Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Četrtek,
24. 4. 2014,
15.13

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Jan Oblak Jan Oblak Benfica Lizbona Juventus Sevilla Valencia

Četrtek, 24. 4. 2014, 15.13

7 let, 12 mesecev

Boj za finale: Slovenca v Lizboni in Sevilli

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Po torku in sredi, ki sta bila v znamenju polfinalnih tekem nogometne lige prvakov, bodo v četrtek, prav tako v polfinalu, na delu klubi v ligi Europa. Tudi Benfica Jana Oblaka.

Benfica si je konec tedna tudi po zaslugi Jana Oblaka zagotovila naslov portugalskega prvaka. Prvega po štirih letih čakanja. Slavje v Lizboni je bilo dolgo in naporno, a preveč burno ni smelo biti. Lizbončani imajo visoke cilje tudi v Evropi. Seveda si želijo osvojiti lovoriko, a pot do tja je še dolga. Najprej bodo morali izločiti Juventus, katerega želja po nastopu v finalu je ogromna. Prav na štadionu Torinčanov se bosta 14. maja finalista udarila za lovoriko.

Enaindvajsetletni slovenski vratar, ki je v tej sezoni z obema rokama zagrabil priložnost in se zacementiral med vratnicama portugalskega velikana, se je vrnil po krajši odsotnosti zaradi poškodbe in je seveda nared za igro, a še ne ve, ali bo danes tudi branil. V Evropi ponavadi prednost dobiva 14 let starejši Artur. Brazilec, ki ga je Škofjeločan izrinil z mesta številke ena Benfice. Ali bo tako tudi danes, ne vemo. Verjetno bo Artur dobil prednost, a morda bo od prve minute branil Oblak. Odločitev naj bi trener sporočil tik pred zdajci.

Oba kluba sta najboljša v svojih državah. Benfica, kot že omenjeno, se je z naslovom okitila tudi uradno, Juventus ima v Italiji štiri kroge pred koncem prvenstva osem točk naskoka pred najbližjim zasledovalcem in bi nov naslov v klubske vitrine lahko pospravil že ta konec tedna. Oba sta tudi v odlični formi. Juventus je zmagal na zadnjih petih tekmah, ki jih je odigral, zmagoviti niz Benfice je še boljši. Traja že kar sedem tekem. Seveda ga želijo Lizbončani danes podaljšati.

Naj jim sreča vrne, kar jim je vzela

"Lani smo v zadnjih tednih sezone izgubili tri naslove, letos smo enega že osvojili. Verjamem, da nam bo sreča vrnila tisto, kar nam je vzela. Igramo odlično, a zdaj bo treba vse skupaj še potrditi," pred tekmo pravi Luis Filipe Vieira, predsednik Benfice, ki je v pretekli sezoni igrala v finalu lige Europa, a izgubila. Podobno se je končal tudi njen nastop v finalu pokalnega tekmovanja in prvenstvu. V zadnje tri kroge so Lizbončani vstopili s tremi točkami naskoka pred velikim rivalom Portom, pa jih zapravili.

Vrača se argentinski zvezdnik

Še pogled na zdravstveni bilten obeh ekip. Domači trener Jorge Jesus ne bo mogel računati na vezista, Argentinca Eduarda Salvia, poškodovan je tudi srbski vezist Ljubomir Fejsa.

Pri Juventusu je okreval argentinski zvezdnik Carlos Tevez, ki ga lahko pričakujemo v napadu gostov. Kaznovanih nogometašev ni.

V drugem polfinalu bomo spremljali španski obračun. Sevilla, ki je trenutno petouvrščena ekipa španske primere division, se bo udarila z Valencio, ki je osma. Stara znanca s španskih nogometnih zelenic sta v tem tekmovanju že zmagovala. Sevilla dvakrat, v letih 2006 in 2007, Valencia enkrat, leta 2004.

Na povratnih tekmah četrtfinala blestela oba

Sevilla, ki je na poti do polfinala premagala slovenskega prvaka Maribor, je v zelo dobri formi. Na zadnjih štirih tekmah v vseh tekmovanjih je štirikrat zmagala. Kar 14 golov je zabila, prejela je le dva.

Najbolj je navdušila na povratni tekmi četrtfinala lige Europa, ko je Porto tam, kjer bo igrala tudi danes, premagala kar s 4:1. Valencia je na povratni tekmi četrtfinala prav tako blestela. Zaostanek s prve tekme v Baslu z 0:3 je z zmago s 5:0 spreobrnila v napredovanje.

Igra proti klubu, na klopi katerega je sedel štiri leta

"V Valencii sem preživel štiri leta. To je bilo odlično obdobje, ki je iz mene naredilo boljšega trenerja in boljšega človeka. Toda vse, kar je pomembno zdaj, je današnja tekma. Valencio dobro poznamo, a podobno velja tudi obratno. Igramo proti odlični ekipi, ne bo nam lahko. Cilj je, jasno, zmaga," je tekmo v Sevilli napovedal njen trener Unai Emery, ki je na klopi kluba, s katerim se bo pomeril tokrat, sedel med letoma 2008 in 2012.

Pri Sevilli zagotovo ne bo urugvajskega vezista Sebastiana Cristofora, ki je poškodovan, in španskega branilca Cokeja, ki je kaznovan. Valencia bo pogrešala poškodovana portugalskega branilca Ricarda Costo in brazilskega vratarja Diega Alvesa.

Še zanimivost, tekmo v Sevilli bo sodil najboljši slovenski sodnik, Damir Skomina.

Ne spreglejte