Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Ponedeljek,
1. 9. 2014,
16.36

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Ponedeljek, 1. 9. 2014, 16.36

7 let, 12 mesecev

Domžalski in slovenski junak, ki žal brani v napačnem času

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Ko so Domžale premagale Maribor z 2:0, je postalo jasno, da ima Slovenija novega rekorderja. Vratar Nejc Vidmar je niz nepremaganosti podaljšal na 720 minut ter dokazal, da je v imenitni formi.

Gorica, Celje, Zavrč, Rudar, Krka, Luka Koper, zdaj še Maribor ... Nogometaši omenjenih klubov so se v tej sezoni trudili na vse kriplje, da bi zatresli domžalska vrata, a tega užitka niso dočakali. Ali njihovi streli niso zadeli cilja, ali jih je zaustavila domžalska obramba, ali pa jim je načrte prekrižal Nejc Vidmar. Vratar, ki je zaznamoval dozdajšnji del sezone, je zaklenil vrata prav na vseh tekmah, za nameček pa postavil še nov absolutni državni rekord.

Pred derbijem med Domžalami in Mariborom se je na veliko šušljalo o 62. minuti. Za izboljšanje starega vratarskega prvoligaškega rekorda v nepremaganosti, ki je bil več kot 20 let v lasti Boška Boškovića, je namreč moral prvi vratar Domžalčanov brez prejetega gola zdržati vsaj 62 minut. Mnogi so menili, da nevsakdanje priložnosti ne bo zmogel pretopiti v novi mejnik, saj je v Domžalah gostoval najboljši slovenski klub Maribor. A so se dvomljivci motili, saj je vodilna Elsnerjeva četa z nedotaknjeno mrežo odpravila tudi branilce naslova, novopečene udeležence lige prvakov, Vidmar pa se uvrstil na seznam rekorderjev.

Delo s Filipovskim in Strajnarjem se je začelo obrestovati

Petindvajsetletni Ljubljančan je nogometno kariero začel pri Krimu. Za kratek čas jo je nadaljeval pri Olimpiji, tisti starejši, ki je stanovala še za Bežigradom in po sezoni 2004/05 neslavno finančno pogorela, nato pa ga je pot popeljala v Domžale. Tam je našel primerno oazo za kakovostno delo, postopno dvigal letvico, vmes nosil tudi dres mlade izbrane vrste, zdaj pa postal najbolj ''vroči'' vratar Prve lige Telekom Slovenije in nerešljiva uganka za vse napadalce.

Na derbiju proti Mariborčanom so njegove spretnosti občudovali najboljši posamezniki vijolic. Marcos Tavares, Agim Ibraimi, Jean-Philippe Mendy ... Vseeno. Čeprav so nevarno streljali na domžalska vrata, je Vidmar spretno preprečil, da bi žoga končala za njegovim hrbtom. Dolgoletno delo z nekdanjim trenerjem vratarjev Domžal Filipom Filipovskim ter njegovim naslednikom Janezom Strajnarjem se je začelo obrestovati na najlepši možni način.

Da je rekorder, so mu najprej sporočili soigralci s klopi

Z 62. minuto, ki je v statističnem pogledu prinašala enega izmed vrhuncev sobotnega večera, se ni obremenjeval. Da je postavil rekord, je med srečanjem izvedel šele po radostnih klicih soigralcev s klopi.

''V drugem polčasu sem se poskušal zbrati. Pogled na semafor in igralni čas sem zameglil. To, da sem postavil rekord, sem dojel šele takrat, ko so se fantje s klopi začeli dreti in mi čestitali. Takrat pa niti ni bilo časa za razmišljanje, saj smo že naslednjo minuto dosegli gol, tako da je bilo super,'' se je po sladki zmagi nad vijolicami smejalo vratarju Domžalčanov, ki je v peti minuti doživel nenavaden prizor. Takrat je Maribor prejel prvi gol, Vidmarja pa je navdušila reakcija polnih tribun. Takšnega prizora ni vajen. ''Kar naježil sem se. To se v Domžalah ni velikokrat zgodilo,'' je priznal.

Najlepša hvala soigralcem

Ko je po tekmi zapuščal slačilnico, je najprej nesel v jekleni konjiček številna darila, prednjačile so cvetlice, nato pa se je ustavil pred predstavniki sedme sile.

''Glede nagrad sem spravil žogo, soigralce pa bom v torek, ko bomo začeli trenirati, prosil za podpise. Opravili so vrhunsko delo, skoraj več kot sam, tako da nisem imel praktično nekih resnih posredovanj. Hvala jim,'' se je zahvalil soigralcem, ki so v sodelovanju z razigranim Vidmarjem poskrbeli, da imajo vodilne Domžale na razpredelnici v rubriki prejetih zadetkov še vedno ničlo. Pa čeprav so odigrale že sedem tekem, kar je sila redek pojav v svetu, kaj šele v nogometni Sloveniji.

''Naša filozofija je ne prejeti zadetka in poizkušati izkoristiti vsako napako in zadeti. Zdaj nam gre super, a v športu se hitro zalomi. Ko bomo dobili prvi gol, se bo videlo, kakšna ekipa smo. Ali smo dozoreli ali ne. Gol bomo prejeli slej ko prej. Gojiti neke iluzije, da ga ne bo, je smešno. Po nekaj zmagah ne letimo, ampak še vedno ostajamo skromni. Moramo še naprej garati. Tako, kot nas je pripeljalo do sem,'' je zaupal vodilo, ki se ga bo poskušal držati domžalski tabor.

Mariborčane doživlja za prve favorite

Nejc poskuša ostati skromen in se noče izpostavljati. ''Nikoli se ne bom. Na igrišču nas je 11, tako da gredo vse zahvale fantom, ki so izredno igrali,'' je označil junake velike zmage nad branilci naslova. Mariborčanom čestita za uvrstitev v ligo prvakov in jih doživlja kot prve favorite za osvojitev prvenstva. ''Nismo favoriti. S takšno ekipo, kot je Maribor, se ne moremo primerjati na dolgi rok. Vemo, kaj pomeni Maribor v Sloveniji.''

Podobno kot trener Luka Elsner noče niti za trenutek postati talec evforije. ''Zdaj moramo umiriti žogo. Komaj sedem krogov je za nami. Sezona bo še dolga, treba pa je le držati to raven. Dokler nam gre, tako kot pravi naš trener, zakaj pa ne bi premikali mejnikov? Smo pa še malce premajhni, da bi se na dolgi rok primerjali z Mariborom. Ostajamo skromni, če pa bo kdaj priložnost za kaj več, potem jo bomo želeli izkoristiti. Zakaj pa ne? Saj smo športniki. Živiš z namenom, da nekaj osvajaš.'' Osnovni cilj Domžal ostaja preboj v Evropo, Vidmar pa je prepričan, da je z ekipo, s katero razpolaga Luka Elsner, čeprav je pred dnevi ostal brez Saše Aleksandra Živca, to možno doseči.

Napake so ga naredile močnejšega

V prejšnji sezoni se je soočal tudi s tekmami, po katerih bi najraje pozabil na vratarske rokavice. Nekajkrat so se mu pripetili spodrsljaji, ki se jih težko povezuje z najbolj zahtevno nogometno ravnijo, a so mu soigralci takoj stopili v bran. ''To te naredi močnejšega. Iz vsake napake se učiš ter poskušaš nekaj povleči,'' verjame v to, da so mu tudi takšne izkušnje pomagale do zdajšnje podobe nepremagljivega vratarja, ki brani v življenjski formi.

Je njegov naslednji izziv ohraniti nepremaganost 1000 minut? O tem se je le nasmejal in dejal, da bodo poskušali ostati brez gola čim dlje, nato pa v resnem tonu nadaljeval: ''Zdaj prihajajo novi nasprotniki, Radomlje. To bo za nas derbi in bo zelo neugodno, če ne bomo resno vzeli tekme. Moramo biti taki, kot smo bili proti Mariboru. Potem se nimamo ničesar bati,'' napoveduje pred dvobojem vodilnega in zadnjeuvrščenega kluba, ki spadata pod isto občino.

Nejc ima v sanjski sezoni le eno smolo. Brani v napačnem času, kar zadeva člansko reprezentanco. Čeprav je to njegova velika želja, podobno velja tudi za dokazovanje v tujini, bo v obdobju, ko kraljujeta Samir Handanović in Jan Oblak, skrajno težko prišel do priložnosti za nastop. Nasploh ima Slovenija ogromno vrhunskih vratarjev. To je igralno mesto, kjer majhna dežela na sončni strani Alp, gledano v svetovnem merilu, spada med elito. Tako kot spada že zdaj med slovensko elito Nejc Vidmar, novi slovenski prvoligaški rekorder.

Ne spreglejte