Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Torek,
21. 4. 2009,
10.32

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Torek, 21. 4. 2009, 10.32

8 let

Bridek konec za Korena, Iliča, Prašnikarja in Žinka

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Večina slovenskih nogometnih legionarjev je zaključila s sezono 2008/09. Klubi Roberta Korena, Branka Iliča, Luke Žinka in trenerja Bojana Prašnikarja so zdrsnili v drugo ligo, prvak pa je postal ...

Niti eden izmed klubov, ki so se v pravkar končani sezoni za prvenstvene točke potegovali v petih najmočnejših evropskih ligah (v Angliji, Franciji, Italiji, Nemčiji in Španiji), na plačilnem seznamu pa imajo vsaj enega slovenskega nogometnega legionarja, si ni zagotovil nastopa v evropskem tekmovanju. Še najbližje je bil Udinese, ki je tekmovanje ''Serie A'' zaključil na sedmem mestu in za las zgrešil uvrstitev v evropsko ligo.

Od prvoligaških zelenic se poslavljajo klubi Branka Iliča (Betis), Roberta Korena (West Browmich Albion) in Bojana Prašnikarja (Energie Cottbus). Slovenski legionarji v omenjenih sredinah verjetno ne bodo dočakali nastopov v drugi ligi. Na naslov kapetana slovenske izbrane vrste je v minulih dneh prispelo kar nekaj mikavnih ponudb (Birmingham City in Fulham, zanimanje sta pokazala tudi Tottenham in Portsmouth), Ljubljančan na začasnem delu v Andaluziji tudi resno razmišlja o selitvi, trikratni slovenski selektor pa se je že v petek s klubskim vodstvom sporazumno dogovoril o predčasni prekinitvi pogodbe.

Marčeta prvak s Partizanom

Kar se tiče slovenskih legionarjev, ki si kruh služijo v preostalih evropskih prvenstvih, se je edini na zmagovalni oder povzpel Danijel Marčeta (Partizan).

Občasni mladi reprezentant, ki se je v Beograd iz Kranja v zimskem prestopnem roku, je v ''črno-belem'' dresu odigral le eno tekmo. Partizan je na lestvici drugouvrščeno in finančno povsem obubožano Crveno zvezdo prehitel kar za 21 točk, osvojil pa je tudi pokalni naslov. S slednjim se lahko pohvali tudi Milenko Ačimovič (Austria Dunaj), ki se je v sklepnem dejanju avstrijskega pokalnega tekmovanja med strelce vpisal dvakrat, v prvenstvu pa prispeval 14 zadetkov in pomagal ''vijolicam'' do tretjega mesta. Naslov ciprskega podprvaka je osvojil Anton Žlogar (Omonia Nikozija).

Prvenstva v Rusiji (Aleksander Radosavljevič in Denis Halilovič) in na Švedskem (Andrej Komac in Miran Burgič) so se začela šele v pomladnih mesecih, v drugoligaški konkurenci pa - če upoštevamo le sedanje oziroma nekdanje reprezentante - je nastopilo osem slovenskih legionarjev (Jasmin Handanovič, Zlatko Dedič, Matej Mavrič, Goran Šukalo, Aleš Kokot, Dominic Maroh, Adem Kapič in Sašo Fornezzi). V elitno druščino se je uvrstil ''nesojeni'' slovenski reprezentant Maroh. Njegov Nürnberg je v dodatnih kvalifikacijah povsem zasenčil Prašnikarjeve izbrance iz Cottbusa. V Aziji si kruh služita Klemen Lavrič (Omiya Adrija) in Aleksandar Rodić (Shanghai Shenhua, Kit).

Ne spreglejte