Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sreda,
7. 10. 2015,
21.19

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Joseph Blatter

Sreda, 7. 10. 2015, 21.19

8 let

Blatter prejel nov udarec, po katerem si bo težko opomogel

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Če so domneve, o katerih so se razpisali otoški mediji, resnične, je Josephu Blatterju odbila zadnja ura na čelu vplivne športne organizacije. Etična komisija Fifa bi ga lahko suspendirala za 90 dni.

Švicar Joseph Blatter, dolgoletni nogometni vplivnež in predsednik Mednarodne nogometne zveze (Fifa), je v velikih težavah. Pred dnevi so osrednji pokrovitelji Fife zahtevali njegov takojšnji odstop. Podoba krovne nogometne zveze je popačena, sosledje številnih afer pa je porušilo zaupanje v organizacijo, ki vsakoletno obrača milijarde evrov.

Blatter ni želel prisluhniti željam pokroviteljem, brez katerih ne bi tako lahko zgradil nogometnega imperija. Trmasto jim je odgovoril, da bo na predsedniškem stolčku vztrajal vse do 26. februarja 2016, ko bo na izrednem volilnem kongresu izbran njegov naslednik.

Vlogo predsednika v odhodu je želel opravljati še štiri mesece, a se mu načrt, sodeč po poročanjih številnih angleških medijev, ki ne skrivajo nenaklonjenosti 79-letnemu Švicarju, ne bo posrečil. Etična komisija Fife je vzela pod drobnogled sporno nakazilo Fife, namenjeno predsedniku Evropske nogometne zveze (UEFA) Michelu Platiniju. Preiskavo je vodilo švicarsko tožilstvo.

Grozi mu trimesečni suspenz

Blatter je francoskemu znancu leta 2011 nakazal dva milijona evrov in namen dejanja upravičil s svetovalnim delom, ki ga je Francoz opravljal za Fifo v obdobju med letoma 1999 in 2002.

Ni jih bilo malo, ki so nakazilo povezalovali z drugačnimi razlogi in se spomnili, da je istega leta, ko je prejel denar, Platini izstopil iz napovedanega boja za predsedniško mesto Fifa, hkrati pa vsem evropskim članicam namenil prošnjo, naj oddajo glas prijatelju Blatterju. Tako Švicar kot Francoz sta prek svojih odvetnikov pojasnjevala, da ni bilo nikakršnih zlorab, ampak je bil denar resnično namenjen svetovalnemu delu. Po poročanju novinarja Paula Kelsa (Sky News), ki je stopil v stik z donedavnim Blatterjevim svetovalcem Klausom Stoehlkerjem, se je etična komisija odločila, da bo Blatterja doletel 90-dnevni suspenz. Komisija odločitve še ni predstavila javnosti, tako da je še nepotrjena. V četrtek jo bo uradno predstavil Hans Joachim Eckhert, ki vodi omenjeno komisijo.

Ne spreglejte