Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
14. 9. 2015,
14.32

Osveženo pred

7 let, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

pohodništvo

Ponedeljek, 14. 9. 2015, 14.32

7 let, 10 mesecev

"Žena, imam eno dobro in eno slabo novico" (foto in video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Zmaga Planinskega doma na Kumu je bila za oskrbnika Romana Ledinka in PD Kum Trbovlje, ki upravlja z domom, precejšnje presenečenje. Malo manj pa za planince, ki so dom vzeli za svojega.

Ko je Roman Ledinek, znani mojster slaščičarstva, ki je v svoji karieri spekel že kar nekaj večnadstropnih poročnih tort, pred dvema letoma poklical ženo Klavdijo, da ji sporoči eno dobro in eno slabo novico, si niti v sanjah ni mogel predstavljati, kaj bo ta življenjska odločitev potegnila za seboj.

Odločitev je padla v petih minutah

Dolga leta se je namreč ukvarjal s pripravo tort in slaščic – po tem je slovel daleč naokrog, nato pa se je po pogovoru s prijateljem odločil za korenito spremembo karierne poti. Za delo oskrbnika.

"Odločil sem se v petih minutah," se danes spominja 58-letni oskrbnik Planinskega doma na Kumu, ki ste ga bralci digitalnega medija Siol.net in prijatelji gora izbrali za naj planinsko kočo 2015.

Najprej dobra, nato še slaba novica

Najprej je poklical ženo in ji predstavil obe plati kumske medalje. "Dobra novica je, da bomo zdaj vse konce tedna preživljali skupaj," je vzneseno javil ženi. In slaba? Da bodo vsi konci tedna delovni, jo je v naslednji minuti že postavil na realna tla.

Osnove dela na višji nadmorski višini mu niso neznanka. Nekaj let je namreč pomagal bratu Mihi, ki je oskrbnik doma na Šmarni gori. Da je popkovina, ki ga povezuje s to priljubljeno ljubljansko pohodniško točko, še vedno živa, je zaslužen Matic, osliček, ki se dejansko odziva na svoje ime.

Matic je sorodnik šmarnogorskega oslička in je poleg igral ter peskovnika na travnatih površinah Kuma glavna atrakcija za najmlajše pohodnike.

Ko družina stopi skupaj

Danes, po 16 mesecih oskrbniškega dela, ki je bolj kot romantično odgovorno, poudarja Ledinek, ki ugotavlja, da je bila odločitev za prevzem oskrbniške vloge pravilna. Pomaga mu vsa družina. Ta "priženjeni" in ta priseljeni, se je pošalil.

Tudi podžupan Trbovelj, Tadej Špitalar, ki je včeraj nagovoril zbrane na sklepni prireditvi akcije Naj koča 2015, je izpostavil prav to. "Brez družine Ledinek današnje prireditve ne bi bilo," je prepričan in ponosen na to, da so s svojimi dejanji dokazali in prikazali pregovorno zasavsko solidarnost.

Spanje na lovorikah ne prinaša sadov

Ledinek upa, da mu bo občina stala ob strani tudi pri uresničevanju idej, ki si jih je zastavil za prihodnja leta. Želi si urediti brunarico, v kateri bo pekel miške in "funštrec", ki bodo na Kum privabili otroke, ki so po njegovem mnenju gonila sila, ki starše pritegne k njim. Želi si še hiško z igrali za otroke, ki bi otroški živžav zadržala tudi v vremensko bolj neugodnih dneh.

"Vedno moraš imeti ideje. Če zaspiš na lovorikah, je s tabo konec," je dejal Ledinek, ki se je v finalnem krogu glasovanja za najboljšo planinsko kočo tudi sam intenzivno vpletel v glasovanje. "Tekmovanje je tekmovanje. Za nas ali za druge," je dejal in še enkrat potrdil, da je bila zmaga zanj popolno presenečenje.

Prijaznost in nadstandardna kulinarika

Zgradbi, ki je bila v 40-letih prejšnjega stoletja mežnarija, od leta 1954 pa ohranja zdajšnjo podobo, je vdihnil prijaznost in ponudil nadstandardno kulinariko, še posebej kar zadeva njeno slaščičarsko vejo.

Sladkih pregreh zmanjkalo že sredi dneva

Najbolj izstopajo kremne rezine – Ledinek jim je nadel ime kumske, po katerih koča na Kumu slovi po vsej Sloveniji, njen sladki ugled pa seže tudi na hrvaško stran.

Kot je bilo včeraj večkrat slišati, za tiste, ki pridejo peš na Kum, niso niti redilne, saj že na poti navkreber izgubite dovolj kalorij. Če jih seveda sploh dobiš. Ledinek jih je za včerajšnjo slovesnost spekel 200, a so pošle že sredi dneva.

Brezplačni "funštrec" in pivo

Gneče je bila seveda precej večja kot običajno. Oskrbnik je "vpoklical" vso mogočo delovno silo. Kar 14 se jih je včeraj sukalo med obiskovalci, ki so imeli tokrat še več razlogov za obisk Kuma, kot običajno.

Nekaj jih je privabil 25. kolesarski vzpon na Kum, ki je predstavljal sklepno dejanje rekreativnih kolesarskih vzponov na t. i. 1220 metrov visoki zasavski Triglav, večino pa podelitev laskavega priznanja Naj planinska koča 2015 in obljuba oskrbnika, da bodo vsi obiskovalci deležni brezplačnega piva in "funšterca" – zasavske jedi, podobne carskemu pražencu.

Plaketa in plakat na častnem mestu

Plaketa naj koča 2015 ima v domu posebno mesto, plakat, ki ga je oskrbnik naročil še isti dan, ko je izvedel za zmago – presenetljiva, a vesela novica ga je za nekaj časa pustila brez besed, pa krasi vhod v dom.

Včeraj je bil pogosta fotografska postojanka ljubiteljev Kuma. Ti so vsi po vrsti izpostavljali dve prednosti nove oskrbniške ekipe: prijaznost in kulinariko.

Ne spreglejte