SiolNET. Sportal Naj planinska koča
4,38

termometer

 • Messenger
 • Messenger

Pozor: priljubljena ferata v Mojstrani je poškodovana in smrtno nevarna!

4,38

termometer

ferata Pot mojstranških veveric
Obiskovalci ferate v Mojstrani so opozorili na poškodbo jeklenice. Foto: Facebook

Obiskovalci priljubljene ferate Pot mojstranških veveric v Mojstrani so opazili, da je del smeri nad lestvijo poškodovan in kot tak zelo nevaren. V Turističnem društvu Mojstrana zato obiskovalce prosijo, naj se danes ferati, ki je sicer označena z zahtevnostjo C/D, izognejo, sami pa bodo poskrbeli, da bodo pristojni in usposobljeni ferato čim prej popravili.

Ferata v Mojstrani je sicer razdeljena na dve smeri, nekoliko lažja je Aljaževa (modra) ferata, označena z oceno B, zahtevnejša pa je rdeča ferata z imenom Pot mojstranških veveric, ki je ocenjena na težavnost C/D.

Po podatkih TD Mojstrana je na ferati Pot mojstranških veveric poškodovan del jeklenice nad lestvico, ki predstavlja dokaj zahteven del ferate. Po podatkih TD Mojstrana je na ferati Pot mojstranških veveric poškodovan del jeklenice nad lestvico, ki predstavlja dokaj zahteven del ferate. Foto: A. T. K.

Obe ferati sta dolgi 250 metrov in obe pripeljeta na vrh Grančišča, od koder se razprostira lep razgled na bližnje Julijske Alpe in Karavanke.

Pot mojstranških veveric je posvečena mojstranškim alpinistom, ki so v šestdesetih in sedemdesetih letih prejšnjega stoletja v slovenskem alpinizmu postavljali nove mejnike, sebi pa so nadeli vzdevek Mojstranške veverice.

Več o njih si lahko preberete na spodnji povezavi:

Ferata mojstranških veveric Sportal "Himalaja je za alpiniste to, kar so za vrhunske športnike olimpijske igre"

Komentarji

3

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

 • duhovnik / 11.08.2019. ob 12:53 +3 - 1

  Objavljena slika detajla je značilna neprimerna povezava jeklenih vrvi in je proti osnovnim principom povezav. Zaradi takega spoja je ogrožena javna varnost, dokaz več da vsakdo ne more kupiti sponke, vrvi in drugo opremo za javno uporabo. Žalostno je, da se take poti dajo v javno uporabo in da o tem odločajo (v tem primeru arhitekti smrk, smrk!!) in zato nobeden ne odgovarja. Kdor je podpisal tehnični pregled za tako rešitev je KRIV in pika.

  +3 - 1
 • MarkJurko / 11.08.2019. ob 20:56 0 0

  Kadarkoli bo popravljena bo dana v uporabo. Dokler pa ne bo, se pač ne bo lezlo po njej. Tukaj ni tako pomembno, da bi imeli kar dežurno ekipo za popravljanje poti, pa tudi mudi se ne. Na vrh Grančišča se gre lahko tudi naokoli po gozdu, kdor si želi le doseči vrh.

  0 0
 • bleferji / 11.08.2019. ob 13:05 +3 - 5

  In kaj to pomeni ??? "Da bodo pristojni in usposobljeni ferato čim prej popravili!" ???? Kaj v tednu dni, v mesecu, letu, jutri - ali ..... ?? Vi pa ste kljukci !

  +3 - 5
Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin