Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
13. 3. 2012,
7.47

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

fartlek

Torek, 13. 3. 2012, 7.47

5 let, 6 mesecev

Vrste tekaških treningov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Poznamo več vrst tekaških treningov. Na kratko bomo predstavili le najbolj pogoste. Slednje redno izvajajo trenirani tekači, redkeje pa rekreativni tekači.

Tempo tek

Gre za tek visoke intenzivnosti. Ogrevanje pred takim tekom je obvezno. Običajno traja od nekaj pa tudi do deset kilometrov. Ker gre za hiter tek, se ga običajno izvaja na atletskem stadionu, saj ni priporočljivo teči po ''grdem'' terenu, saj lahko pride do padca ali zvina gležnja.

Intervalni teki

Na treningu intervalov večkrat pretečemo isto dolžino, lahko pa se dolžina intervalov tudi spreminja. Tudi pri tem treningu se je potrebno pred glavnim delom dobro ogreti. Med posameznimi teki imamo odmor, a ne stojimo na mestu. Priporočljiva je hoja ali počasen tek, ki ga v tekaškem žargonu imenujemo "kaskanje". Število ponovitev je lahko različno, različno dolgi pa so tudi odmori. Hitrost pri intervalnih tekih je običajno večja od naše tekmovalne hitrosti, ta način treninga pa je pomemben za naš napredek. Tudi intervalne teke zaradi hitrosti izvajamo na urejeni tekaški podlagi, največkrat kar na atletski stezi. Intervalne treninge lahko izvajamo tudi v rahel klanec, tekov navzdol pa se izogibamo. Pri intervalih v klanec se za odmor vračamo na izhodišče.

Fartlek

Fartlek je tek neprestanih sprememb. Gre za neprekinjen tek, kjer pa nenehno spreminjamo hitrost teka, običajno glede na teren, kjer tečemo. Slednji naj bo valovit, poln sprememb, slednjim pa s spremembami hitrosti sledijo tekači. Če v skupini teče več tekačev, običajno nekoga določimo za vodjo, ki diktira tempo ter sproti določa, kako si bodo sledile spremembe v hitrosti teka. Fartlek običajno traja od 20 minut, pa tudi do 45 minut. Gre za zahteven trening, ki so si ga izmisli na Švedskem. S te dežele tudi izvira beseda fartlek, ki pomeni "igro hitrosti".

Dolgi tek

Gre za daljši vzdržljivost tek, kjer hitrost ni tako pomembna kot pretečena razdalja. Običajno traja več kot eno uro. Pri tem teku običajno ogrevanje izpustimo, saj začnemo počasi in se ogrejemo na ta način. Dobro je, če se pred začetkom vsaj nekoliko razgibamo. Dolgi tek je zahteven predvsem s psihološkega vidika in je priporočljivo, da ga izvajate v družbi.

Progresivni tek

Kot že ime pove, gre za tek, kjer začnemo počasi, nato pa stopnjujemo tempo teka. Hitrost lahko stopnjujemo enakomerno, lahko pa si določimo na koliko časa (npr. 10 min) bomo preklopili v višjo prestavo. Ta trening zaključimo z zelo hitrim tekom, vse skupaj pa naj traja od 20 do 45 minut, lahko tudi 1 uro.

Ne spreglejte