Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sobota,
19. 9. 2015,
9.58

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

slovenska nogometna reprezentanca

Sobota, 19. 9. 2015, 9.58

7 let, 12 mesecev

Dinastija Tiganj še ni rekla zadnje

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Se še spominjate Senada Tiganja? Nekdanji slovenski reprezentant je pred 13 leti doživel vrhunec z nastopom na SP 2002, zdaj pa je najbolj ponosen na sina Erwina, ki se seli v Nemčijo.

Dinastija Tiganj drži pokonci jeseniški nogomet. Trije brati, pri katerih ima Senad Tiganj dvojno vlogo, saj je tako direktor kot tudi nogometaš Jesenic, pomagajo tretjeligaškemu klubu in zastopajo njegove barve. Čeprav prihaja klub iz slovenske zibelke hokeja na ledu, je v zadnjih letih podaril Sloveniji tudi nekaj zelo dobrih nogometašev.

Med njimi je največje uspehe dosegel branilec Rijeke in standardni slovenski reprezentant Miral Samardžić, pred njim pa se je največkrat na naslovnicah znašel napadalec Tiganj, ki je najbolj ponosen na kvalifikacijsko tekmo med Slovenijo in Ferskimi otoki. Takrat se je za Bežigradom vpisal med strelce, dvignil na noge navijače slovenske izbrane vrste in "zlati Katančevi generaciji" s strelskim prvencem pomagal do preboja v Južno Korejo.

Snubili so ga tudi Italijani, a se je odločil za Nemce

Njegovo odmevno nogometno pot nadaljujeta sinova. Starejši Erwin Tiganj je star 16 let in igra v napadu. Rad bi stopal po očetovih stopinjah. Da je talentiran, je opazil tudi nemški drugoligaški klub Karlsruher SC. Z njim je sklenil pogodbo, tako da se je mladi Jeseničan že preselil v Nemčijo.

Erwin je pred tem nabiral izkušnje pri Olimpiji, se nato za kratek čas vrnil na Jesenice, nato pa krenil v domovino aktualnih svetovnih prvakov v nogometu, kjer je pred več kot desetletjem igral tudi njegov oče.

"Erwin je na dobri poti, saj velja Nemčija poleg Nizozemske za eno najprimernejših držav za razvoj mladih igralcev," je pojasnil oče Senad, ki se je pri sinu spogledoval tudi s ponudbo nekaterih večjih italijanskih klubov, a se je zaradi številnih primerov, v katerih so se nadarjeni mladi Slovenci v preteklosti opekli pri izbiri, raje odločil za nemškega drugoligaša.

"Nemci dajo veliko na delo in odnos. Če nič drugega, se bo naučil njihovih navad in discipline," je poudaril nekdanji napadalec Olimpije.

Tri brate vodi izkušeni Suad Beširević

Senad se je pri okroglih 40 letih odločil, da nogometnih čevljev še ne bo obesil na klin. Na Jesenicah je direktor kluba, ki mu želi pomagati tudi kot igralec. "Jesenice so moj klub. Tudi drugim igralcem je odprl novo pot, zato smo dolžni, če mu že ne moremo pomagati finančno, da ga dvignemo na drugačen način," sporoča štirikratni slovenski reprezentant, ki je še pred dvema letoma igral v Avstriji, nato pa se popolnoma posvetil jeseniškemu klubu.

Njegova kariera je zelo razgibana, poleg številnih slovenskih prvoligaških klubov si je nogometni kruh služil v Izraelu, Ukrajini, Belgiji, Nemčiji in Avstriji.

Barve Jesenic tako v tej tretjeligaški sezoni branijo kar trije Tiganji. Poleg Senada nastopata še njegova brata Ernad Tiganj, ki je tudi trener kadetske ekipe, in Semir Tiganj. Vodi jih Ljubljančan Suad Beširević, ki je v bogati karieri vodil tudi Olimpijo, kot igralec pa v dresu banjaluškega Borca pred 27 leti osvojil jugoslovanski pokal.

Na Jesenicah tako ne manjka znanih nogometnih obrazov. Morda se jim čez čas pridružita še Erwin in Denny …

Ne spreglejte