Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Ponedeljek,
22. 12. 2014,
13.35

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Robert Koren slovenska nogometna reprezentanca Melbourne City Avstralija

Ponedeljek, 22. 12. 2014, 13.35

7 let, 12 mesecev

Avstralija namenila Robertu Korenu stoječe ovacije (video)

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Nekdanji slovenski reprezentant Robert Koren je prvič po prihodu v Avstralijo zaigral za Melbourne City in v prestižnem mestnem derbiju ugnal Victory. "Navdušen sem nad vzdušjem," je dejal Korošec.

Nekdanji kapetan slovenske reprezentance in strelec zgodovinskega zadetka na tekmi svetovnega prvenstva z Alžirijo, ki je Sloveniji leta 2010 prinesla prvo in za zdaj edino zmago na največjem nogometnem tekmovanju, se je po koncu prejšnje sezone odločil za selitev v Avstralijo. Izkušeni Korošec ni niti v nočnih morah pričakoval, da bo moral v domovini kengurujev na krstni nastop čakati več kot dva meseca, a se je zgodilo prav to, saj je padel v brezno poškodb. Težave z mečno mišico so se ponavljale, tako da jih je s skrbnimi terapijami in trdim delom na treningih odpravil šele pred kratkim ter končno dočakal svojih "pet minut". Nizozemski trener John van't Schip, ki je pred leti treniral tudi Ajax, kot igralec pa več kot 40-krat oblekel dres tulipanov, ga je uvrstil med kandidate za prestižni sobotni mestni derbi.

Koren: Ni se preprosto vrniti po desetih tednih

Na štadionu AAMI Park je potekal dvoboj med moštvoma Melbourne City in Melbourne Victory, občinstvo na prepolnih tribunah (zbralo se je 26.372 glasnih ljubiteljev nogometa) pa se je v 61. minuti dvignilo na noge in s stoječimi ovacijami pozdravilo prihod 34-letnega Slovenca.

"Končno sem dočakal krstni nastop. Dosegli smo pomembno zmago, vzdušje na štadionu je bilo čudovito. Hvala vsem za podporo," je bil presrečen Korošec, ki je dolgo čakal na trenutek, ko bo lahko vpisal prve minute v avstralskem prvenstvu. "Ko mi je trener pred tekmo dejal, da bi lahko zaigral, sem bil presrečen in komaj čakal na začetek dvoboja. Ni se preprosto vrniti po desetih tednih," je poudaril nekdanji nogometaš Hulla, za katerega je nazadnje zaigral 11. maja. Takrat so tigri doma izgubili z Evertonom.

Čeprav je Koren, ki je v tistem obdobju izpadel iz udarne enajsterice Hulla, prejel kar nekaj otoških ponudb, se je na začetku avgusta odločil, da se bo preizkusil še na drugi strani sveta. Odpotoval je v Avstralijo, ki je bila ponosna, da je pridobila tako znanega in uveljavljenega nogometaša.

Lahko je srečen, da igra v takšnem ozračju

Koren je v sobotnem debiju z zelo razburljivo končnico, saj je zmagoviti zadetek padel v izdihljajih srečanja, odigral 29 minut. Nekajkrat je opozoril nase z natančnimi in nepredvidljivimi podajami, enkrat pa bi se skoraj vpisal med strelce, a je žoga po njegovem strelu in dotiku tekmečevega branilca zletela nad prečko. Po tekmi ni skrival navdušenja nad navijači in vzdušjem na štadionu, ki se ga ne bi sramovali niti evropski klubi z najbolj zagretimi privrženci. "Ko sem bil poškodovan, sem s tribun spremljal vse domače tekme in bil navdušen nad vzdušjem. Zdaj sem ga občutil še z igrišča in lahko povem, da so naši navijači res odlični. Lahko sem srečen, da igram v takšnem ozračju," je dejal izkušeni legionar, ki verjame, da bo v prihodnjih krogih dočakal še več priložnosti.

"Nisem še povsem pripravljen, a trdo delam in upam, da bom lahko v prihodnjih tednih odigral še več kot 30 minut. Naredil bom vse, da bi pomagal soigralcem," je poudaril 61-kratni slovenski reprezentant, ki se je po kvalifikacijah za nastop na EP 2012 in odhodu selektorja Matjaža Keka odločil, da ne bo več oblekel državnega dresa. Pri tej odločitvi je vztrajal tudi takrat, ko je Slavišo Stojanovića nasledil Srečko Katanec, ki še vedno čuti največje pomanjkanje kakovostnih rešitev na položaju zadnjega zveznega igralca.

Zdaj prihaja v Melbourne vodilna ekipa

Slovenec, ki nosi v Melbournu prepoznavno številko deset, je prišel v klub kot zamenjava za nekdanjega nizozemskega reprezentanta Orlanda Engelaarja (zdaj Twente), ki mu je v prejšnji sezoni načrte pokvaril zlom noge. Melbourne City ima visoke cilje, pokrovitelj kluba je bogata letalska družba Etihad Airways, ki krasi tudi dres angleškega prvaka Manchester City, navijači Melbourna pa komaj čakajo tudi na vrnitev irskega veterana Damiena Duffa.

Po desetih odigranih tekmah zasedajo šesto mesto, v petek pa jih čaka pravi preizkus moči, saj na njihov štadion prihaja vodilni Perth Glory. "Ta zmaga nam bo dala samozavest, pomembno je tudi, da smo še drugič zapored ohranili mrežo nedotaknjeno," je še dejal Koren. Avstralska nogometna javnost se je zelo razveselila njegove vrnitve, kar je bilo mogoče razbrati iz številnih napisov v tamkajšnjih medijih.

Ne spreglejte