekaj težav s poškodbo pa ima kapetan Rio Ferdinand, ki v zadnjem času ni igral, a bo skorajda zagotovo tokrat stisnil zobe in zaigral. Če bi se slučajno zgodilo, da vseeno ne bo mogel nastopiti, pa naj bi ga nadomestil severnoirski reprezentant Jonny Evans. V zvezni vrsti naj bi poleg standardnih igralcev priložnost od prve minute dobili Ji Sung Park, Anderson in veteran Ryan Giggs, povsem v konici napada pa bo igral Wayne Rooney. Prvi zvezdnik Cristiano Ronaldo je imel manjše težave s kolenom, a naj bi bil po zagotovilih klubskih zdravnikov že nared.

Ne spreglejte