Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sreda,
11. 2. 2009,
8.38

Osveženo pred

7 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Natisni članek

Sreda, 11. 2. 2009, 8.38

7 let

Celjani zavračajo očitke SPINS-a

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Tehnični vodja nogometnega kluba MIK CM Celje Borut Arlič je ponudil svoj pogled na ''afero'', ki se je v knežjem mestu zakuhala ob obtožbah sindikata SPINS in domnevni diskriminaciji treh igralcev.

Na obtožbe SPINS-a, ki se nanašajo na nepoštene igrice klubskega vodstva celjskega nogometnega prvoligaškega kluba do treh igralcev: Aleša Puša, Gregorja Režonje in Slaviše Dvorančiča, so se odzvali v taboru jesenskih podprvakov. ''Očitno ima vsak svojo verzijo. Lahko potrdim, da smo se skušali dogovoriti, da bi z omenjenimi igralci sporazumno prekinili pogodbo. Tako se je odločilo strokovno vodstvo. Navkljub namigovanjem, češ da je tako odločil predsednik ali pa tehnični vodja, lahko potrdim, da smo bili na sestanku z igralci štirje predstavniki kluba, med njimi tudi trener in jim razložili situacijo. Dejstvo je, da imamo preobširni igralski kader. Nobeden od nas ne misli, nočem da bi se kaj narobe razumelo, da so omenjeni igralci slabi. A tako je pač nanesel dogovor, da bi v tem trenutku v našem klubu njih nekako najmanj pogrešali. O tem smo se začeli z njimi pogovarjati takoj po novem letu in jim predstavili ponudbo, s katero se niso strinjali. Dejali smo jim, da lahko le sporazumno prekinemo pogodbo, saj naš klub ne more kar tako razdreti pogodb,'' je tehnični vodja Celjanov Borut Arlič za Sportal opisal začetek ''pogajanj'' s tremi igralci, ki so postopno prerasla v afero resnejših skrajnosti.

Razkrita pot do izračuna kazni

Nadaljevanje je sledilo v trenutku, ko se je nogometni tabor celjskega kluba odpravil na priprave v Italijo. Odpotovalo je 24 igralcev, med njimi pa ni bilo omenjene trojice. ''Tu ni nič spornega. Ogromno klubov na svetu ne pelje na priprave vseh igralcev. To je stalna praksa. Nekateri od igralcev so ostali doma, za njih pa smo pripravili program treningov, ki bi potekali pod vodstvom naših klubskih trenerjev s pro licenco. Omenjena trojica ga je enostavno odklonila. V tem času, ko smo bili v Italiji, ni trenirala. Bilo je 14 treningov. V pravilniku, ki so ga podpisali, so seznanjeni, da vsaka neudeležba na treningu stane 100 evrov, vsaka nadaljna pa dvakrat več. Tako je prišlo do skupne kazni v vrednosti 81.000 evrov,'' je obrazložil neverjetno visoko kazen za slovenske klubske razmere predstavnik celjskega kluba in razkril, da so igralce povabili na zagovor v disciplinskem postopku.

So vedeli za pravilnik?

Slednji naj bi zatrdili, da so se zavedali, da imajo organizirani trening, vendar pa se ga niso udeležili, ker naj bi jim tako svetoval SPINS. ''Svetovali smo jim, da se treningov, ki niso s prvo ekipo ne udeležujejo. Od ustanovitve sindikata SPINS namreč s klubi 1. SNL velja načelen dogovor, da je drugačna obravnava igralca na treningih brez njegovega soglasja dopustna le zaradi disciplinskega postopka zoper igralca ali njegove poškodbe oziroma rehabilitacije, vse v skladu s prakso drugih, sindikalno razvitih držav. Doslej so klubi naveden dogovor vseskozi spoštovali. Celjski klub pa je vsakega igralca kaznoval z 81.000 evrov, 40-kratnikom plače. Brazilec Robinho je pri Manchestru City denimo dobil kazen za disciplinski prekršek v vrednosti dvotedenske plače, celjski igralci pa so bili strogo kaznovani le za to, ker so ščitili svoja načela. Igralci so zahtevali, da se jim predoči pravna podlaga za kazen. Tudi za pravilnik niso vedeli. Tudi za pravilnik niso vedeli, saj jim ga klub ni hotel dati. Kapetan Gobec ga tudi ni imel. Nato so zahtevali klubski statut, ki pa ga tudi niso dobili,'' je na ''nasprotnem bregu'' sporne zgodbe svoje stališče podal predsednik SPINS-a Dejan Stefanović, njegove obtožbe pa so v celjskem klubu označili za lažne. ''Tako kot zgodba o zamujenih plačah. To je laž. Igralci dobijo ta teden še plačo za december, tako da jim nismo ostali prav nič dolžni,'' meni Arlič. Dvorančič je posojen igralec Celja pri drugoligaškem klubu iz Krškega, Puš in Režonja pa sta se po vrnitvi celjskega kluba s priprav na italijanskih tleh pridružila treningom. Zaenkrat izpolnjujeta pogodbo in trenirata z ekipo, čeprav je velika verjetnost, da v spomladanskem delu ne bosta deležna konkretnejših minutaž.

Kakšna bo odločitev komisije?

Prihodnji teden bo komisija za status igralcev Združenja klubov 1. SNL obravnavala zahtevo trojice igralcev za razvezo pogodb in odškodnino, ker jim celjski klub ni omogočil enakopravnega treninga z ostalimi igralci in se je poslužil šikaniranja. Celjski klub naj bi na naslov iste komisije vložil zahtevo za prekinitev pogodbe z vsemi vpletenimi nogometaši, saj naj bi bil v njihovih pogodbah prisoten člen, ki pravi, da lahko klub v primeru, če igralec 10 dni ne izpolnjuje klubskih obveznosti, prekine pogodbo. ''Ne vem ali dela Celje to namerno, ker hoče novi upravi onemogočiti, da klub pripelje na zeleno vejo. Dogajajo se raznorazne igrice, kot pri še nobenem nogometašu v zgodovini slovenskega nogometa. Ravnanje Celja ogroža socialni mir,'' je prepričan Stefanović. Kdo ima torej prav?

Posledice vidne še danes

Kakšna pa je prihodnost celjskega nogometnega kluba? Finančne težave so v javnosti sprožile 1001 izpovedano različico o prisilnem stečaju in zaprtju denarne pipice, sploh po napovedanem odhodu dolgoletnega predsednika Marjana Vengusta, ki naj bi napočil v začetku marca.

''Predsednik se poslavlja zaradi vseh stvari v minulem delu sezone. Pri tem ciljam na ogromno napadov nanj na osebni ravni, ki nimajo povezave z nogometom ter ogromno laži. Nekajkrat sem skušal dokazati, da se posledice dela nekdanjega direktorja in športnega direktorja vidne še danes. Predvsem kot težave z izplačili, kjer sta klub postavila v zelo nezadovoljiv položaj. Prihodnost kluba je težko napovedati. Celjski klub v samostojni Sloveniji nikoli ni bil v težavah. Ne bi bil tudi sedaj, če nekateri ne bi šli tako daleč.''

Ne spreglejte