Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Četrtek,
19. 11. 2015,
15.49

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

slovenska nogometna reprezentanca Branko Oblak Srečko Katanec Samir Handanović

Četrtek, 19. 11. 2015, 15.49

8 let

Branko Oblak: Handanović se ne počuti kot Slovenec

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Branko Oblak je po koncu kvalifikacij za EP 2016 ocenil položaj slovenske nogometne reprezentance. Slovo Samirja Handanovića ga je začudilo, selektorju Srečku Katancu pa je podal nekaj nasvetov.

Zadnja tekma slovenske izbrane vrste se je v Ljudskem vrtu končala z remijem (1:1) proti Ukrajini, z zapravljenima priložnostma za uvrstitev na EP 2016 in iskrenim aplavzom mariborskega občinstva za prikazan trud. Po sklepnem dejanju kvalifikacij se je začelo razpredati o menjavi generacij. Temo je načel selektor Srečko Katanec, omenjali so jo tudi nekateri starejši izbranci. Nekateri so napovedali konec reprezentančne zgodbe. Med njimi je bil najbolj jasen in nedvoumen prvi vratar Samir Handanović.

V slovenski reprezentanci je debitiral pred 11 leti pod vodstvom Branka Oblaka, ki ga je slovo Ljubljančana od državnega dresa začudilo. "Škoda mi je vsakega, ki bi nehal. Te reprezentance ne gre tako rigorozno pomlajevati, kot sem jo sam pred desetimi leti, ko sem vanjo uvrstil osem mladih igralcev. To je bilo preveč zame, ne pa tudi za mojega naslednika, ki je to izkoristil in odšel na svetovno prvenstvo (Matjaž Kek in SP 2010, op. p.). Mislil sem, da bom nadaljeval z delom, a so me zamenjali. Igralcem sem dal kilometrino, smetano pa je pobral Kek. Podobno je bilo z Verdenikom, ki je pripravil igralce Katancu," se eden najboljših, če ne celo najboljši nogometaš, ki se je kdajkoli rodil na sončni strani Alp, ne strinja z oceno, da bi bil zdajšnji trenutek primeren za izdatnejšo menjavo generacij.

Handanović bi lahko za Slovenijo branil do 40. leta

Med reprezentanti, ki so po srečanju z Ukrajino napovedali slovo, sta tudi vratar Handanović in branilec Mišo Brečko. Oba sta prvič v državnem dresu zaigrala na prijateljski tekmi v Trnavi, ko ju je v igro poslal Oblak. "Po tekmi so hodili igralci k meni in mi dejali, da bo reprezentanca na konju, če bo tako branil tudi na drugih tekmah. Na Slovaškem je ubranil vse, tudi najbolj nemogoče strele," se je spomnil na 17. november 2004, ko je večletni vratar milanskega Interja dočakal krstni nastop v članski reprezentanci. Točno 11 let pozneje se je poslovil.

"Če bi bil selektor, ne bi nobenemu dovolil, da odide. Dobro, če hoče iti igralec sam, potem naj gre, a Slovenija jih potrebuje. Sarma je naš najboljši igralec v vseh tekmovanjih. Ne vem, na kateri tekmi je sploh kaj zamočil … Mislim, da ni take tekme. Ker pa je njegovo obnašanje čudno, na koncu izpade, da ni pravi. Ne počuti se kot Slovenec, verjetno ga ne zanima reprezentanca. Če bi bil malo Slovenec, bi moral za reprezentanco braniti do 40. leta. Je suh, dober, poskočen, zdravo živi … Mi bi ga potrebovali. Ampak to je njegova odločitev," je prepričan, da je Handanović prehitro obesil državni dres na klin.

Pri Olimpiji je takoj opazil talenta Jana Oblaka

Oblak nam je razkril, da je imel z njim kot selektor le eno slabo izkušnjo. "Imela sva spor. Ko smo v Celju izgubili proti Škotski (0:3), je prejel tri zadetke po 'lobih'. Stal je preveč izven vrat, po tekmi pa sem mu rekel, naj se zdaj rešuje sam. Pozneje je postal bolj linijski vratar. Zdaj čaka na predložke," je omenil kvalifikacijski dvoboj za SP 2006, ko je Škotska v knežjem mestu nadigrala bledo in nemočno Oblakovo četo. Po odhodu Handanovića se vloga prvega vratarja reprezentance nasmiha Janu Oblaku. Z legendo slovenskega nogometa si delita isti priimek, a nista v sorodu. Nekoč pa je bil Branko njegov trener. Ko je še zadnjič vodil Olimpijo, je golobradega Škofjeločana postavil med vratnici, čeprav je imel le 16 let.

"Jan je dober vratar, a tudi potrebuje nekaj let. Ne bo že kar takoj dober. Ko sem ga prvič dal na vrata Olimpije, je bil dober, nato je malce padel, potem pa se spet vzdignil. Se je pa takoj opazilo, da bo 'mali' odličen vratar," je spregovoril o prvemu vratarju madridskega Atletica, ki je od Handanovića mlajši kar devet let, kar pa ga ne moti, da podobno kot Sarma že spada v krog najboljših evropskih vratarjev.

Z mladimi ne moreš narediti rezultata

Kakšna bo prihodnost slovenske izbrane vrste, ki jo prihodnje leto čaka začetek kvalifikacij za SP 2018? Nekdanji selektor Oblak je prisluhnil izjavi predsednika Nogometne zveze Slovenije (NZS) Aleksandra Čeferina, podani po koncu povratne tekme dodatnih kvalifikacij za EP 2016 z Ukrajino. "Pravi, da smo na dobri poti. Če je s tem mislil na mlade, se z njim ne strinjam. Z mladimi ne moreš narediti rezultata. Nimaš nikakršnih možnosti. Lahko le ustvarjaš ekipo za obdobje, ki bo nastopilo čez štiri leta. Če bi bilo po moje, bi v to reprezentanco vključil le štiri do pet mladih igralcev. A le tistih, ki so tako dobri, da bi lahko igrali. Če bodo tako dobri, kot je Šporar (Andraž Šporar – mladi reprezentant, kapetan Olimpije in najboljši strelec Prve lige Telekom Slovenije, op. p.), potem so lahko zraven. Drugače pa je bolje, da jih ni, ker jih le učiš in se morajo privajati. Svet stoji na starejših," je opozoril 68-letni Ljubljančan.

Cesar se vrača v obrambo ''dva dni''

Oblak torej bolj zaupa starejšim igralcem. Eden izmed njih, ki želi ostati del izbrane vrste, je kapetan Boštjan Cesar. Zbral je 89 nastopov, star je 33 let, v Oblakovih očeh pa kljub izjemni strelski statistiki in borbenosti ne dobiva večjega zaupanja.

"Če Katanec misli, da bo naredil rezultat prek Cesarja, ga ne bo mogel. Proces menjave generacij se odvija počasi, mi pa v tem trenutku potrebujemo Cesarja, ker preprosto nimamo na voljo boljšega branilca. A Cesar bi moral iti manjkrat v napad, ker nato nazaj v obrambo potuje 'dva dni'. Ni hiter, tako da smo imeli na njegov račun ogromne težave, ko so tekmeci zdrveli v protinapad.

Pa še ena stvar je. Ko ima žogo Cesar, jo v vsaj polovici primerov poda na daleč. Le redko jo poda na kratko. Danes nobena ekipa več ne gradi napadov z dolgimi žogami. Vsi hočejo prek igre, mi je pa žal nimamo," je bil kritičen do slovenskega rekorderja po številu nastopov, ki je v torek zatresel ukrajinsko mrežo, nato pa zapravil najlepšo slovensko priložnost za povišanje vodstva na 2:0.

Ne spreglejte