Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Ponedeljek,
17. 8. 2015,
13.23

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

NK Maribor NK Maribor Ante Šimundža Zlatko Zahović

Ponedeljek, 17. 8. 2015, 13.23

6 let, 7 mesecev

Ante Šimundža po odstopu: Odhajam z dvignjeno glavo

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
"Po tehtnem premisleku in pogovoru z družino sem se odločil, da je najbolje, če odidem," je po odstopu povedal zdaj že nekdanji trener Maribora Ante Šimundža, ki še ni dobil naslednika.

Posnetek novinarske konferenece, na kateri je odstopil Ante Šimundža

Po nedeljskem bolečem porazu z 0:3 pred domačimi navijači na derbiju proti Olimpiji so iz mariborskega kluba že v zgodnjih ponedeljkovih dopoldanskih urah v javnost poslali sporočilo o izredni novinarski konferenci. Približno uro pred njenim začetkom, začela se je točno opoldne, je v javnost pricurljala novica, da bo prišlo do spremembe na trenerski klopi Maribora, kar sta glavna akterja strokovnega štaba slovenskih prvakov potem tudi potrdila.

"Po tehtnem premisleku ugotovil, da ekipa ne daje tega, česar je sposobna. Da v njej ni prave energije, da mi fantje ne sledijo, zato se umikam s položaja glavnega trenerja. S klopi Maribora odhajam z dvignjeno glavo. Ponosen sem na to, kar mi je s klubom uspelo kot igralcu in trenerju. Vedno sem bil in vedno bom Viola," je zbranim v uvodu povedal Ante Šimundža. Potem je do besede prišel njegov zdaj že nekdanji nadrejeni, športni direktor vijoličastih.

Odhaja legenda Maribora

"Anteju se lahko le zahvalim za trud, ki ga je vložil v klub. Z njim smo dosegali največje uspehe v zgodovini kluba. Žoga in šport sta včasih nepredvidljiva. Včasih pride do trenutka, ko človek spozna, da ne gre več naprej. Anteju želim v nadaljnji karieri vso srečo in mu hkrati sporočam, da bodo vrata Maribora zanj vedno odprta. On je legenda Maribora," je povedal Zlatko Zahović in takoj pojasnil, da novega trenerja Maribora še ni izbral.

"Vse skupaj je še sveže. Presenetilo je tudi nas. Nismo še razmišljali o novem trenerju, a je jasno, da bomo morali v kratkem potegniti potezo," je pojasnil Zahović in dodal, da utegne novi trener Maribora priti tudi iz tujine, hkrati pa namignil, da se sam bolj nagiba k izkušnjam kot k mladosti.

Trener ni odgovoren za to, kar se dogaja

Maribor je v krizi. Iz Evrope je izpadel na prvi stopnički, superpokal je izgubil, v prvenstvu je v šestih krogih oddal že osem točk, a športni direktor je prepričan, da nekdanji trener ni glavni krivec za neuspehe.

"Trener ni odgovoren za to, kar se dogaja. Vsaj jaz mislim, da je tako. Dejstvo je, da smo v zadnjih letih dosegali ekstremne uspehe in očitno ekipa ni več lačna tega, da jih ponovi. Na derbiju ni zmagala boljša ekipa, ampak tista, ki je bila bolj lačna, zato sem zaskrbljen. Fantje so v najboljših letih, a tega ne kažejo na igrišču. Ante je legenda Maribora in eden izmed najuspešnejših trenerjev v njegovi zgodovini. Velika odgovornost je tudi na igralcih. Do zdaj smo jim velikokrat krili hrbet in v javnosti nismo povedali marsičesa, kar bi lahko. Treba bo spet najti pravo energijo. Je pa normalno, da Maribor ne more vseskozi zmagovati. To ne uspeva niti Bayernu in Realu, kaj šele nam. Do padca pride prej ali slej," se je razgovoril Zahović.

Klop Maribora je najtežja v slovenskem športu

"Novega trenerja čaka vse prej kot lahko delo. Klop Maribora je privilegij, a hkrati tudi najtežja trenerska služba v slovenskem športu. Na nas je, da se odzovemo. Maribor je v Sloveniji konkurent samo samemu sebi. Če bomo pravi, drugi proti nam nimajo nobenih možnosti, to je jasno," je še nadaljeval glavni akter uspešne mariborske nogometne zgodbe zadnjega obdobja in dodal, da v klub po slabem začetku sezone ne namerava pripeljati novih okrepitev.

"Najlažje bi bilo odsloviti deset igralcev in jih deset pripeljati, a mi se tega pač ne moremo iti, saj nimamo dovolj denarja. Strinjam se, da so okrepitve ena izmed rešitev. Zato pa imamo B-ekipo, iz katere bomo črpali igralce za naš kader, a potem jim bo treba dati čas. Imamo dve možnosti. Trdo delati ali pa porabiti denar, ki smo ga zaslužili. Mislim, da se odgovor na to vprašanje ponuja sam po sebi," je dal za konec jasno vedeti Zahović.

Izobraževal se bo in čakal na novo priložnost

Njegov zdaj nekdanji sodelavec Šimundža, ki je Mariboru v dveh letih prinesel ligo prvakov, šestnajstino finala evropske lige, dva naslova državnega prvaka in superpokal, pa je prepričan, da se bo Maribor v prihodnosti spet dvignil.

"Verjamem, da bo nov veter prinesel iskrico, ki je potrebna, da se ekipa vrne na stara pota. Ko sem začutil, da sem izgubil zaupanje ekipe, sem storil to, kar sem. Zdaj bom imel več časa za družino, a bom tekme Maribora še vedno spremljal. Od danes naprej sem njegov največji navijač," je v poslovilnem govoru dejal Šimundža. "To je del našega posla in je normalno. Zdaj se bom posvetil nadaljnjemu izobraževanju, ostal bom v nogometu in čakal novo priložnost," je sklenil trener, ki je na klopi Maribora zdržal skorajda natanko dve leti.

Ne spreglejte