Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Sreda,
19. 9. 2012,
14.29

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Bayern

Sreda, 19. 9. 2012, 14.29

8 let

Bayern začenja z zdravljenjem velike rane

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
V prvem krogu skupine F nogometne lige prvakov bo zanimivo predvsem v Münchnu, kjer bo Bayern gostil Valencio. V Lillu bo gostoval beloruski BATE Borisov.

Od bolečega poraza v finalu minule sezone lige prvakov, ko so se Münchenčani po dramatičnem razpletu za nov evropski naslov obrisali pod nosom pred domačimi navijači, je minilo natanko 123 dni, a nogometaši in predvsem navijači Bayerna še vedno niso pozabili na grenko, zelo grenko izkušnjo. Tudi zato so v tej sezoni še toliko bolj prepričani v to, da bodo šli do konca. Pred začetkom so se močno okrepili, sezono so začeli dobro. S tremi zanesljivimi prvenstvenimi zmagami, tekmece pa je premagal tudi v superpokalu in pokalu. Navdušil je predvsem Hrvat Mario Mandžukić, ki se je med strelce vpisal na vsaki tekmi. V petih tekmah je zadel šestkrat in izenačil klubski rekord. Ne smemo pozabiti, da je Mario Gomez, ki je v minuli sezoni zabil kar 41 golov, še vedno poškodovan, a se njegova odsotnost sploh ne pozna. V klub sta prišla še čudežni deček Xherdan Shaquiri in rekordno bogata okrepitev Javi Martinez. Ob že preizkušenih in dokazanih Francku Riberyju, Arjenu Robbenu in Bastianu Schweinsteigerju je jasno, da imajo Bavarci ekipo, ki sodi med glavne favorite za končni naslov. Pohod na peti evropski naslov bodo začeli drevi, z domačo tekmo proti Valencii. Španci so močna ekipa, verjetno kandidat za drugo mesto v skupini F, a Nemci so favoriti. Vse drugo kot zmaga domačih bi bilo presenečenje. Tudi zato, ker ima gostujoči trener kar nekaj težav s sestavo ekipe. Poškodovani so David Albelda, Fernando Gago, Pablo Piatti, Ever Banega in Sergio Canales.

''Smo zelo samozavestni. Že v minuli sezoni smo igrali v finalu, zdaj pa smo še veliko močnejši, kot smo bili. Valencia je spoštovanja vreden nasprotnik, ki sodi med najboljše tri v Španiji. Kaj to pomeni, verjetno ni potrebno poudarjati. Fizični so nogometaši Valencie zelo močni, tehnično pa izjemno podkovani. Boleč poraz proti Chelseaju še vedno ostaja v spominu, a nanj bo potrebno pozabiti. Moramo se osredotočiti le na prihodnost,'' pred prvim evropskim izpitom sezone pravi trener Bayerna Jupp Heynckes. ''Bayern se je le še dodatno okrepil, pa je že pred tem sodil med najboljše klube na svetu. Čaka nas težka, zelo zahtevna naloga. Nemci so favoriti, a ne bomo se kar tako predali. V nogometu se lahko zgodi marsikaj. Ne smemo si privoščiti, da bi Bavarce preveč spoštovali. Ne smemo delati napak, hkrati pa bomo morali izkoristiti vsako priložnost, ki se nam bo ponudila. Moji fantje so pripravljeni. Bomo videli, kaj nam bo to prineslo,'' pa je pred tekmo dejal trener gostov Mauricio Pellegrino.

Lille in BATE sta avtsajderja skupine F. Če želita ciljati na eno izmed prvih dveh mest, je zmaga na medsebojnih tekmah nuja. Res je, da bi bili Belorusi, ki so presenetljivo kar stalnica v ligi prvakov v zadnjih sezonah, verjetno drevi zadovoljni tudi s točko, medtem ko za Francoze igra le zmaga. Trener Lilla Rudi Garcia ima sicer kar nekaj težav s sestavo ekipe, predvsem v obrambni vrsti. Vprašljivi so Mathieu Debuchy, Marko Baša in David Rozehnal, podobno velja tudi za Benoita Pedrettija. Pri Belorusih ni večjih težav. Trener bo imel na voljo vse sile. BATE se z optimizmom napaja predvsem v dejstvu, da je v ligi prvakov v gostih presenetljivo dober. V dvanajstih dosedanjih tekmah v gosteh, ki jih je doslej odigral v elitnem evropskem klubskem tekmovanju, jih je izgubil le pet. Petkrat je remiziral, dvakrat pa zmagal. Lepe spomine imajo navijači tega beloruskega kluba tudi na zadnje gostovanje v Franciji. V sezoni 2010/11 so namreč v ligi Europa v Parizu premagali PSG in ga izločili iz Evrope. Lille je sicer v slabi formi na začetku prvenstva. V petih tekmah je zmagal le enkrat, še to v prvem krogu. Tudi zato je zmaga tista, s katero bi se lahko nogometaši Lilla vsaj malo odkupili zvestim navijačem za slabši začetek sezone.

''Komaj čakam, da se tekmovanje začne. Vesel sem, da sodelujemo v ligi prvakov, ki je najbolj pomembna liga na svetu. Jasno je, da si želimo zmage. Zelo lepo bi bilo začeti s tremi točkami. Glede na to, da igramo proti klubu, ki je vsaj na papirju najslabši od tekmecev, ki nam jih je namenil žreb, bi bilo vse drugo kot zmaga razočaranje,'' pred tekmo optimistično najavlja trener Lilla. Trener gostov je v napovedih veliko bolj previden. ''Francoska liga je zelo dobra, Lille pa je bil pred enim letom prvak. Jasno je, da igramo proti zelo kakovostnemu nasprotniku. Res je, da je Lille slabo začel novo sezono, a to ne pomeni veliko. Liga prvakov je povsem drugo tekmovanje. Igramo brez pritiska, kar utegne biti naša prednost. Zagotovo se ne bomo kar tako predali,'' pravi Viktor Gončarenko.

Ne spreglejte