Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Nedelja,
29. 6. 2014,
14.00

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Nejc Pečnik Alžirija Nemčija Francija

Nedelja, 29. 6. 2014, 14.00

7 let, 12 mesecev

"Alžirci so nas bolj namučili kot Argentinci"

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Slovenski reprezentant Nejc Pečnik v času, ko išče novi klub, z veseljem spremlja dogajanje na SP 2014. V ponedeljek je stiskal pesti za Alžirijo in se čudil izjemni pripravljenosti nemških igralcev.

Razlogov za simpatije, ki jih čuti do alžirske reprezentance, je več. Pred meseci je s Katančevo četo gostoval v Blidi in se prepričal o ljubezni, ki vlada med navijači in puščavski lisjaki, afriški predstavnici pa je privoščil zmago tudi zaradi nekdanjih klubskih soigralcev. Pred leti si je delil slačilnico z Rafikom Hallichejem (Nacional) in prvim vratarjem Raisom M'Bolhijem (Krylia Sovetov), ki po napornih 120 minutah proti Nemcem nista skrivala razočaranja, a tudi ponosa. "Bil sem navijač Alžirije. Pričakoval sem, da se ne bo zmožna tako kakovostno upirati Nemčiji, a ji je bila nato povsem enakovredna. Imela je veliko priložnosti in pokazala, da je dobra reprezentanca. Če pogledamo zadnje tri prijateljske tekme s slovensko reprezentanco, lahko ugotovimo, da smo gostovali pri ekipah, ki so se prebile med 16 najboljših na svetu (Alžirija, Urugvaj in Argentina, op. p.). In nobeden nas ni nadigral. Še najbolj nas je namučila Alžirija, ki ima še svetlo prihodnost," je pohvalil izbrance Vahida Halilhodžića, ki so se prvič v zgodovini uvrstili v osmino finala svetovnega prvenstva, nato pa drago prodali kožo favoriziranemu elfu.

Nemci so 120 minut igrali kot stroj

"Nemci pa kot Nemci. Nogomet je igra, ki jo igra 22 nogometašev, zmagujejo pa Nemci," se je nasmejal Korošec, ki ga je navdušila fizična pripravljenost članov elfa. "120 minut so igrali kot stroj. Bili so bolje pripravljeni od tekmecev. Müller je v zadnjih minutah podaljška tekel, kot da bi se tekma komaj začela. Neverjetno, če samo pomislim, koliko vode so izgubili med tekmo. Nemci so po mojem mnenju eni izmed favoritov za naslov," je prepričan nekdanji nogometaš Crvene zvezde, s katero je osvojil naslov srbskega prvaka.

Čeprav Nemci javnosti z izvedbo proti Alžiriji niso navdušili, veliko kritik so jim namenili prav domači mediji, jim Pečnik še vedno pripisuje velike možnosti. "Še vedno, ko so odigrali slabše, so naredili rezultat. Včasih pride tak dan, a tudi Francija ni blestela v ponedeljek. Veliko je odvisno od dnevne forme," poudarja slovenski reprezentant.

Galski petelini so se po njegovem mnenju zasluženo prebili v četrtfinale, zanimivo pa se mu zdi, da igrajo tako dobro in povezano, čeprav na prvenstvu v njihovih vrstah ni prvega zvezdnika Francka Riberyja. "So izkušena ekipa, imajo koncept, ki se ga držijo. Ve se, kdo kaj dela, in so tudi eni izmed favoritov za finale. Je pa pri nogometaših tako, da se vse hitro menja. Nikoli nisi odvisen le od sebe, ampak tudi od sreče. Vedno ne odloča zgolj kakovost, da izplavaš na površje. Portugalec Nani je na primer pred leti za Manchester United dosegal 20 zadetkov na sezono, zadnja leta pa je videti tako, kot da ne bi znal več brcniti žoge," je ponazoril primer, kako se v vrhunskem nogometu ne sme nikoli spati na lovorikah, ampak potrjevati iz dneva v dan.

Izenačenost na dvobojih osmine finala SP 2014 ga ne preseneča. "Afrika je vedno imela izjemne fizične lastnosti, njihovi igralci so zelo neugodni, nogomet pa napreduje, tako da bo vedno bolj izenačeno. Vse ekipe, ki so napredovale, imajo odlične posameznike. Danes ne moreš kar tako premagati vsakogar," je prepričan, prikimala pa mu je tudi statistika, ki je na letošnjem svetovnem prvenstvu poskrbela še za nekaj presenečenj. Za začetek velja omeniti le Kostariko …

Ne spreglejte