Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Petek,
13. 7. 2018,
4.00

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,14

Natisni članek

Tilen Zupanc

Petek, 13. 7. 2018, 4.00

5 let, 9 mesecev

Tilen Zupanc

Celjan ima hobi, ki mu ga zavida vsak pravi nogometni navdušenec

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,14
Tilen Zupanc | Foto osebni arhiv

Foto: osebni arhiv

Tilen Zupanc je nogometni navdušenec, ki ima prav zanimiv hobi. Zbira nogometne drese. Začel je s tistim, ki ga je nekoč nosil Matjaž Kek. Končati ne namerava nikoli. V njegovi bogati zbirki je že kar 489 dresov. Takšnih, ki so jih nogometaši nosili na tekmah. Največ med njimi od Valterja Birse. Zelo ponosen je tudi na dres, ki ga je dobil iz rok kapetana finalistke letošnjega svetovnega prvenstva.

"Drese sem začel zbirati leta 2009, po tekmi dodatnih kvalifikacij za svetovno prvenstvo 2010 med Slovenijo in Rusijo v Mariboru. Po koncu tekme je eden od igralcev svoj dres vrgel med navijače in takrat se je v moji glavi porodila ideja o zbirateljstvu," je povedal Tilen Zupanc, v čigar zbirki se je kot prvi znašel dres Matjaža Keka iz časov, ko je ta igral za Maribor.

Trendi Prava navijačica! Pred matičarja v kopačkah, na dopust zaradi svetovnega prvenstva #intervju

Največja je zbirka dresov Valterja Birse

Mariborčan je vrhunec slave potem dosegel v vlogi trenerja, ko je Slovenijo popeljal na svetovno prvenstvo leta 2010. To so bili časi, ko je v reprezentanci blestel tudi Valter Birsa, zato ne preseneča, da je Primorec njegova "muza".

Njegovih dresov ima daleč največ. Kar deset. "On je bil takrat eden od ključnih nogometašev slovenske reprezentance, od tod želja po zbirki njegovih dresov," je povedal o svežem reprezentančnem upokojencu.

"Škoda. Mislim, da bi lahko s svojim znanjem in izkušnjami reprezentanci še pomagal. Novica o njegovem slovesu me je razočarala, saj je nisem pričakoval," je dejal o dolgoletnem reprezentantu, ki je maja novemu selektorju Tomažu Kavčiču sporočil, da končuje reprezentančno pot.

Zavidljiva zbirka dresov Valterja Birse, njegovega najljubšega slovenskega nogometaša. | Foto: osebni arhiv/Lana Kokl Zavidljiva zbirka dresov Valterja Birse, njegovega najljubšega slovenskega nogometaša. Foto: osebni arhiv/Lana Kokl

Nogometaša italijanskega prvoligaša Chieva, ki je pred leti igral tudi za sloviti Milan, na njegovo žalost nikoli ni spoznal, je pa zato spoznal številne preostale znane slovenske nogometaše.

"So zelo preprosti fantje, ki jim slava ne stopi v glavo. Vedno so se pripravljeni fotografirati skupaj z navijači in podpisati avtogram. Všeč mi je tudi to, ker radi pomagajo in pogosto poklanjajo svoje drese za razne dobrodelne dražbe in s tem pomagajo tistim, ki potrebujejo pomoč," je povedal Celjan, ki je spoznal tudi nekaj znanih tujih nogometašev.

Nogometnih dresov je že kar 489

Z Ikerjem Muniainom. | Foto: osebni arhiv/Lana Kokl Z Ikerjem Muniainom. Foto: osebni arhiv/Lana Kokl "Med potovanjem po Baskiji sem spoznal vso ekipo Athletic Bilbaa, pri katerem je zelo dober vtis na meni pustil I, saj je kljub slavi zelo preprost fant. Pogovarjala sva se kar nekaj časa. Omenil bi še Danijela Miškića, ki je zdaj član Olimpije, včasih pa je igral za Celje in je bil moj sosed. To je nogometaš, ki je na igrišču vedno pustil srce in dušo. Od slovenskih reprezentantov mi je zelo všeč Robert Berić, ki je podoben fant. Podobno velja za Romana Bezjaka, a je naštevanje vseh malce nehvaležno, saj je vsak od njih name pustil poseben vtis," se je razgovoril 31-letni Celjan, ki ima v svoji bogati zbirki že kar 489 dresov. Ne kupljenih v trgovinah, ampak takšnih, ki so jih nogometaši nosili na tekmah.

Najbolj ponosen je, ko lahko pomaga

Z Milivojem Novakovićem. | Foto: osebni arhiv/Lana Kokl Z Milivojem Novakovićem. Foto: osebni arhiv/Lana Kokl "Najbolj ponosen sem na zbirko dresov, ki jih kupim na dobrodelnih dražbah, saj s tem pomagam ljudem, ki potrebujejo pomoč. Veliko mi pomeni že omenjena zbirka Valterja Birse, zelo sem ponosen tudi na dres Jana Oblaka iz Atletico Madrida. Poseben je tudi dres Mladena Dabanovića s tekme proti Ukrajini v dodatnih kvalifikacijah za evropsko prvenstvo 2000 na Nizozemskem in v Belgiji. Posebnost tega dresa je, da je podložen, saj je bila tekma odigrana v zimskih razmerah," je spominek z ene od  najbolj zgodovinskih tekem v zgodovini slovenskega nogometa v Kijevu, kjer si je Slovenija pod vodstvom Srečka Katanca in z golom Mirana Pavlina leta 1999 priigrala prvi nastop na velikih tekmovanjih, omenil navdušeni zbiratelj.

Eden od številnih, ki jih najdemo po svetu. Še nekaj njemu podobnih je tudi v Sloveniji. "Natančne številne ne poznam, a v Sloveniji je še nekaj zbirateljev dresov. Med seboj se poznamo in si seveda kdaj kak dres med sabo tudi zamenjamo," pravi naš sogovornik, ki drese pridobiva na različne načine. Enkrat jih kupuje, drugič jih dobi osebno iz rok igralcev, tretjič jih izmenja.

Dresov ne bi prodal za nobeno ceno

V zbirki ima skoraj 500 dresov. | Foto: osebni arhiv/Lana Kokl V zbirki ima skoraj 500 dresov. Foto: osebni arhiv/Lana Kokl O tem, koliko denarja je porabil za svoj hobi, ne želi govoriti. "O številkah ne razmišljam. Vsak dres, ki ga imam, ima zame neprecenljivo vrednost," je povedal. Nič čudnega torej, da nikoli nobenega od dresov, ki jih je dobil v dar, ne bi prodal.

"Niti slučajno. Nikoli ne prodajam dresov, ki mi jih podarijo igralci osebno, saj imajo zame posebno vrednost in predstavljajo lep spomin. Seveda je ponudb za odkup bilo že kar nekaj, a sem vse zavrnil," pravi Štajerec, ki v prostem času rad igra tenis, predvsem pa veliko potuje po svetu in ob tem, če se le da, obiskuje tudi raznorazne športne prireditve.

"Težko povem, na koliko tekmah sem natančno bil, bilo jih je zelo veliko, a obiskujem jih vedno, ko lahko. Res lep spomin imam na vse tri tekme evropskega prvenstva leta 2000, ko je Slovenija prvič nastopila na velikem tekmovanju. Nikoli ne bom pozabil niti tekme med Slovenijo in Rusijo v Mariboru leta 2009, ko smo se uvrstili na svetovno prvenstvo," je še povedal.

Navijal je za Brazilijo, zdaj upa, da Hrvatom uspe

Na letošnjem svetovnem prvenstvu v Rusiji ga ni, a to seveda ne pomeni, da športnega spektakla, ki v zadnjih tednih zabava svet, ne spremlja. "Letošnje svetovno prvenstvo je prvenstvo enajstmetrovk. Mislim, da se VAR ni izkazal za najboljšega," je povedal o največjem športnem spektaklu letošnjega leta, na katerem so ga njegovi favoriti razočarali.

"Že od leta 1994 navijam za Brazilijo, od katere sem, podobno kot tudi od Argentine in Nemčije, pričakoval več. Nedeljski finale pa bo odločil odgovor na vprašanje, kdo bo boljši na sredini igrišča. Upam, da Hrvatom uspe," je še povedal navijač Celja, dresov njegovih nogometašev ima kar 35, ki v svetu pesti stiska predvsem za Barcelono. Katalonskega nogometnega velikana je vzljubil že v otroštvu, ko so zanj igrali Rivaldo, Patrick Kluivert, brata Ronald in Frank De Boer, ob katerih so svoje bogate kariere začeli graditi asi, kot so Xavi Hernandez, Andres Iniesta, Carles Puyol

banner SP 2018 lezeca
Sportal Vse, kar ponuja letošnje svetovno prvenstvo v Rusiji

V njegovi omari je tudi dres kapetana finalista letošnjega SP

Zbira predvsem drese slovenskih klubov in slovenskih nogometašev, ki igrajo v tujini, a je v njegovi zbirki tudi eden, ki prihaja iz vrst finalista letošnjega svetovnega prvenstva. V njegovi omari visi vratarski dres Huga Llorisa, kapetana francoske reprezentance, ki bo v nedeljo lovila svoj drugi naslov svetovnega prvaka.

Dres kapetana Francije Huga Llorisa je dobil s pomočjo slovenskega trenerja Luke Elsnerja. | Foto: Reuters Dres kapetana Francije Huga Llorisa je dobil s pomočjo slovenskega trenerja Luke Elsnerja. Foto: Reuters

"Do njega sem prišel prek prijatelja, ki osebno pozna Luko Elsner. On je Llorisov prijatelj, saj sta skupaj igrala v mlajših selekcijah Nice in sta prijatelja še danes," je še povedal zbiratelj, ki mu pri njegovem hobiju ob strani stoji tudi družina.

Želi si, da bi imel stalno razstavo

"Brez podpore mojih najbližjih bi bilo težje. Družina mi je v veliko pomoč in me pri mojem hobiju podpira. Tudi okolica in prijatelji moj hobi dobro sprejemajo. Med svetovnim prvenstvom leta 2014 sem imel s prijateljem Milanom Rajtmajerjem tudi razstavo z imenom GOOOL v Muzeju novejše zgodovine v Celju. Na njej sva na ogled postavila drese tako slovenskih kot tujih nogometašev," je ponosno povedal in za konec razkril, česa si želi v prihodnosti.

"Želim imeti stalno razstavo dresov in športnih rekvizitov. Ne samo nogometnih, ampak tudi iz drugih športov," je še povedal zagnani zbiratelj, v zbirki katerega je mesto poleg skoraj 500 nogometašev našlo tudi nekaj dresov preostalih športnikov.

VAR
Sportal Soba v Moskvi, ki bo za vedno spremenila nogomet. Na bolje.
Ne spreglejte